שתף קטע נבחר

סינון ליישובים קהילתיים: החוק עבר עוד משוכה

ההצעה, לפיה ועדות הקבלה יהיו רשאיות שלא לקבל ליישוב מועמד שאינו מתאים למרקם החברתי-תרבותי, עברה בתום דיון סוער בוועדת החוקה בכנסת. הח"כים הערבים עזבו את הדיון בזעם. ח"כ א-סנע: "החוק ימנע הכנסת תושבים ערבים ליישובים"

חוק "עוקף בג"ץ קעדאן " עבר עוד משוכה בכנסת, בדרך לאישור סופי: יישובים בהם מתגוררות פחות מ-500 משפחות יוכלו להפעיל ועדות קבלה, שימנעו קליטת תושבים חדשים "שלא עונים על הקריטריונים של אופי היישוב" - כך אישרה היום (יום ד') ועדת חוק, חוקה ומשפט בהכנה לקריאה שניה ושלישית. הצעת החוק המקורית הוגשה כעשר שנים לאחר פסיקת בג"ץ, שחייבה את היישוב קציר לקבל את משפחת קעדאן ליישוב.

 

על פי הצעת החוק, ועדות הקבלה יהיו רשאיות שלא לקבל ליישוב מועמד שאינו מתאים למרקם החברתי-תרבותי, כאשר יש יסוד

 להניח שיהיה בו כדי לפגוע במרקם של היישוב. ועדות הקבלה גם יהיו רשאיות שלא לקבל תושב שאין לו אפשרות כלכלית להקים בית במקום.

 

חברי הכנסת הערבים, שטענו כי מדובר בהצעת חוק גזענית שנועדה למנוע קבלת ערבים לישובים יהודים, יצאו במחאה מהדיון וסירבו להשתתף בהצבעה. ח"כ טאלב א-סנע (רע"מ-תע"ל) אמר: "החוק הזה מאפשר הקמה של ישובים יהודים וימנע הכנסת תושבים ערבים, כל ההגדרות בחוק קיימות רק במגזר היהודי".

 

הוא פנה ליו"ר הוועדה ואחד מיוזמי החוק, ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו) ואמר: "תגיד שגם אנשי ישראל ביתנו יהיו חברי ועדת הקבלה, כדי שיבדקו מה המצע של המועמדים. קדימה נמצאת כאן בשירות ישראל ביתנו". הוא אמר את הדברים, כיוון שאחד מיוזמו החוק הוא ח"כ ישראל חסון מקדימה.

 

ח"כ חנא סוויד (חד"ש) הוסיף: "כל הצעת החוק הזו היא פרובוקציה אחת גדולה. היא מתנהלת תחת הכותרת של חוסר תום לב. אנחנו יודעים שיוזמי החוק מתכוונים למשהו ומנסים לדבר במונחים אחרים לגמרי".

 

במהלך הדיון היו חילופי דברים קשים בין חברי הכנסת מימין לחברי כנסת ערבים. ח"כ רותם אמר בצחוק: "בכל יישוב יהודי צריך שיהיה ערבי אחד, כי מישהו צריך להפעיל את המקרר בשבת". ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) לא צחק מהבדיחה: "הדרך בה אתה מתייחס להצעת החוק היא החשש שלנו, שתהיה סלקציה".

 

"יריקה כן, אבן לא"

כשח"כ אורי אריאל אמר בציניות כי חברו למפלגה, ח"כ מיכאל בן-ארי, מנסה עכשיו לבדוק את ועדת הקבלה באום אל-פחם, ורותם

 הוסיף על כך שכבר הודיעו הבוקר שיקבלו אותו באבנים, הגיב ח"כ טיבי: "הוא לא ראוי לשום אבן. יריקה כן, אבן לא".

 

א-סנע אמר באותו שלב: "כאות מחאה אנחנו יוצאים. לא נשתתף בדיון בחוק הגזען והפאשיסט הזה. בושה וחרפה. עברתם כל גבול, חבל". ח"כ אריאל השיב: "ויפה שעה אחת קודם". רותם אמר לא-סנע: "אני מציע שתרים טלפון לאמיר מח'ול ותציע לו אם לעשות עסקת טיעון או לא".

 

אחד מיוזמי הצעת החוק, ח"כ ישראל חסון (קדימה) אמר בדיון בוועדה: "הצעת החוק

 משקפת את מחויבות המדינה לפעול למען שימור היכולת להגשמת החזון הציוני במדינת ישראל הלכה למעשה. לפני כ-30 שנה יזמה המדינה הקמת שורה של יישובים קהילתיים קטנים בגליל ובנגב. היישובים נועדו להגשים את יעדי הממשלה בדבר פיזור האוכלוסייה ולאפשר לתושביהם קיום אורח חיים קהילתי-כפרי, המבוסס על לכידות חברתית ותרבותית. הצעת החוק מאוזנת וממסדת תהליך ציבורי הכולל אפשרות ערר, כאשר נציגי השרים הם שיבטיחו את מהימנות התהליכים, יוודאו חוסר אפליה והטיות אסורות ויקפידו על יצירת הקהילה ביישוב קטן, שהיא התנאי ההכרחי לקיומו וצמיחתו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עאדל קעדאן. בג"ץ על שמו
צילום: עידו ארז
א-סנע. חוק ליהודים
צילום: נועם מושקוביץ
ח"כ חסון. מיוזמי החוק
צילום: דודי ועקנין
מומלצים