שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    היער השחור: רואים מתוק בעיניים

    רני בן אברהם מצדיע לעוגת היער השחור - הקינוח הנוסטלגי הכי אפל שאי פעם הסתובב במחוזותינו. אם יש לכם כוח להשקיע במטבח, לכו על הגרסה הקלאסית. אם לא - שריינו מקום במקפיא והכינו לעצמכם את גרסת החטיף

    פעם, כשחשבנו שבנדנה היא פריט אופנה לגיטימי ותלינו על הקיר פוסטרים של סער פיין, היינו אוכלים תפוח אדמה מוקרם בגבינה צהובה, שותים מילקשייק תות ובאירועים מיוחדים מקנחים בעוגת היער השחור. היתה זו עוגת שכבות מושקעת, עשויה משוקולד וספוגה בנדיבות בליקר דובדבנים, כשבין השכבות נחבאו להם דובדבנים וקצפת. הרגשנו על גג העולם. אם נתעלם רגע מהזכרונות של פעם, מהמרגרינה ומהדובדבנים המסוכרים, נגלה עוגה שהיא יצירת אמנות אשר נשענת על מסורת אירופאית עתיקה.

     

    מקורה של עוגה זו הוא במחוז היער השחור (שווארצוואלד) בדרום גרמניה, הידוע בדובדבנים החמוצים הגדלים בו, ובקירש, ליקר הדובדבנים המפורסם המיוצר מהם. מקור שמו של "היער השחור" קשור במיתוסים ובאגדות עמים. מספרים כי האנשים שהתגוררו באזור האמינו כי ביער מתגוררים גמדים, שדים, מכשפות ופיות. סיפורי היער עברו מפה לאוזן עד ששני אחים גרמנים, הלא הם האחים גרים, איגדו אותם לספר אחד אהוב במיוחד. אחת המעשיות המפורסמות והמתוקות של השניים היא עמי ותמי, הם הנזל וגרטל.

     

    אם אתם לא רק אנשי נוסטלגיה אוהבי מתוק, אלא גם מוכנים להשקיע, הנה שני מתכונים. הראשון הוא המתכון הקלאסי של העוגה האפלה והאגדתית, והשני הוא מתכון המותאם בדיוק לקיץ שממאן ללכת: חטיף היער השחור בגרסת הגלידה.

     

    עוגת היער השחור

    המרכיבים (לתבנית קפיצית בקוטר 26 ס"מ):

    100 גרם חמאה

    100 גרם סוכר

    1 כפית תמצית וניל

    4 ביצים

    70 גרם שקדים טחונים

    100 גרם שוקולד מריר מגורר דק

    50 גרם קמח

    50 גרם קורנפלור

    3 כפיות אבקת אפייה

    7 כפות ליקר דובדבנים

    500 מ"ל שמנת מתוקה

    750 גרם דובדבנים חמוצים (אלה שקונים כשהם משומרים בצנצנת זכוכית עם נוזל)

    1 כף שוקולד מריר מגורר

    לזיגוג השוקולד:

    200 מ"ל שמנת מתוקה

    200 גרם שוקלד מריר

    2 כפות סירופ מייפל

     

    אופן ההכנה:

    1. משמנים את התבנית ומחממים תנור ל-180 מעלות.
    2. מקציפים את החמאה עם הסוכר ותמצית הווניל עד שמקבלים עיסה תפוחה ובהירה.
    3. מוסיפים את הביצים אחת אחרי השנייה וממשיכים להקציף, מוסיפים את השקדים הטחונים והשוקולד המגורר דק, מערבבים פנימה את הקמח ואת הקורנפלור ואת אבקת האפייה.
    4. מעבירים את העיסה לתבנית, ואופים במשך 30-40 דקות בחלקו התחתון של התנור. מוציאים מהתנור ומניחים לעוגה להתקרר במשך שעתיים לפחות.
    5. לאחר שעתיים חותכים את העוגה לשלוש שכבות, בעזרת סכין חדה.
    6. על השכבה התחתונה מזליפים מעט מליקר הדובדבנים.
    7. מקציפים את השמנת המתוקה עם קצת סוכר, עד לקבלת קצפת יציבה.
    8. מניחים את הדובדבנים במסננת, שכל הנוזלים יתנקזו מהם.
    9. מניחים על השכבה הראשונה שכבת שמנת בעובי כ-2 ס"מ, ומסדרים מעליה כשליש מהדובדבנים.
    10. חוזרים בדיוק על אותה פעולה עם השכבה השנייה והשלישית: הזלפת ליקר, שכבת שמנת, הנחת דובדבנים. שומרים בצד מספר דובדבנים לעיטור בראש העוגה.
    11. זיגוג השוקולד: בסיר קטן מחממים את השמנת עד לרתיחה. מורידים מן האש, מוסיפים את השוקולד המריר וסירופ המייפל ומערבבים עד לקבלת קרם אחיד. מורחים את קרם השוקולד על השכבה השלישית. מצננים במקרר ל-10 דקות.
    12. את שארית הקצפת מכניסים לשק זילוף ויוצרים מעל לשוקולד גבעות קצפת. מניחים את הדובדבנים ומפזרים מלמעלה את כף השוקולד המגורר.


    (צילום: ירון ברנר)

     

    חטיף היער השחור - גרסת הגלידה

    המרכיבים (ל-4 מנות):

    בסיס טורט וניל מוכן (ניתן להשיג בכל סופרמרקט)

    500 גרם גלידת דובדבן

    500 גרם גלידת שוקלד פאדג'

    קצפת לקישוט

    שוקולד מריר מגורר

    דובדבנים לקישוט 

    לזיגוג: 

    200 גרם שוקולד מריר

    200 מ"ל שמנת מתוקה

    2 כפות סירופ מייפל

     

    אופן ההכנה:

    1. מחלקים את הטורט לאורך לשני חלקים שווים ברוחב 8 ס"מ.
    2. משטחים את גלידת הדובדבנים על חלק אחד ואת גלידת השוקולד על החלק השני. מכניסים למקפיא להתייצבות למשך 5 שעות.
    3. מוציאים מהמקפיא, מניחים את הטורטים אחד על גבי השני כאשר השוקולד למטה.
    4. מיישרים בעזרת מרית את הגלידה, עד שנוצר מלבן סימטרי. שומרים במקפיא כשעתיים.
    5. זיגוג השוקולד: מבשלים בסיר את השמנת עד רתיחה. מסירים מהאש, מוסיפים את השוקולד וסירופ המייפל ומערבבים היטב עד לקבלת קרם חלק
    6. מוציאים את העוגה מהמקפיא, יוצקים עליה את זיגוג השוקולד בצורה אחידה ומחזירים למקפיא לשעתיים נוספות.
    7. פורסים את העוגה לאורך לפרוסות של 4 ס"מ כך שנוצרים חטיפים מלבניים.
    8. מקשטים בקצפת ודובדבנים.


    (צילום: ירון ברנר)

     

    לפרקים הקודמים בסדרת "זכרונות מתוקים":

  1. ג'לי
  2. סברינה
  3. בננה ספליט
  4. קומפוט
  5. נשיקות
  6. עוגה כושית
  7.  עוגת ביסקוויטים
  8. פחזניות
  9. קרמשניט

     

    רני בן אברהם הוא הבעלים והשף-קונדיטור של זיסעלא - בית המלאכה לגלידות וקינוחים (ריינס 20, תל אביב) 


  10.  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    היער השחור בגרסה הכבדה - והקלה
    צילום: ירון ברנר
    מומלצים