שתף קטע נבחר

קצינים: הוועדה של ברק מכורה מראש

בצה"ל מנסים לעכל את המתקפה החריפה של שר הביטחון בישיבת המטכ"ל, ומזכירים את הקשר בינו לבין הקצין במיל' שמינה כדי לבדוק את התנהלות הצבא סביב "מסמך גלנט". קצינים מעריכים שהוועדה תגבש מסקנות חריפות נגד בכירים

ועדת בריק, שאותה מינה שר הביטחון, אהוד ברק, כדי לבחון את התנהלות צה"ל בפרשת "מסמך גלנט", צפויה להגיע למסקנות חריפות נגד קצינים בכירים ולמעשה היא "מכורה מראש". כך העריכו אמש (יום ה') בצה"ל, לקראת תחילת עבודתו של הצוות בראשות האלוף במיל' יצחק בריק. הצבא לא התייחס כלל להודעת ברק על הוועדה.

 

שר הביטחון הכריז אתמול בבוקר על מינוי הוועדה בראשות נציב קבילות החיילים, כדי שזו תמליץ לו על הצעדים שיש לנקוט "כדי להבטיח

שדברים כאלה לא יישנו". מסמך גלנט שנחשף בחודש שעבר עורר סערה בצמרת הצבא ובמדינה כולה, לאחר שהתעורר חשד כי נעשה ניסיון להשפיע על בחירת הרמטכ"ל ה-20 של צה"ל. בניסיון לקטוע את מחול השדים מיהר השר ברק למנות  לתפקיד את אלוף פיקוד הדרום יואב גלנט.

 

החלטתו של ברק להקים את הוועדה עוררה מחדש את הסערה סביב הפרשה שטלטלה את המדינה. עוד בטרם נקבעו סמכויותיה של ועדת בריק, מעריכים גורמי צבא כי עיקר עיסוקה יהיה בפן הערכי של הפרשה. "אין פה כוונה ויכולת לפתוח מחדש בחקירה פלילית, אלא להסתכל על כל הממצאים ולהבין מתוכם מה בעצם קרה כאן, מי היה שותף, מה היו כוונותיו ובצד הדברים האלה - גם להצביע על מי שלכאורה לא פעל כשורה", העריך גורם צבאי בשיחה עם ynet.

 

מדבריו של ברק, לפיהם הפרשה חשפה "ניסיון של קצינים בכירים... לעצור ולדחות את תהליך מינוי הרמטכ"ל הבא", ניתן להסיק כי שר הביטחון סבור כי נרקמה תוכנית שנועדה לפגוע בו ובמועמד המוביל לתפקיד הרמטכ"ל, האלוף יואב גלנט, שמינויו לתפקיד יאושר בישיבת הממשלה הקרובה.

 

אין התייחסות לוועדה: צה"ל הרשמי שותק

גורמים צבאיים ציינו כי נותרו לא מעט שאלות פתוחות סביב הרמטכ"ל המכהן, רב-אלוף גבי אשכנזי, אנשי לשכתו, וקצינים בכירים אחרים. בין השאר הם אמרו כי נותרות בעינן התהיות מדוע אשכנזי בחר שלא לחשוף במשך חודשים את קיום המסמך בפני השר הממונה, ראש הממשלה או גורם אחר ולא הורה על בדיקה פנים-צבאית, מדוע העביר את המסמך למשטרה רק שלושה ימים לאחר תחילת החקירה, ומדוע שיתף בו רק את האלופים גנץ ואייזנקוט.

 

שאלות נוספות שעומדות על הפרק הן מדוע העביר עוזר הרמטכ"ל, אל"מ ארז וינר, את המסמך לחברו, אלוף-משנה (מיל') גבי סיבוני, והאם אין בכך פגם ערכי, ומדוע האלופים גנץ ואייזנקוט לא דיווחו על המסמך לשר הביטחון. ההערכה היא כי גם אם לא יהיה מענה לכל השאלות, יצטרך בריק לתת את הדעת על התנהלות הקצינים המעורבים בפרשה. "חלקם ייצאו עם כתם מהסיפור הזה", העריכו הגורמים.

 

במקביל, נשמעו היום בצבא גם קולות שחשפו טפח מהמתיחות הקשה בצמרת המערכת הביטחונית, שכן מדובר בוועדה

המחויבת לשר הביטחון, אותו אדם שהעניק לבריק את דרגת האלוף בשנת 1994. בצה"ל לא הוציאו כל הודעה שמברכת על הקמת צוות הבדיקה כפי שהוא, ומכאן ניתן להסיק שיש כאלה שסבורים כי מסקנותיה למעשה נכתבו מראש.

 

במקביל לבדיקה הצבאית, גם המשטרה חקרה את זיוף המסמך, ובשבועיים האחרונים השיגה כנראה התקדמות ממשית. חוקרי היאחב"ל עצרו את סא"ל במילואים בועז הרפז, כחשוד המרכזי בזיוף. הוא קשר עצמו לזיוף ואז שינה גרסה. אתמול שוחרר למעצר בית ובמשטרה מתכוונים להגיש נגדו כתב אישום.


פורסם לראשונה 02/09/2010 23:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק. העניק לבריק דרגת אלוף
צילום: דובר צה"ל
הרמטכ"ל אשכנזי. הרבה שאלות עדיין פתוחות
צילום: ירון ברנר
אלוף (מיל') יצחק בריק
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים