שתף קטע נבחר

רוצים עבודה? נסו במקצועות הנדרשים במשק

מסגרים, נהגי משאיות, רצפים, רתכים ועובדים בלתי מקצועיים בבינוי, הם 5 המקצועות עם הדרישה הגבוהה ביותר לעובדים. התמ"ת: "המחסור איננו מתמלא - בשל שכר נמוך יחסית". אילו עובדים פחות צריך? מזכירות, מחסנאים וקופאים

עובדים באילו מקצועות ייחטפו עם יציאתם לשוק? מסגרים, נהגי משאיות, רצפים, עובדים בלתי מקצועיים בבינוי (כשהכוונה בדרך כלל לסוחבי משאות כבדים) ורתכים; כך עולה מסקר שפרסם היום (א') משרד התמ"ת. ב-5 המקצועות האלו, מתוך 33 מקצועות שנבחנו, נרשמה הדרישה הגבוהה ביותר לעובדים מאז 2008. במקצועות שנסקרו עובדים יותר ממיליון שכירים.

 

 

בסקר נכתב ש"אנו מניחים ששכר גבוה יותר למשרות פנויות מעיד על רמה גבוהה יותר של ביקוש...(בשל) הניסיון למשוך את העובדים על ידי שכר גבוה יותר". עם זאת, השכר המוצע והממוצע (ברוטו) בחלק מהמקצועות המבוקשים אינו רחוק משכר המינימום, כגון זה של של העובדים הבלתי מקצועיים בבינוי - 4,996 שקל לחודש; גם השכר של המסגרים רחוק מלהיות גבוה - 5,327 שקל.

 

ביקוש גבוה - שכר גבוה? לא בהכרח

עם זאת, שכרם של 3 בעלי המקצועות המבוקשים האחרים גבוה מהשכר הממוצע (5,355 שקל) ומהשכר החציוני (4,475 שקל) המוצע בכלל 33 המקצועות הנסקרים. לרצפים (עבודה בבניין), לרתכים, ולנהגי המשאיות מציעים שכר חודשי ממוצע 6,205 שקל, 6,244 ו-6,472 בהתאמה. נציין שמדובר בשכר הרחוק מהשכר הממוצע בכלל המשק שעומד על יותר מ-8,500 שקל.

 

"הביקוש הגבוה למקצועות הבנייה והריצוף ממחיש את הצורך לעודד יותר ויותר ישראלים לקחת חלק במקצועות אלו, ובמקביל את חובתנו לעמוד ביעדי הממשלה לצמצום מספר העובדים הזרים; משרד התמ"ת משקיע משאבים רבים בהכשרות מקצועיות לתחומים אלו", אמר שר התמ"ת בנימין בן אליעזר.

 

"מדובר במחסור לעובדים מקצועיים הנמשך זה שנים רבות. חלקו של המחסור התמלא במהלך השנים האחרונות באמצעות עובדים זרים ועובדים פלסטינים. העובדה שהמחסור איננו מתמלא על ידי עובדים ישראלים נובע בין השאר ...מרמת שכר שהיא יחסית נמוכה ביחס למאמצים הנדרשים והיכולת לפתח קריירה במשלחי היד האלו".

 

התאחדות הקבלנים: אין עובדים בבניין בגלל שגיאות המדינה

נציין שבהתאחדות הקבלנים לדוגמה, רחוקים מלהיות מרוצים מרמת המעורבות, הנמוכה, לטענתם, של הממשלה בענף. סמנכ"ל הכספים בהתאחדות הקבלנים, איציק גורביץ, אמר ל-ynet ש"יש הבנה חדשה של התחום על ידי הממשלה, אבל המדינה צריכה לדאוג להכשרה של כל מי שמעוניין בכך וגם לשפר את התדמית של עבודה בתחום". לדבריו, התוכניות הנוכחיות לעידוד עבודה ישראלית אינן מספקות.

 

בדבריו מתייחס גורביץ בין השאר לפיילוט שמפעילים התאחדות הקבלנים, יחד עם גופים נוספים כמו ההסתדרות, משרד התמ"ת ומשרד הביטחון, להכשרת חיילים משוחררים שאמורים להחליף את העובדים הזרים באתרי הבנייה.

 

התוכנית מאפשרת לחיילים משוחררים תשלום של 6,000 שקל בחודש בזמן תקופת הכשרה של 6 חודשים, כשלאחר מכן המשכורת עולה ל-8,000 שקל. עם זאת, לדבריו, בשל חוסר בתקציב ובמוסדות הכשרה - מדובר במספר זעום יחסית של עובדים. 

 

"יש הרבה דרישה מצד הישראלים להיכנס לפיילוט, ובוודאי מצד הקבלנים. הבעיה היא שלפני לא מעט שנים הפסיקה המדינה את התמיכה בהכשרות עובדים לבניין והחלה להסתמך על עבודה זרה ועל המגזר הפרטי בלבד. את הפירות הבאושים אנו אוכלים כעת", אמר  גורביץ.

  

עוד בסקירה

מהנתונים עולה שבעלי המקצועות שסובלים מביקוש נמוך הם: מזכירות, מחסנאים, עובדים בלתי מקצועיים באריזה, עובדים בסידור סחורות, וקופאים. דרישה ממוצעת לעובדים נרשמה בביקוש לבנאים, הנדסאי מחשב וטכנאי מחשב, חשמלאים, טבחים, טייחים (עבודה בבניין), טפסנים (עבודה בבניין), מהנדסי מחשבים, מוכרים וזבנים בחנויות, מטפלים סיעודיים, מלצרים, מנהלי חשבונות, אקדמאים במדעי המחשב ונהגי אוטובוסים.

 

דירוג הביקוש נעשה לפי מספר המשרות הפנויות, ביקוש יחסי (משרות פנויות יחסית למספר המועסקים במשלח היד), שכר המוצע במשרה פנויה, ומשך הזמן בו המשרה הייתה פנויה. משלחי היד המבוקשים ביותר הופיעו בשליש העליון של לפחות 3 מתוך 4 הפרמטרים. משלחי היד המבוקשים פחות הופיעו בשליש התחתון של לפחות 3 מתוך 4 הפרמטרים.

 

בקבוצת 5 משלחי היד שלהם היה ביקוש גבוה עבדו פי 2 עובדים מבמשלחי היד בהם היה ביקוש נמוך לעובדים: פחות מ-80 אלף עובדים לעומת 160 אלף עובדים. עוד עולה מהניתוח כי משך זמן חיפוש עובדים במשרה פנויה במשלחי היד המבוקשים עמד על 5.5 שבועות, למעלה מפי 2 ממשך זמן החיפוש במשלחי היד שבהם הביקוש היה הנמוך ביותר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"חובתנו לצמצם את מספר העובדים הזרים". בן אליעזר
דרושים - עובדים בלתי מקצועיים בבינוי
צילום: אילנה קוריאל
מומלצים