שתף קטע נבחר

"אם לא תפטרו מרצים שמאלנים, נבריח תורמים"

תנועת הימין "אם תרצו" כתבה מכתב לנשיאת אוניברסיטת בן-גוריון, פרופ' רבקה כרמי, ובו איימה שאם לא תוסיף אנשי ימין לסגל האקדמי ותשנה את תכני הלימוד, הם יבריחו תורמים וסטודנטים. האוניברסיטה בתגובה: "מהדרישה נודף ריח חזק של מקרתיזם"

ניסיון להלך אימים על מוסד אקדמי כדי להחליף מרצים: תנועת "אם תרצו" מאיימת להבריח תורמים מאוניברסיטת בן-גוריון בבאר שבע, אם זו לא "תתקן" את "ההטיה האנטי ציונית במחלקה לפוליטיקה וממשל". חברי התנועה כתבו מכתב לנשיאת האוניברסיטה, פרופ' רבקה כרמי, ובו איימו שאם לא ייענו תוך 30 יום דרישותיהם לשנות את הרכב הסגל ואת תוכן הסילבוסים, יבקשו מהתורמים להעביר את כספיהם לחשבון נאמנות שינוהל על-ידי עורך דין.

 

לדברי אנשי "אם תרצו", ניכר שיש באוניברסיטה יותר אנשי שמאל בסגל מאשר אנשי ימין. הם טוענים כי אדישותה של הנשיאה כרמי איפשרה "לדיקטטורה אקדמית להשתלט על החופש האקדמי, ולצמצם באופן ניכר את הפלורליזם המחשבתי". 

 

יו"ר התנועה רונן שובל, וראש אגף מדיניות והסברה, ארז תדמור, החתומים על המכתב, הוסיפו נתונים מדו"ח שפרסמו,

שמצא "הטיה פוסט-ציונית" בלימודי מדעי המדינה באוניברסיטאות השונות. לפי הדו"ח, 9 מתוך 11 אנשי הסגל האקדמי במחלקה לפוליטיקה וממשל מעורבים בפעילות פוליטית המציגה עמדות של ה"שמאל הקיצוני". 6 מתוך 11 חברי הסגל הקבוע חתומים על מכתב תמיכה בסרבנים, בהנהגת ד"ר ניב גורדון, שקרא לחרם על ישראל. 3 מתוך 6 דוקטורנטים חתומים על עצומת תמיכה בגורדון לאחר קריאתו לחרם בינלאומי על ישראל. "אנחנו מפצירים בך לשים קץ להטיה האנטי-ציונית החריפה ולהדרה של סטודנטים וחוקרים ציוניים במחלקה האמורה", כתבו.

 

בנוסף לכך, מאיימים ראשי התנועה שימליצו לסטודנטים להדיר את רגליהם מהאוניברסיטה. "נפעל בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותנו בכדי להביא לידיעת הסטודנטים בהווה ובעתיד, במיוחד לידיעת הגורמים התומכים באוניברסיטה בארץ ובחו"ל, את חומרת הדברים ואת ההתעלמות המתמשכת מצד ההנהלה שהביאה למצב הנוכחי". במכתב הם מבקשים מהנשיאה להשיב להם בהקדם מהם הצעדים המעשיים והמידיים שבכוונתה לנקוט כדי לתקן את המצב.

 

האוניברסיטה: לא יעלה על הדעת, זו דמוניזציה

"אנחנו רוצים שיתייחסו לדו"ח ברצינות ויבדקו את הדברים, שיפסיקו לטמון את הראש בחול ויחשבו שהכל מותר להם". אמר ל-ynet ארז תדמור מ"אם תרצו", "היחס המזלזל שלהם מעיד על חומרת הבעיה. אני לא רוצה שיפטרו מרצים. בעיני לא סביר שתשעים אחוז מחברי הסגל הבכיר הם אנשי שמאל קיצוני, כמו שלא סביר שבמקום עבודה יהיה רוב מוחלט לגברים. ברור שיש אפליה. לגבי האמצעים הטכניים שבהם תשתמש האוניברסיטה כדי לפתור את הבעיה - בזה אנחנו לא מתערבים".

 

מאוניברסיטת בן גוריון מתייחסים למכתב כאיום ומסרו בתגובה: "האוניברסיטה איננה נוהגת לערוך מדידות תקופתיות של עמדותיהם הפוליטיות של חברי הסגל שלה. דרישה לעשות זאת ואף לדאוג ל'איזון' בין עמדות פוליטיות בקרב חברי הסגל נודפת ריח חזק של מקרתיזם, ועומדת בניגוד חריף לעקרונות הדמוקרטיים עליהם מושתתת מדינת ישראל. האם יעלה על הדעת שהאוניברסיטה או כל מוסד אחר במדינה יפטר או ישכור עובדים על בסיס דעותיהם הפוליטיות?"

 

"באשר לתכני ההוראה בקורסים האקדמיים באוניברסיטה", אומרים במוסד האקדמי, "אנו כפופים למערכת הביקורת של המועצה להשכלה גבוהה הבודקת באפן תקופתי את הפעילות האקדמית של המחלקות השונות. כמו כן מפעילה האוניברסיטה מערכת בקרה משל עצמה המאשרת את תכני הקורסים בטרם יוצעו לסטודנטים.

אנשי התנועה האמורה מתעקשים לדגול בתפיסה לפיה 'בל ניתן לעובדות לבלבל אותנו'. הם עצמם מייצגים דעה פוליטית קיצונית ומנסים לתקוף ולעשות דמוניזציה לכל מי שדעותיהם אינן מקובלות עליהם וגם כאן הם שוגים בעובדות בסיסיות.

 

"כפי שנשיאת האוניברסיטה, פרופ' רבקה כרמי, גינתה בחריפות גורמים שקראו להטיל חרם על מדינת ישראל, כך האוניברסיטה מגנה בחריפות כל גורם הקורא להחרים אוניברסיטאות בארץ, בשל דעה כזו או אחרת של חבר סגל אקדמי שלה". 

 

פרופ' דיוויד ניומן, דיקן הפקולטה למדעי הרוח וחברה וממייסדי המחלקה לפוליטיקה וממשל, אמר ל-ynet כי "זה מסכן את הדמוקרטיה הישראלית והם גורמים נזק בלתי יתואר לשם של ישראל בעולם כמדינה שמכבדת את חופש הביטוי והחופש האקדמי. זה נזק יותר גדול ממי שמדבר בעד חרם".

 

לדברי פרופ' ניומן, החבר בוועדת המשנה למיונים וקידומים, "לא זכור לי אף פעם שהעמדות הפוליטיות של המועמד היו חלק מהדיון. אנחנו מקבלים המלצות מטובי החוקרים בעולם, ורק לפי זה אנו בוחרים את אנשי הסגל. יבוא מישהו מהימין עם המלצות טובות - יש לו סיכוי להתקבל".

 

מוועד ראשי האוניברסיטאות נמסר בתגובה כי "אף אוניברסיטה בישראל אינה צריכה להוכיח את אהבת המולדת של הסגל שלה לשום גוף, ובודאי שלא לגוף פוליטי, שמנסה להציג מסמך מגמתי ומניפולטיבי כ'מחקר', וזאת במטרה לעשות לעצמו יחסי ציבור". כראוי למדינה דמוקרטית נאורה, האקדמיה בישראל איננה גוף פוליטי, והסגל האקדמי שלה נבחר לכן על-פי אמות מידה אובייקטיביות בלבד של מצוינות במחקר ובהוראה".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
"ריח חזק של מקרתיזם". אוניברסיטת בן גוריון
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים