שתף קטע נבחר

בוחבוט: "התייעלות? זה לסגור מתנ"סים וגנים"

היום צפויות הרשויות המקומיות לשבות ליום אחד, שבו לא יפונה זבל, לא תהיה קבלת קהל, לא יינתנו שירותי רווחה ולא יירשמו דו"חות חניה. הדרישה: תוספת מיידית של 100 מיליון שקלים לתקציביהן ותוספת עתידית של מיליארד שקלים מעבר למתוכנן בתקציב. בוחבוט: "הממשלה הפרה את ההסכמים אתנו"

הרשויות המקומיות מתכננות לקיים היום (ג') שביתת אזהרה כללית בת יום אחד, במחאה על החלטת האוצר לקצץ בתקציבי החינוך שלהן ובתקציבי החובה של הממשלה (תקציבי האיזון), ובדרישה להגדיל את תקציבים אלה. עיריית ירושלים הודיעה כי לא תיקח חלק בשביתה.

 

"עשינו הסכם עם משרד האוצר, והוא טוען שהוא עמד בכל התחייבויותיו, אבל זה פשוט לא נכון", אמר ל-ynet יו"ר מרכז השלטון המקומי שלמה בוחבוט. "התקציב לשנה הנוכחית הוא רק 2.5 מיליארד שקלים, בעוד שהובטח לנו 2.6, ואפילו את 100 מיליון השקלים הללו הם לא מצאו עד עכשיו".

 

אז כל המאבק שלכם הוא על 100 מיליון שקלים, שליש פרומיל מתקציב המדינה?

 

"ממש ממש ממש לא. ההסכם כולל התחייבות של האוצר להעלאה הדרגתית של התקציבים בשנים 2011-2012, ל-2.8 מיליארד בשנה הבאה ולשלושה מיליארד בשנה שאחריה. אבל בתקציב הדו-שנתי לשנים הללו אין לכך זכר. האוצר עשה הסכם אבל מפרסם תקציב מדינה שהוא הפרה שלו. הבטיחו להגדיל את תקציבי הפיתוח, ולא הגדילו. הבטיחו להגדיל את תקציבי החינוך, ולא הגדילו. אומרים לנו להגדיל את מקורות ההכנסה שלנו, אבל בקנה שלהם מונחות מאות בקשות להעלאת ארנונה, שלא אושרו כבר יותר משנה".

 

למה שלא תתייעלו, במקום להגדיל תקציבים?

 

"אני רוצה לראות גוף שעומד בעומס המטלות שמטילים על הרשויות המקומיות בישראל. אנחנו עושים את העבודה האמיתית שהממשלה מזניחה ומגלגלת עלינו באלף ואחת תחומים, כולל חינוך, רווחה, תברואה, כבישים ותרבות, וכל זה, באמצעות כוח אדם שמשתכר שכר נמוך ביותר. מה זה אומר, התייעלות? לסגור מתנ"סים ושהנערים יסתובבו ברחובות? לסגור גני ילדים?"

 

במסגרת השביתה לא תפונה אשפה (גם במקומות שבהם עבודת הניקיון נעשית באמצעות חברות קבלניות), לא ינוקו רחובות, לא יתוקנו תאורה וכבישים, לא תהיה קבלת קהל במחלקות ההנדסה, לא יינתנו שירותי רווחה ומענה טלפונים במוקדי השירות של הרשויות יפעלו במתכונת חירום. האזרח הקטן עשוי ללמצוא בשביתה גם נקודת אור: היום לא יינתנו דו"חות חנייה. עם זאת, מערכת החינוך תופעל כסדרה, כולל הסייעות בגנים, הצוותים הטכניים בבתי הספר וההסעות.

 

לטענת מרכז השלטון המקומי, הרשויות המקומיות במדינה לא מסוגלות עוד לסבסד את המדינה בתחומי חינוך, רווחה, ושיטור עירוני, כיוון שהתקציבים שהן מקבלות מדי שנה מהמדינה הולכים וקטנים. "במקום שהמדינה תיתן את שהיא מחויבת על פי חוק, היא מפסיקה לתת לאזרחיה את שירותי החינוך והרווחה", טוענים במרכז לשלטון מקומי, ומוסיפים כי השביתה באה כמאבק "למניעת הפיכת החינוך למוצר לעשירים בלבד" וכי מדובר במאבק חברתי ולמען התושבים.

 

במסמך שהפיץ, מבקש המרכז לשלטון להמחיש את גודל הבעיה באמצעות סוגיית מלווי הנסיעה בחינוך המיוחד. לפי נתונים שהועברו מהמרכז, עלות שכר של מלווה הסעה לילד מחינוך מיוחד הינה 4,000 שקל בחודש. המדינה, שאמורה לממן 75% מתקציבי החינוך, משלמת לרשות רק 600 שקל בלבד בחודש - סכום המהווה רק 15% מכלל 4,000 השקלים.


השביתה במספרים

השביתה במספרים
שנת תקציב 2002 2010 2011 2012
תקציב הממשלה לרשויות (תקציבי האיזון) 3.4 מיליארד שקל כיום: 2.4 מיליארד שקל. דרישת הרשויות: 2.6 מיליארד שקל הצעת האוצר: 2.4 מיליארד שקל. דרישת הרשויות: 2.8 מיליארד שקל הצעת האוצר: 2.4 מיליארד שקל. דרישת הרשויות: 3 מיליארד
תקציבי פיתוח ותוכניות הבראה 600 מיליון שקל הצעת האוצר: 0 שקלים. דרישת הרשויות: 400 מיליון שקל הצעת האוצר: 0 שקלים. דרישת הרשויות: 400 מיליון שקל הצעת האוצר: 0 שקלים. דרישת הרשויות: 500 מיליון שקל
תקציבי חינוך ורווחה 100% מימון ע"י הממשלה המצב כיום: 500 מיליון שקל מתקציב ההרשויות מועבר לחינוך. תקציב הרווחה מסובסד ב-75% ע"י הרשויות דרישת הרשויות: המדינה תחזור לתקצב את החינוך או שתעביר את התקציב המתאים לרשויות דרישת הרשויות: המדינה תחזור לתקצב את החינוך או שתעביר את התקציב המתאים לרשויות

נתונים: מרכז השלטון המקומי

 

אם כך, מדוע הרשויות פונות לממשלה במקום למצוא מקורות מימון אחרים? לטענת הרשויות, אחת הדרכים באמצעותן יכלו להגדיל את תקציביהן הן תשלומי הארנונה. לפי מרכז השלטון המקומי, 157 בקשות לעדכון ארנונה ממתינות מנובמבר אשתקד לטיפול משרד הפנים, ובינתיים, במהלך החודש האחרון, הוקטנו על ידי המדינה תשלומי הארנונה של מפעלים ומחצבות במועצות האזוריות.

 

"המאבק אליו אנו יוצאים עתה נועד למנוע את העלאת המסים, למנוע את הפיכת החינוך הממלכתי לחינוך פרטי לעשירים בלבד, למנוע העלאת ארנונה, וכדי שלא להפסיק להעניק לילדים אבטחה במוסדות החינוך, הסעות, ניקיון, הזנה ועוד", נמסר ממרכז השלטון המקומי.

 

"אנחנו קוראים להחזיר את התקציבים שנגזלו מהרשויות המקומיות, להעביר לרשויות את מלוא תקציבי החובה ואת חלקה המלא של המדינה במימון החינוך והרווחה. הסכום הכולל שעבורו נאבקים מתבטא ב-1.1 מיליארד שקל. זה לא בשמיים. אפילו לא אחוז אחד מתקציב המדינה".

 

יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט, מסר: "מתוך אחריות לאומית, סייענו לפתוח את שנת הלימודים כסדרה למרות שעשרות רשויות על סף קריסה כלכלית ואין להן דרך לממן את השרותים לתושבים, בגלל שהממשלה הפסיקה להעביר את תקציבי החובה הממשלתיים. הממשלה מנסה להעביר את נטל המימון אל כיסם של האזרחים וההורים, ואנחנו אומרים: עד כאן".

 

משרד האוצר מסר בתגובה: "משרד האוצר עמד בכל ההתחייבויות שנתנו לשלטון המקומי כולו. איום השביתה מצד חלק מראשי הרשויות אינו מוצדק. אין כל סיבה לפגוע במרקם החיים של הציבור". 

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "משרד הפנים תומך בהגדלת מענקי האיזון של הרשויות המקומיות".

 

בהכנת הידיעה השתתפו תני גולדשטיין, תום זיו ויאיר חסון.


פורסם לראשונה 04/10/2010 18:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשפה לא תפונה. הלימודים כן יתקיימו
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים