שתף קטע נבחר

רוצים יציבות: אזרחי קניה הצביעו בעד חוקה חדשה

מאות אלפי קנייתים יצאו לרחובות כדי לחגוג את קבלת החוקה במשאל עם שהתנהל בסדר מופתי. שנתיים אחרי מהומות שגבו את חייהם של יותר מאלף בני אדם, מבטיחה החוקה להתמודד עם השחיתות והסכסוכים שכמעט דירדרו את המדינה לאנרכיה

אזרחי קניה הצביעו בעד קבלת החוקה החדשה - במהלך שעשוי לשנות את הפוליטיקה במדינה ולספק יציבות לאחת הכלכלות הגדולות ביותר ביבשת אפריקה. לפי תוצאות רשמיות שפורסמו היום (ה'), 69 אחוז מהמצביעים במשאל העם תמכו בחוקה החדשה. מחנה המתנגדים הודה בתבוסה.

 

החוקה תצמצם את כוחו מוסד הנשיאות ותעניק לאזרחים מגילת זכויות. על משאל העם הוחלט בהסכם חלוקת הסמכויות בין הנשיא מאווי קיבקי, וראש הממשלה ריילה אודינגה. ההסכם בין השניים הושג בתום סכסוך אלים שגבה את חייהם של יותר מאלף בני אדם בשנים 2007-2008. הסכסוך פרץ עקב טענות האופוזיציה לזיוף הבחירות לנשיאות מצדו של קיבקי.


חוגגים בניירובי. שירה, וובוזלות וריקודים (צילום: AFP)

 

המסגרת החוקתית החדשה מנסה להתמודד עם השחיתות, השבטיות והעימותים על שטחים, האחראים להתפרצויות אלימות המאפיינות את קניה מאז זכתה לעצמאות מבריטניה ב-1963. משאל העם עצמו עבר בסדר מופתי ומפתיע, וספירת הקולות הועברה בשידור חי בטלוויזיה וברדיו הממלכתי.

 

מחנה התומכים בחוקה קיימו עצרת ניצחון רבת-משתתפים בבירה ניירובי. ההמונים שרו ורקדו, וחלקם נשפו בוובוזלות. הנשיא קיבקי בירך את הנוכחים ואמר כי "הניצחון מסמן את התחדשות האומה". לדבריו, "המסע ההיסטורי שהחל לפני יותר מ-20 שנה הגיע לסיומו הטוב". לצדו עמדו ראש הממשלה אודינגה ושרי הממשלה.

 

המתנגדים: רוצים לקחת חלק בעתיד קניה 

השר להשכלה גבוהה, וויליאם רוטו, ממנהיגי מחנה המתנגדים, הכיר בעובדה שהמשאל הסתיים בניצחון מוחץ לתומכי החוקה, אך לטענתו, 60 אחוז מהבוחרים הרשומים הצביעו נגד או נמנעו, ולכן יש לקיים דיונים דחופים על שינויים אפשריים בחוק החדש. "הרוב קבע. אבל יש לדון בחקיקה. אנחנו רוצים לקחת חלק בעתידה של קניה", הוא אמר.

 

לאחר שנים של בחירות שנויות במחלוקת שלוו באירועים אלימים, החוקה החדשה היא צעד חשוב לקראת מניעת אירועים דומים בעתיד.

קניה, הגובלת בסומליה, אתיופיה, סודן, אוגנדה וטנזניה, היא הכלכלה הרביעית בגודלה מדרום לסהרה. בעמק ריפט, מעוז המתנגדים לצעד ומוקד המהומות האלימות ב-2008, קראו הפעם לאחדות.

 

"הסוגייה האמיתית נמצאת בידי המנהיגים שלנו", אמר טום מורגור, מהנדס מאלדורט. "רפורמות אינן רק על הנייר, ואני חושש שמנהיגינו לא יצליחו להיות מאוחדים. הם מגינים על הכספים שהשיגו בדרכים לא חוקיות על-ידי צעדים שנועדו לסכסך בין הקהילות השונות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה, בעצרת בניירובי
צילום: AP
ספירת הקולות שודרה בטלוויזיה
צילום: AFP
מומלצים