שתף קטע נבחר

ברק בהלוויית טליק: פירות עמלו ילוו אותנו דורות

אבי טנק המרכבה הובא למנוחות בבית העלמין ברחובות. הרמטכ"ל אמר כי הוא היה "איש חזון המסוגל לעקור הרים, אחד מלוחמי השריון הגדולים בהיסטוריה. באופן אישי התחנכתי על מופת פועלו". פרס ספד: "תרומתו למדינה הייתה סגולית"

מאות בני אדם ליוו אחר הצהריים (יום א') את האלוף במילואים ישראל טל למנוחות. טל, אבי טנק המרכבה אשר זכה פעמיים בפרס ביטחון ישראל, הלך לעולמו ערב ראש השנה - שבוע לפני יום הולדתו ה-86.

 

"אנו נפרדים היום מטליק, אך פירות עמלו ימשיכו ללוות את ישראל עוד דורות", אמר שר הביטחון

אהוד ברק בהלוויה, שהתקיימה בבית העלמין ברחובות.

 

לדבריו, "טליק זכה לראות בימי חייו את התגשמות חלומו. סיפור חייו של טליק הוא סיפור שגשוגה של מדינת ישראל. כקצין צעיר זכיתי להצטרף לאוגדה שבפיקודו. זו הייתה שעתו היפה ביותר של טליק".

 

הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, אמר כי "טליק" היה "איש חזון המסוגל לעקור הרים, אחד מלוחמי השריון הגדולים בהיסטוריה. באופן אישי התחנכתי על מופת פועלו". הוא ציין כי "טנק הבנוי ממיליון ורבע חלקים יכול להעיד על טיבו של טליק עצמו. באתי לחלוק כבוד אחרון לאיש אשר הדור שלי נשא אליו עיניים בהערצה".

 

רב-אלוף אשכנזי סיפר על סדרת מפגשים שערך עם האלוף טל עם כניסתו לתפקיד מנכ"ל משרד הביטחון. "עבורי, המפגשים הללו היו בבחינת שיעור יחיד במינו, לא רק בתפיסת עולם צבאית-ביטחונית לאומית, ובניתוחים אסטרטגיים, אלא גם בעוצמה של לוחם ובעוצמה של צבא ושל חברה".

 

"אהבה מלאה ושלמה לצה"ל" 

הנשיא שמעון פרס אמר בהספדו כי לאלוף טל הייתה "אישיות גדולה דיה כדי לעמוד במבחנים גדולים". לדבריו, תרומתו למדינה הייתה "סגולית, מקורית. אהבתו לצה"ל הייתה מלאה, שלמה. הוא לא הטיל ספק בכך שעוצמתו של צה"ל היא עוצמה היסטורית והביקורת עליו היא יומית וחולפת".  


מאות ליוו את האלוף טל למנוחות (צילום: אבי מועלם)

 

בהלוויה השתתפו גם השר משה יעלון, ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, שרי הביטחון לשעבר יצחק מרדכי וח"כ שאול מופז, והרמטכ"ל המיועד האלוף יואב גלנט.

 

האלוף טל עמד בראש "מנהלת תוכנית טנק" (מנת"ק) שהוקמה ב-1970, בעקבות ההחלטה לפתח טנק מערכה ישראלי. טל נחשב מאז לאבי המרכבה - אחת ההצלחות הגדולות ביותר של התעשיות הביטחוניות הישראליות. הוא פיתח גם את גשר הגלילים, בו השתמש צה"ל לחצית תעלת סואץ במלחמת יום הכיפורים.  


ברק, פרס ואשכנזי. "האמין שהביקורת על צה"ל חולפת" (צילום: אבי מועלם)

 

טל, שכונה "טליק", נולד בארץ ב-1924 והתגייס לצבא הבריטי בגיל 18. הוא נלחם בחזית האיטלקית

במלחמת העולם השנייה ביחד הבריגדה היהודית ושנה אחר-כך, ב-1946, התגייס להגנה. במלחמת העצמאות הוא השתתף בקרבות על הדרך לירושלים, ובמבצע "נחשון" פיקד על מחלקה באחד מגדודי חטיבת "גבעתי".

 

לאחר מלחמת העצמאות עלה טליק בסולם הדרגות, ובדרך שימש כמפקד בית ספר לקצינים בה"ד 1, מפקד חטיבה 7 ומפקד גייסות השריון. במלחמת ששת הימים הוא פיקד על "אוגדת הפלדה", שלחמה בצפון סיני וכבשה את חצי האי - החל מרצועת עזה ועד לצפון תעלת סואץ.  

 

טל השתחרר מצה"ל וחזר לשירות כדי לשרת כראש אגף מבצעים, סגן רמטכ"ל ומפקד חזית הדרום לאחר מלחמת יום הכיפורים, לפני ששוחרר בפעם השנייה משירות, ב-1974. בהמשך התמנה טל כיועץ במשרד הביטחון לשר שמעון פרס. הוא חזר שוב לשירות צבאי ב-1978, והכין את תוכנית הארגון החדש, שבמרכזה הקמת מפקדת כוחות שדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האלוף טל. אבי המרכבה
צילום: עמית מגל
הנשיא פרס. "אישיות גדולה"
צילום: אבי מועלם
ברק ואשכנזי בהלוויה
צילום: AP
מומלצים