שתף קטע נבחר

פגיעה ביחסי סין-יפן בגלל מאבק על שרשרת איים

מעצרו של רב-חובל סיני בתחילת החודש בטריטוריה שנויה במחלוקת ארוכת שנים בין המדינות סיפק לסין אמתלה למשבר הנוכחי מול יפן. בייג'ינג פרסמה הודעה חריפה, שבטוקיו אמרו שטרם התקבלה רשמית. והכל בגלל שרשרת איים בים הסיני

הכל בגלל הכלכלה. והאגו הלאומי: סין הודיעה אתמול (יום א') על ניתוק הקשרים שלה עם יפן ברמות הדיפלומטיות הגבוהות ביותר, בעקבות פרשיית מעצרו של רב-חובל סיני שספינתו הגיעה בשוגג לאזור השנוי במחלוקת בין שתי המדינות במזרח הים הסיני. רשת BBC הבריטית ציינה בדיווח על הפרשה כי מדובר בשרשרת איים הידועה ביפן בשם "סנקקו" ובסין היא נקראת "דייאויו".

 

התקשורת בסין מסרה כי כל הקשרים המיניסטריאליים והמחוזיים הושעו, בכללם דיונים בנושאי מסחר בפחם ותעופה.

 מוקדם יותר אתמול הודיע בית המשפט ביפן על הארכת מעצרו של רב-החובל. סין הזהירה כי תנקוט באמצעים חמורים נגד יפן בעקבות החלטת בית המשפט באוקינאווה להחזיק את האזרח הסיני 10 ימים נוספים במעצר.

 

בהודעת משרד החוץ הסיני שפורסמה בטלוויזיה הממלכתית במדינה נמסר כי ההחלטה "פגעה באופן חמור בחילופי הדברים בין סין ויפן". עוד נמסר כי "סין חזרה והודיעה פעמים רבות כי היא רואה בכל החלטה משפטית של יפן בנוגע לרב-החובל הסיני כהחלטה בלתי חוקית, שאינה תקפה".

 

יפן: לא להגיב ברגשנות

"אנו דורשים את השבתו המיידית של רב-החובל ללא תנאים. אם יפן תוסיף לבחור במסלול השגוי הזה, סין תנקוט בעוד אמצעי נגד חמורים, ויפן תישא בכל התוצאות", נמסר בהודעה החריפה מבייג'ינג.

 

דובר לשכתו של ראש ממשלת יפן, נאוטו קאן, ניסה לעומת זאת להרגיע את האווירה ומסר כי "בנוגע לנושאים מסויימים, יש להגיב ברוגע, מבלי להפוך לרגשנים".

 הוא הוסיף כי טרם התקבלה בטוקיו הודעה רשמית מצד סין על ניתוק הקשרים. הוא הדגיש כי ההחלטה על הארכת המעצר מבוססת על החוק היפני, ואיננה פוליטית.

 

רב-החובל, זן קישיונג, בן ה-41, נעצר ב-8 בספטמבר, יום לאחר שספינתו התנגשה בתאונה בשתי ספינות של משמר החופים היפני, ליד שרשרת האיים ששתי המדינות טוענות לריבונות עליהן. 14 אנשי הצוות הסינים וכלי השיט שוחררו בשבוע שעבר, אבל רב-החובל קישיונג, ככל הנראה, יישאר במעצר עד סוף החודש, אם לא יותר מכך.

 

שרשרת איים שנויה במחלוקת

שרשרת האיים המדוברת נמצאת בנקודה אסטרטגית חשובה בים הסיני, ולא רק סין, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, ויפן, שהיא השלישית בגודל כלכלתה בעולם, נאבקות על השליטה בטריטוריה, שבאופן מעשי נמצאת תחת שליטה יפנית.

 גם וייטנאם, טייוואן, מלזיה, ברוניי והפיליפינים, טענו לריבונות על האזור כולו, או על חלקים ממנו, בשל מיקומו המרכזי בנתיבי הסחר הימי, שטחי הדיג הנרחבים שבו ומרבצי גז טבעי ונפט עשירים במיוחד.

 

יחסיהן של יפן וסין ידעו עליות ומורדות במשך שנים רבות, ואמש נערכו הפגנות רבות, גם אם קטנות מימדים, ברחבי סין, לציון כיבוש צפון מזרח סין על ידי היפנים בשנת 1931. המפגינים נשאו שלטים הקוראים ליפנים לוותר על השליטה באיים ולשחרר את רב-החובל קישיונג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא מגיב ברגשנות. ראש הממשלה היפני נאוטו קאן
צילום: רויטרס
סין תנקוט באמצעים חמורים נוספים. כיכר טיינאנמן בבייג'ינג
צילום: AP
מומלצים