שתף קטע נבחר

הפגייה קורסת - אך הנהלת סורוקה לא יידעה איש

מנהל הפגייה בסורוקה דיווח: "אנחנו נמצאים בלחץ עצום של קבלת תינוקות". אלא שלמרות המצב החמור לא עידכנה הנהלת בית-החולים את היולדות. סורוקה ל"ידיעות אחרונות": "אנו מחויבים לבדוק כל יולדת ולא למנוע ממנה להגיע"

נמצאת בהריון ומתגוררת בדרום? שימי לב: אם תלדי לפני הזמן, לא בטוח שבפגייה בבית-החולים סורוקה בבאר-שבע יוכלו לטפל בתינוק שלך. מתברר שבשבוע האחרון נסגרה הפגייה בסורוקה בגלל תפוסה מלאה, אולם למרבה הפלא הנהלת בית-החולים כלל לא יידעה את הציבור על מצב החירום.

 

"כל העמדות מלאות"

הפגייה בבית-החולים סורוקה היא הגדולה והעמוסה בארץ, וקיימות בה 58 עמדות לטיפול בפגים. אלא שבימים האחרונים, עקב לידות רבות של פגים באזור הדרום, התמלאו כל עמדות הטיפול בפגייה, ולא נותרו בה מיטות פנויות לתינוקות חדשים. במכתב תלונה פנימי חמור תיאר השבוע מנהל הפגייה בסורוקה, פרופ' אהוד זמורה, את המצב במחלקה שעליה הוא מופקד: "אנו נמצאים בימים אלה בלחץ עצום של קבלת תינוקות לפגייה שלנו ותמהיל לא מאוזן של תינוקות קטנים במיוחד" (מדובר בתינוקות הדורשים טיפול מורכב יותר בשל משקלם הנמוך - ש"ר‭,(‬ כתב זמורה. "במילים אחרות - כל העמדות מלאות, וכל מכשירי ההנשמה מופעלים‭."‬

 

כדי להבין את חומרת המצב צריך לזכור שכ‭9%-‬ מהתינוקות הנולדים בישראל מדי שנה מוגדרים פגים, ובית-החולים סורוקה הוא היחיד בדרום הארץ שיש לו יכולת לטפל בפגים כאלה. נוסף על כך, לפי נתוני ההסתדרות הרפואית שפורסמו באחרונה, בישראל יש כיום רק כ‭100-‬ רופאים מומחים ברפואת פגים. על פי הערכות חסרים כיום כ‭80-‬ תקני רופאים כדי לאייש את הפגיות בבבתיהחולים בישראל.

 

אולם המשבר לא מסתכם, כך מתברר, בתפוסה הגבוהה. למרות הסיכון בפגייה שאינה מסוגלת לקלוט תינוקות חדשים, לא מצאה לנכון הנהלת בית-החולים לעדכן את הציבור בנוגע לעומס ובכך לאפשר ליולדות הנמצאות בסיכון ללידה מוקדמת להגיע לבית-חולים אחר. כמו כן התנגדה ההנהלה להנחות את מד"א להפנות אמבולנסים עם יולדות כאלה לבתי-חולים אחרים.

 

רופא בכיר העוסק ברפואת פגים אמר אתמול: "לא יעלה על הדעת שפגייה של מרכז רפואי גדול, שהיא היחידה מסוגה באזור, תימצא בעומס חריג כזה בלי תוספת מיידית של כוח אדם. במצב של תפוסה חריגה כזו תוספת אחיות ורופאים נדרשת כדי לאפשר לצוות תפקוד יעיל וטיפול מיטבי בפגים המאושפזים. ההחלטה שלא לפרסם מידע כזה בציבור מחשש לפגיעה במוניטין של בית-החולים היא שערורייתית משום שהיא מעמידה את טובת בית-החולים לפני טובתו של ציבור המטופלים‭."‬

 

"מגיע לאמהות לקבל מידע"

עקב חומרת המצב ונוכח דרישת הצוות הרפואי הממונה על הפגייה לנקוט צעדים אשר ימנעו אסון, אישרה ההנהלה בצעד חריג להורות למיילדות לשלוח אמהות העלולות ללדת פגים ללדת במקומות אחרים. אולם מדובר בצעד בעייתי, הן משום שרוב האמהות מגיעות לבית-החולים בשלבי לידה מתקדמים, שאינם מאפשרים את ניודן למרחק רב, והן משום שהיצע הפגיות המוכן לקלוט פגים מדרום הארץ קטן ומרוחק מבית-החולים. נוסף על כך, למרות בקשת העזרה של הנהלת הפגייה סירבה הנהלת בית-החולים גם לתגבר את הפגייה בתוספת כוח אדם רפואי וסיעודי עד חלוף המשבר.

 

גורם בכיר באיגוד הישראלי לנאונטולוגיה (רפואת פגים‭,(‬ המכיר את המצוקה בסורוקה, אמר אמש: "בגלל שבית-החולים מבודד גיאוגרפית, יש בעיה להוציא אמבולנס עם יולדת הכורעת ללדת תינוק בסיכון גבוה למרחק של 60 עד 100 ק"מ, מה עוד שבפגיות הסמוכות בברזילי באשקלון ובקפלן ברחובות יש מעט מיטות, ויכולת הספיגה שלהן קטנה. מגיע לאמהות לקבל מידע שיכוון אותן לבית-חולים שיכול לתת לתינוק שלהן את הטיפול הכי טוב מבלי לסכן אותו‭."‬

 

מהנהלת בית-החולים סורוקה נמסר אמש בתגובה: "בית-החולים סורוקה הוא

היחיד באזור המשרת אוכלוסייה גדולה של יולדות. אנו מחויבים לקחת אחריות על בריאותה של האישה ושל תינוקה, לבדוק כל יולדת ולא למנוע ממנה להגיע לסורוקה. יש לציין כי חלק גדול מהנשים מגיעות לבית החולים בכוחות עצמן ולא באמצעות מד"א. מאחר שהעברה מסורוקה לבתי-חולים אחרים שבהם יש פגייה פנויה היא מורכבת, והמרחק במצב של לידה עלול לסכן את חיי היולדת והעובר, נכון הוא שהיולדת תגיע לסורוקה, ועל פי שיקול דעת רפואי תתקבל ההחלטה המתאימה. עד היום נמצאו הפתרונות הראויים לכל יולדת ולכל פג. נכון להיום ישנן עמדות פנויות לקליטת פגים לבתי-החולים".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר אזולאי
לחץ עצום. הפגיה בסורוקה
צילום: מאיר אזולאי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים