שתף קטע נבחר

תבלינים תוצרת בית

רוצים לשדרג את התבשילים והסלטים שלכם בקלות ובמהירות - ובדרך אפילו לגלות תחביב מהנה? התחילו לגדל את צמחי התבלין שלכם על החלון או בגינה

כל מי שמבשל או אוהב לאכול יודע שאי אפשר להשוות בין תבלינים מיובשים קנויים לבין הדבר האמיתי - צמחי תבלין שנקטפו ממש לפני הבישול. הארומה שיש לעשבי תיבול טריים היא חסרת תחליף.

 

נכון, כיום אפשר להשיג את רוב עשבי התיבול בצורתם הטרייה אצל הירקנים ובמרכולים. אבל יש דרך נוספת לדאוג לאספקה שוטפת של תבלינים -

מגדלים עשבי תיבול באדנית במרפסת על אדן החלון או בערוגה קטנה בגינה הביתית. זה קל, זול, מהיר ואפילו כיף. 


עשבי תיבול (צילום: דלית שחם) 

 

איך עושים את זה?

ראשית כל, צריך לבחור את עשבי התיבול שברצוננו לשתול. בתהליך הבחירה צריכים לבוא שיקולים כמו עונת השתילה, כמות השמש באזור המיועד לשתילה, כמות הקרקע העומדת לרשותנו, וכמובן - השימושים העתידיים שנעשה בתבלינים.

 

השימוש

אם אתם חובבי תה צמחים, בוודאי תשמחו לבחור כמה מהרשימה הבאה: לואיזה (ליפיה לימונית), מרווה, לימונית, לבנדר, מליסה, נענע וזוטה לבנה. אם אתם חובבי תיבול ים תיכוני במאכלים שלכם, שקלו לשתול שמיר, פטרוזיליה, כוסברה (גד השדה) ואזוב מצוי (זעתר). לטאץ' איטלקי לכו על אורגנו, בזיליקום, רוזמרין ותימין.

 

העונה

בקיץ כדאי לשתול בזיליקום, נענע, לואיזה, אורגנו, תימין וטרגון. בעונת הסתיו-חורף מומלץ לשתול לבנדר, אורגנו, פטרוזיליה, כוסברה, אזוב מצוי ושמיר. ויש גם צמחים "עמידים" במיוחד - כמו המרווה והרוזמרין, שאפשר לשתול לאורך כל השנה.

 

כמות השמש

לכל צמח העדפה שונה לגבי אופי החשיפה שלו לשמש ולחום. הכוסברה והשמיר, למשל, אוהבים שמש ישירה. המליסה והנענע, לעומתם, רגישות לחום ושמש ישירה ולכן זקוקות למיקום מוצל יחסית.

 

כמות מים

יש עשבי תיבול שאוהבים השקייה תכופה (בזיליקום, נענע), ולעומתם כאלה שיעדיפו השקייה מתונה (רוזמרין, אורגנו). אם שותלים מספר תבלינים באדנית או ערוגה משותפת, כדאי לבחור כאלה החולקים העדפות השקייה דומות.

 

גודל השטח

ישנם צמחי תבלין שנוטים להתפשט ולהתפרש על פני שטח רב, ולכן יש להיזהר מכך ש"ידרסו" תבלינים עדינים יותר.


רוזמרין (צילום: ויז'ואל/פוטוס) 

 

המלצות נוספות

  • שתפו את הילדים בתהליך שתילת הצמחים והמעקב אחר גדילתם. מעבר לעובדה כי הם ייהנו מהעיסוק ובוודאי ילמדו ממנו רבות, סביר להניח כי ישמחו יותר לטעום ולאכול מן הצמחים אשר סייעו בגידולם, וכך תוכלו להוסיף לתפריטם גם תבלינים שעד היום נדחו על הסף.

 

  • אם ברצונכם להשתמש בתכשירים המיועדים לחיזוק הצמחים או לסילוק מזיקים, בחרו אותם בקפידה. מכיוון שבכוונתכם לאכול את עלי התבלין מאוחר יותר, כדאי להימנע מחומרים כימיים שעלולים להיות מסוכנים ואף רעילים. חפשו דשן אורגני ומכשירי הדברה "ביולוגיים", שנוטים להיות ידידותיים יותר לסביבה ולנו. היום אפשר אפילו למצוא זרעים אורגניים.

 

  • צמחי תבלין רבים הם לא רק שימושיים - אלא גם יפים. כדאי לשתול במקומות הבולטים ביותר לעין את הצמחים בעלי הפריחה או העלווה היפות ביותר.

 

  • גם אם אתם בטוחים שאתם מכירים את סוגי התבלינים שאפשר לגדל, תהיה מופתעים לגלות שמדי שנה מצטרפים לערוגות עוד ועוד זנים חדשים או אורחים מחו"ל. חלקם מציעים מראה מיוחד - (כמו הבזיליקום הסגול, למשל - וחלקם טעם מיוחד - כמו צמח המנטה-שוקולד, המשלב את שני הטעמים הפופולריים בצמח אחד.

פורסם לראשונה 31/10/2010 22:48

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים