שתף קטע נבחר

נזקקים בלי עגבניות: "לוקחים סנדוויץ' יבש לבי"ס"

הזינוק במחירי הפירות והירקות הביא לשינוי בהרגלי התזונה של השכבות החלשות. במעונות לילדים בסיכון מקבלים סלט כרוב כתחליף, בבתי תמחוי ובבתי אבות מבשלים בלי ירקות. יעקב, נגר ואב לארבעה, מספר על ההתמודדות: "במקום עגבניות, אני קונה רסק ושימורים. רק בני החייל מקבל ויטמינים ואוכל נורמלי"

"בחודשים האחרונים לא הייתי בחנות ירקות וגם לא בשוק. הילדים שלי אוכלים רסק עגבניות ולוקחים כריך יבש לבית הספר. לפחות הבן החייל שלי אוכל ויטמינים". כך אומר ל-ynet יעקב, אחד מרבים שנאלצו לוותר על העגבניות, בגלל מחירם המאמיר - שהגיע החודש כבר ל-23 שקלים לקילוגרם.

 

בעקבות המחירים הגבוהים של הירקות והפירות הפכו מצרכים בסיסיים לבלתי ניתנים להשגה עבור השכבות החלשות. במעונות לילדים לסיכון ניתן לשמוע ילדים רבים שואלים "איפה העגבנייה?", לאחר שהסלט השגרתי הוחלף בתחליף זול יותר, כסלט כרוב. גם בארגוני הסיוע נאלצים לקצץ. שם אמרו כי בחבילות שחולקו לעניים בסוף השבוע כבר לא נכללו ירקות ופירות, וסיפרו שניתן לראות עניים מלקטים פירות וירקות מהפחים בשווקים. 


שוק הכרמל, היום. העגבניות בעלייה (צילום: דודו אזולאי)

 

יעקב, העובד כנגר ומפרנס עם אשתו את ארבעת ילדיו, מספר על החיים בלי ירקות ופירות: "אני עובד וגם אשתי עבדה לא מזמן עד שפוטרה. לגדל ארבעה ילדים זה אף פעם לא היה קל, אבל לאחרונה זה פשוט בלתי נסבל. אני כבר לא זוכר מה זה לבוא לשוק או לירקן. במקום עגבניות אני קונה רסק עגבניות ושימורים. זה לא טוב לילדים שלי לא לאכול ויטמינים, אבל אין לי ברירה. הם מבינים שיש בעיה ולא שואלים שאלות, אבל מרוב בושה אני יוצא מוקדם לעבודה ונשאר עד מאוחר גם כשלא צריך".

 

הנחמה הפורתא של יעקב היא שאחד מבניו משרת בצבא: "הוא היחד שמקבל אוכל נורמלי ושלא מרגיש במחסור. המצב ממש מדכא, הממשלה צריכה לעזור. הם צריכים לחשוב על הילדים שלנו שבעוד כמה שנים יתגייסו לצה"ל. הילדים שלי הולכים לבית הספר ואנחנו שמים להם סנדוויצ'ים יבשים בלי עגבנייה. ברגעים כאלה אני פשוט מעדיף לברוח מהבית. אני מדבר עם החברים שלי והמצב שלהם דומה לשלי, אבל זה לא עוזר להתגבר על הבושה".

 

"זה הפך לבלתי נסבל"

אברהם צ'רנופולסקי, פליט שואה וחבר במרכז הארגונים של הניצולים, מתקיים עם אשתו מקצבת ביטוח לאומי העומדת על 4,700 שקלים, כאשר 3,000 מהם משולמים עבור השכירות. "תמיד היה לנו קשה להתקיים, כמו לרוב ניצולי השואה ולקשישים רבים, אך עכשיו זה הפך לבלתי נסבל. תמיד הבשר והדגים היו יקרים, אז קנינו הרבה ירקות. עכשיו גם מחירי הירקות עלו עד לשמיים ולאלפי קשישים אין מה לאכול".

 

צ'רנופולסקי גם חבר בארגון עולים "חזית הכבוד", אליו משתייכים בין היתר קשישים עולים מברית המועצות לשעבר וניצולי שואה. הוא מספר כי לאחרונה מגיעים לארגון מאות תלונות מקשישים שמתקשים לשרוד. "אותם קשישים, שחיים מתחת לקו העוני ומשלמים שכר דירה, צריכים לבחור בין אוכל לתרופות. עכשיו המצב ממש גרוע. פנינו לחברי כנסת ולממשלה ואנחנו מתחננים שישפרו את המצב". מרכז הארגונים של ניצולי השואה יקיים ישיבה בנושא והוא יפנה לחברי הכנסת בבקשה לקיים דיון דחוף בנושא באחת הוועדות.

 

שמעון סבג, מנכ"ל האירגון "יד עזר לחבר", סיפר כי בחבילות שחולקו לעניים בסוף השבוע כבר לא היו ירקות ופירות: "גם בבית תמחוי נאלצנו לבשל בלי ירקות, ובבית אבות לניצולים שהקמנו נאלצנו לקצץ. המחירים הפכו לשיחת היום, התחושות מאוד קשות". 


מחפשים תחליפים זולים יותר (צילום: דודו אזולאי)

 

בבתים חמים של אגודת "יד ביד", המנהלת 10 מעונות לילדים בסיכון בגילאי 4-7, המירו את הסלטים המכילים עגבניות בתחליפים זולים יותר, כסלט כרוב. שלי חשין, נשיאת האגודה, סיפרה כי קניית הירקות והפירות ירדה לאחרונה ביותר מ-20 אחוזים. "התחלנו לצמצם בתפריט היומי כשמחירי הירקות עלו, וגם הפירות לא ממש זולים. הממשלה חייבת לעזור במצב שנוצר, כי השכבות החלשות תמיד נפגעות ראשונות".

 

מלקטים מהפחים: "אין לנו מענה לבעיה"

יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, איציק פרי, סיפר כי לאחרונה הם נתקלים יותר ויותר במצבים בהם עניים מלקטים ירקות ופירות מהפחים בשוק. "אין לנו מענה לבעיה הזו. כאשר מצרכים כה בסיסים של תזונה כמו ירקות ופירות מתייקרים, המשפחות העניות, שידם אינה משגת לרכוש אותם המחירים כה גבוהים, נאלצות לצרוך תזונה לא מאוזנת ולא בריאה".

 

בארגון לקט ישראל, האוסף מוצרי מזון טריים ומחלק אותם לנזקקים, אמרו כי הזינוק במחירים אירע בשל השרב באוגוסט. "עגבנייה עולה 19 שקלים לקילו, לעומת 4-5 שקלים בתקופה המקבילה ב-2009", אומר המנכ"ל גידי כרוך. "המחיר הסיטונאי של העגבניות עלה ב-100%, של הכרוב ב-150% ושל המלפפונים ב-240%".

 

המנכ"ל אמר כי בחודשי הקיץ "לקט ישראל" העבירו לעניים 797 טון של פירות וירקות, ובהם בצל, עגבניות, אבטיח, תפוחים, אגסים, מנגו ועוד - לעומת 728 טון בשנה שעברה. "כשהמחירים עולים ולחקלאי משתלם למכור גם פירות וירקות סוג ב' ו-ג' נותר לנו פחות יבול לרווחת הנזקקים, אבל אנחנו עדים לזינוק בדרישה של עמותות הנזקקים לפירות וירקות, ומנסים לעמוד בדרישות", אמר כרוך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רסק במקום פירות טריים
צילום: דודו אזולאי
מומלצים