שתף קטע נבחר

הצעת חוק: דגלים ומדים - רק מתוצרת הארץ

מספר ח"כים מציעים לתת עדיפות ליצרנים ישראלים במכרזים לייצור דגלי ישראל, סמלים ומדי ייצוג, בהמשך להצעת חוק דומה להעדפת רכש של מוצרי טקסטיל ישראליים במכרזי מערכת הביטחון. ייצור סמלים של המדינה במדינות העולם השלישי, בשל העלויות הזולות, מעלה את ערך הכסף למדרגה גבוהה יותר מזו של המדינה והלאום, טוענים הח"כים

מתן עדיפות לרכישת דגלים, סמלים ומדי ייצוג  של המדינה מתוצרת ישראל, כמו גם של כל מוצר המהווה סממן שלטוני של ישראל, בידי כל מוסד ממשלתי או ציבורי, עלתה בשתי הצעות חוק נפרדות של קבוצת ח"כים מהאופוזיציה והקואליציה, שהוגשו לכנסת.

 

הצעת החוק הראשונה הוגשה לא מכבר ביוזמת הח"כית שלי יחימוביץ' (עבודה), אופיר אקוניס (ליכוד) ואלכס מילר (ישראל ביתנו). לאחר מכן הוגשה הצעה דומה בידי קבוצת ח"כים בראשות נחמן שי (קדימה), אורי אורבך (הבית היהודי) ומירי רגב (ליכוד).

 

הצעות החוק מבקשות לתקן את חוק חובת המכרזים כך שתינתן עדיפות להצעות של יצרנים ישראליים, גם אם המחירים שהציעו גבוהים עד 50% מהצעותיהם של מתחרים מחו"ל. אם התחרו יותר מיצרן ישראלי אחד ההתמודדות במכרז תהיה רק ביניהם והצעות של מתחרים מחו"ל לא תישקלנה.

 

למוצרים ישראליים ייחשבו לי החוק המוצע אם היצרן הוא אזרח או תושב ישראל, או שהמפעל המייצר רשום בישראל או שעלות המרכיבים הישראליים במוצר גבוהה מ-35% של המחיר המוצע. להצעת החוק שותפים גם הח"כים איתן כבל (עבודה), ושלמה מולה, רונית תירוש, ארית זוארץ ומגלי והבה (קדימה).

 

הצעות החוק  מנומקות בתופעה המצערת שאנו עדים לה לאחרונה שדגלי המדינה וסמלים אחרים מיוצרים במדינות כמו סין ותורכיה, בגלל מחירי הייצור הזולים. תופעה זו התפתחה מאחר שהיצרנים הישראליים אינם מסוגלים להתחרות במכרזים בידיעה מראש שמתחריהם מהמזרח הרחוק יזכו. בשל כך מפעלים מקומיים דומים נקלעו למצוקה כלכלית וחלקם אף נסגרים.

 

כמו כן, בעקבות הייצור בחו"ל, נרשמו תקריות מביכות: ביום העצמאות של שנת 2008 חילק בנק הפועלים לציבור דגלים שיוצרו בסין ובהם בסיסי המשולשים של המגן-דוד, שאמורים להקביל לפסים, היו מאונכים להם.

 

מגישי ההצעות טוענים, כי מדובר בסמלים המבטאים ערכים של המדינה ושל אנשיה, וייצורם במדינות העולם השלישי בשל העלויות הזולות מעלה את ערך הכסף למדרגה גבוהה יותר מזו של מדינה ולאום, עליהם אנחנו שואפים לגדל את ילדינו. לטענתם, המשמעות המוסרית של התופעה בנוסף להשלכות הכלכליות החמורות שמרתיעות את היצרנים הישראליים מלקחת חלק במכרזים על הרכש הזה, בהעדר ההעדפה המוצעת בחוק הקיים.

 

ח"כ יחימוביץ אמרה ל-ynet שהקבוצה הראשונה כבר נמצאת במגעים מתקדמים עם הממשלה לקבל את תמיכתה. ובנוסף, החליטה היום ועדת השרים לחקיקה לקדם הצעת חוק דומה של יחימוביץ' להעדפת רכש של מוצרי טקסטיל ישראליים (מדים, בגדים, אוהלים וכו') במכרזי מערכת הביטחון, המשטרה ושירות בתי הסוהר.

 

החקיקה החלה עוד בכנסת הקודמת. היום אישרה ועדת השרים לחקיקה להחיל עליה את דין הרציפות כך שהכנסת הנוכחית תאשר אותה לקריאה שניה ושלישית. ועדת השרים הסירה בהחלטתה את המכשול האחרון בדרך להשלמת החקיקה.

 

דין הרציפות מאפשר לכנסת להשלים חקיקה שעברה בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת. החוק עבר למרות התנגדות הממשלה, בעיקר האוצר. יחימוביץ' לא ויתרה, ולאחרונה הגיעה, לאחר מגעים ממושכים, להסכמות עם האוצר, ומשרדי הביטחון וביטחון הפנים על המוצרים, הכמויות והמחירים שהמשרדים יידרשו לעמוד בהם, שיעוגנו בחוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוצים דגל כחול-לבן
צילום: רויטרס
מומלצים