שתף קטע נבחר

אובמה: תקיפה ישראלית באיראן היא לא פתרון

נשיא ארה"ב אמר כי גרעין איראני יהווה "בעיה אמיתית", אבל הוסיף שתקיפה ישראלית אינה "פתרון אידיאלי" למשבר. דיווח: ארה"ב ומדינות נוספות שוקלות סנקציות משתקות נגד הבנק המרכזי של טהרן - מהלך שיפגע ביכולתה לנהל קשרי מסחר

בעוד ששר הביטחון, אהוד ברק, מבקר בוושינגטון ונשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, הגיע לניו-יורק - אמר הערב (יום ב') נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, כי אם איראן תצליח במאמציה להשיג נשק גרעיני - יהיה הדבר "בעיה אמיתית". עם זאת, אמר כי תקיפה ישראלית על מתקני הגרעין שם אינה "פתרון אידיאלי" למשבר.

 

במקביל, פרסמה סוכנות "רויטרס" תחקיר שלפיו שוקלות ארצות-הברית, בריטניה וכמה מדינות נוספות באירופה להשתמש מול איראן ב"נשק יום הדין" - בדמות הטלת סנקציות כלכליות מרחיקות לכת, שיש בכוחן כמעט לשתק את פעילות הסחר הבינלאומית של טהרן. אותו מהלך, על-פי הדיווח, ייתבצע באמצעות הוספת הבנק המרכזי של איראן ל"רשימה השחורה" של החברות שהמסחר עמן נאסר.

 

דיפלומט מערבי תיאר את הבנק ככלי המרכזי של איראן להסתיר את העסקאות עמה ברחבי העולם, וסבור כי אישור מהלך שכזה - יוכל כמעט לשתק את פעילות המסחר שלה. אותה יוזמה לא זכתה בעבר לתמיכה מספקת במועצת הביטחון, בדיון שבו הוחלט על סבב הסנקציות האחרון על טהרן. סין ורוסיה, שמנהלות יחסי מסחר הדוקים עם איראן ונאבקו כדי לרכך עד כמה שניתן את העיצומים עליה, הן שהביאו להורדת הנושא מסדר היום. עם זאת, כבר היום נתונה פעילות הבנק בעולם לפיקוח הדוק של כלל חברות מועצת הביטחון.

 

גם בארצות-הברית ובאיחוד האירופי החליטו, לפי שעה, שלא להוסיף את הבנק המרכזי של איראן ל"רשימה השחורה" של החברות הקשורות ברפובליקה האיסלאמית שהמסחר עמן נאסר. צעד כזה, על-פי ההערכה, יוכל להערים על איראן קשיים מרחיקי לכת בניהול כל יחסי המסחר הבינלאומיים שלה.

 

בכירים אירופים ואמריקנים סיפרו כי הבנק המרכזי של איראן סייע בעבר לבנקים איראניים אחרים לטשטש את עקבות פעילותם באמצעות הסדרת מוסדות חלופיים שביצעו עסקאות שונות בשמם. אותו כסף מצליח, בסופו של דבר, להגיע ליעדו שבטהרן - הרחק מאוד מהעיניים המודאגות במערב.

 

גורמים מערביים אמרו ציינו גם את דובאי כמרכז פיננסי חשוב עבור איראן, וציינו כי אשתקד היא הייתה שותפת הסחר החמישית בגודלה עמה. ברשויות בדובאי טענו כי עצרו את הפעילות המוגברת עם איראן וכי יחסי המסחר עמה מתנהלים בהתאם לעיצומים שהטיל האו"ם. עם זאת, התייחסו דיפלומטיים מערביים לאותה הצהרה בספקנות רבה. "לא היה שום סימן שיכול להעיד על כך שדובאי שינתה את דבריה באופן מהותי", אמרו שם.

 

באשר לתוכנית הגרעין האיראנית, הביעו אותם גורמים מערביים אופטימיות וטענו כי למרות ההתקדמות בתוכנית האטום של הרפובליקה האיסלאמית - אכן נשאו הסנקציות הבינלאומיות פרי והביאו להאטה בהתקדמותה של טהרן לעבר הגרעין.

 

פרס: "אחמדינג'אד ממלא את האוויר בשטנה" 

"הייתה השפעה לכל ארבע ההחלטות באו"ם נגד איראן", אמר לסוכנות רויטרס דיפלומט מערבי בכיר.

"לא קל לספק הערכה מדויקת לכך, אך אנו סבורים כי הסנקציות הצליחו לעכב את תוכנית הגרעין האיראנית בפרק זמן של בין 18 חודשים לשנתיים". הוא הדגיש כי אם יפעלו כל מדינות העולם על-פי ההגבלות שנקבעו, יוכל הדבר להביא להאטה חמורה עוד יותר של המרוץ האיראני לאטום.

 

נשיא המדינה, שמעון פרס, המבקר בארצות-הברית - אמר בתום הנאום שנשא לפני העצרת הכללית בניו-יורק כי "אחמדינג'אד הוא הצהרה מהלכת נגד מגילת האו"ם, שאוסרת על מדינה חברה אחת לאיים על חברה אחרת".

 

הנשיא האיראני, יחד עם עמיתו מלבנון, עזב בהפגנתיות את אולם העצרת הכללית עם תחילת דבריו של פרס. "אחמדינג'אד הולך בעולם ומאיים, מממן טרור, שולח נשק, מפיץ דברי הסתה, מפלג את הפלסטינים ואת לבנון וממלא את האוויר בשטנה", האשים הנשיא - שקרא לאו"ם לשקול את המשך חברותה של איראן בארגון. "זו סטירת לחי לעולם הנאור. הוא אומר שלנו אין עתיד במזרח-התיכון - אבל למדיניות שלו אין עתיד באזור".

 

בהכנת הכתבה השתתף יצחק בן-חורין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד. צריך להתחיל לחשוש?
צילום: רויטרס
מומלצים