שתף קטע נבחר

עמודים בלבן: חצבים ושפנים בשכניה שבמשגב

לאורך טיילת בין יישובים מוריקים, תוכלו לראות שפני סלע, נוף מרהיב ואת מלך הסתיו - החצב. לצד חידה מסתורית על אחד משומרי האדמות, ממתין מתחם של חקלאות ופיוס רב-תרבותי

זה הסתיו עם החצב ועם הרוח המייבב, ואם אתה סתם ציניקן - בכל זאת זה צובט בלב. עבים קלים שטים בשמיים והצינה מדגדגת את העור. החצבים זוקפים ראש וכמו מאירים את בוא הסתיו. אחד האזורים בארץ שפריחת החצבים בו יוצאת דופן הוא הר שכניה שבמשגב. לאטרקציית החצבים מתחברת טיילת שכניה, מצפורי הנוף שלה ושביל יער שמשקיף אל נופי הגליל התחתון, הקריות ומפרץ חיפה.

 

  • רוצים עוד טיולים לסוכות? לחצו כאן

 

טיילת שכניה נבנתה מעודפי עפר של כביש פנימי שנסלל באזור משגב ואורכה כ-800 מטרים. היא מחברת בין הישובים מנוף-שכניה וקורנית. כל היישובים הסמוכים לטיילת הם קהילתיים וטובלים ביער מעורב של עצים מחטניים וחורש טבעי. יער שכניה הוא אחד היערות החדשים שניטעו על ידי קק"ל בשנות ה-80. ברחבה המרכזית של הטיילת ניטעו עצי אלון מצוי, חרוב, ער אציל ותאנים. גושי סלע בצורות ובגדלים שונים משמשים כחלק מעיצוב הטיילת. שולחנות וספסלים מאבן ניצבים בצל העצים ועל הסלעים ניתן לראות שפני סלע מתחממים בשמש.


אינסופי. הנוף מהטיילת (צילום: רונית סבירסקי)

 

הטיילת אינה רק תצפיות נוף ושבילי יער, ההיסטוריה שלה כרוכה בסיפור מסתורי וחוקר שלא ויתר עד שפתר את התעלומה. ישראל בן זאב, שדבק בו הכינוי 'אבו דיב', שימש בשנות ה-30 של המאה הקודמת כשומר אדמות ויערות הקק"ל, בדומה לידידו, השומר המיתולוגי, אלכסנדר זייד. הוא התגורר עם משפחתו בשכונת סביניה שהפכה ברבות הימים לקריית ביאליק. באוגוסט 1938 בן זאב נעלם באורח מסתורי והותיר אחריו אישה עגונה ושני ילדים צעירים, זאב לויפר ז"ל ושולמית גלזר. תעלומת העלמו של בן זאב התבררה רק שנים רבות מאוחר יותר. חקירה עקשנית של בנו זאב יחד עם גיורא זייד, בנו של אלכסנדר זייד הביאה לפתרון התעלומה. בן זאב נפל קורבן לכנופיית בדואים, עונה ונרצח, וכדי להעלים ראיות נטמנה גופתו במערה בהר שכניה. עצמותיו נמצאו וזוהו באופן וודאי בבדיקה פתולוגית רק ב-1990.

 

במרחק הליכה קצר מן המערה הקימה קק"ל מצפור לזכרו של בן זאב. בצל עצי אורן ירושלים, סמוך לטיילת שכניה נבנתה רחבה גדולה שנועדה להכיל כ-30 איש בישיבה למפגשי זיכרון וטקסים. צורתה כחצי קשת ובצד הפונה אל הנוף מרפסת הבנויה מאבני שטח טבעיות. מהמצפור צופים אל עצי היער ובאופק מפרץ חיפה. פינת ישיבה מאבן הוקמה בצל שני עצי אלה אטלנטית. סמוך למצפור עוברים שבילי יער שיורדים אל תוך סבך העצים והצמחייה. כ-30 מטרים מהמצפור לכיוון מזרח ישנן מדרגות אבן שמהן ניתן להמשיך ולטייל בלב החורש.


תעלומה בת יובל שנים. מצפור ישראל בן זאב (צילום: רונית סבירסקי)

 

מערת הסוד סגורה

כ-200 מטרים מזרחה מהמצפור פונים ימינה בדרך עפר שמתאימה לרכבי שטח או להליכה רגלית ולאחר כ-400 מטרים מגיעים אל המערה שבה הוסתרה גופתו של בן זאב. הכניסה למערה אסורה והגישה אליה חסומה בסבך קוצים וסלעים. שביל ההליכה עובר בסמוך למערה ומסומן בכחול-לבן. ניתן להמשיך ללכת בשביל היער כקילומטר נוסף עד הכביש המוביל למצפה אביב.

 

אחד ממסלולי הטיול שעוברים בשולי היער ומקיפים אותו מתאים לנסיעה ברכב שטח או להליכה רגלית. תוואי הדרך מציע תצפיות נוף ופריחה צפופה של חצבים הבולטים על רקע אדמת הטרשים. תחילתו של המסלול בפניה שמאלה (דרומה) בין שלדי החממות של היישוב מנוף ליד שלט העץ של טיילת שכניה. דרך אספלט הופכת אחרי כמה מאות מטרים לשביל עפר מנוקד באבני דולומיט. חולפים על פני מכלאת בקר בנקודת המפגש בין השביל הכחול לשחור. ממשיכים על השביל המסומן בשחור, כשמדי פעם נפתחים חלונות נוף לכיוון הקריות ומפרץ חיפה.


לא משתפן, נהנה מהשמש (צילום: רונית סבירסקי) 

 

משפחה של חוגלות צעירות חולפת על פני הג'יפ בריצה קלה ושפני סלע מתרוצצים על הסלעים. בהמשך הדרך צופים אל קניון בית הכרם, הישובים צורית וגילון, רכס תפן, אזור תעשייה בר לב, היישוב תמרה ובאופק מפרץ חיפה. מגיעים למזלג דרכים וממשיכים בשמאלי (דרום מזרח) על דרך עפר כשהיישוב תמרה מצד ימין. שבילי יער חוצים את הדרך ומובילים אל עומק הסבך הירוק. מחפשי הבדידות יכולים למצוא פינות רומנטיות לפיקניק בלב היער.

 

עצים לזיכרון, שילוב תרבויות ושיתוף פעולה

הדרך ממשיכה מערבה לכיוון עאיבלין וחולפת על פני מתחם בשם "נוף משותף" המשתרע על פני 40 דונם. זהו מרכז רב תרבותי שהוקם על ידי עמירם גולדין לזכרו של הבן עומרי שנהרג בפיגוע בצומת מירון ב-4 באוגוסט 2002. עמירם החל לטעת בשטח עצי זית בשנת 2009 במטרה להפוך את השטח לכרם זיתים גדול. הוא מיישם שיטות גידול מסורתיות מבלי לפגוע בנוף הטבעי. הפרויקט נועד לקבץ תושבים בני כל העדות והתרבויות מהגליל שישתפו פעולה בפיתוח השטח.

 

התוכנית היא להקצות חלקות לגינות קהילתיות, לטפח גני ירק, לאגור מי גשמים למטרות השקיה, לשחזר עבודות חקלאיות קדומות באמצעות מחרשה רתומה לחמור, לקיים סדנאות נגרות, נפחות וקליעת סלים מסורתית. האתר פתוח לסיורים של בתי ספר ובימי שישי מקיימים קבלת שבת עם בליווי גיטרה, חליל ותופים. עמירם עורך סיורים בתיאום מראש ומלווה את הביקור בהסברים. מתנדבים יכולים לסייע בנטיעת עצי זית או להביא איתם שתילים משבעת המינים ולטעת בשטח. משפחות שרוצות לקיים פיקניק יכולות להגיע לאתר באופן עצמאי ולהתמקם בצל העצים. המקום פתוח ללא תשלום. משתתפי קבלת שבת משאירים תרומה שמוקדשת לקידום ופיתוח המרכז. לתיאום ביקור: 052-5344929

 

איך מגיעים: לטיילת שכניה מגיעים מכיוון מפרץ חיפה, אבלין וכאוכאב ופונים שמאלה (מערבה) לכיוון הטיילת. ניתן להגיע דרך כביש 70 לכיוון כפר עאיבלין ומצפה אביב. אפשרות נוספת מצומת משגב דרך יודפת וימינה (מערבה) לשכניה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זוקפים ראשם בסתיו. חצבים בשכניה
צילום: אלי בנישו, קק"ל
חיבור ירוק בין יישובים. הטיילת
צילום: רונית סבירסקי
הנצחת הבן בעצים הצעירים. עמירם גולדין
צילום: צילום: רונית סבירסקי
מומלצים