שתף קטע נבחר

הצצה למוזיאון ערפאת: הכאפייה בפנים, הנובל לא

3.4 מיליון דולר הושקעו במוזיאון שיפתח בעוד כשנה ברמאללה. תוכלו למצוא שם את הכאפייה האחרונה שלבש וטרנזיסטור ששכח כשנמלט מצה"ל ב-1967, אבל דווקא פרס הנובל המפורסם נעדר. הוא נשאר בעזה

שש שנים אחרי מותו, דמותו של הראיס המנוח ממשיכה להעסיק את הפלסטינים: בקרן יאסר ערפאת עומלים על הקמת מוזיאון שיציג אלפי פריטים שהיו שייכים ליו"ר הרשות הפלסטינית. המוזיאון, שיוקם ברמאללה ויהיה מחובר לאחד האגפים במוקטעה, אמור להיפתח בעוד כשנה ועלות הקמתו מסתכמת ב-3.4 מיליון דולר.

 

המוזיאון יציג בין היתר תצלומים, אקדחים, משקפי שמש ומדים צבאיים ששימשו את ערפאת עד למותו ב-11 בנובמבר 2004 בבית חולים צבאי בצרפת. סוכנות הידיעות AP קיבלה גישה בלעדית לאוסף ההולך וגדל, וכולל גם את הכאפייה האחרונה שלבש ערפאת לפני שפונה מהמוקטעה במסוק, שבועיים לפני שהלך לעולמו.

 

גולת הכותרת של המוזיאון היא אולי מכשיר רדיו וספר קוראן שערפאת השאיר מאחור בבית באחד הכפרים בגדה המערבית בו הסתתר מצה"ל בזמן מלחמת ששת הימים. מי שהסתיר אז את ערפאת החביא את הפריטים במשך שנים, מחשש שישראל תעניש אותו על הסיוע לערפאת, ולאחרונה החליט לתרום אותם.


הכאפייה, הקוראן והטרנזיסטור האבוד של ערפאת (צילום: AP)

 

בקרן סיפרו כי תהליך איסוף ומיון החפצים מתקדם לאיטו, בין היתר מכיוון שהפריטים מפוזרים ברחבי העולם הערבי, ובמיוחד בירדן, לבנון ותוניסיה - המדינות שמהן פעל ערפאת בשנות השבעים והשמונים. נאסר אל-קידווא, אחיינו של ערפאת שמפקח על הקמת המוזיאון, מספר כי רוב הפריטים טרם נשלחו לרמאללה.

 

חמאס לא משתף פעולה 

פריט חשוב אחד שלא תוכלו למצוא במוזיאון, גם אם תקלעו במקרה לרמאללה, הוא פרס הנובל לשלום שבו זכה ערפאת בשנת 1994 יחד עם יצחק רבין ושמעון פרס. לטענת המוזיאון, בחמאס מסרבים לשלוח פריטים רבים שהחזיק ערפאת ברצועת עזה. בארגון מסרבים להגיב לטענות.

 

הפלסטינים אומרים כי לא מדובר רק בסיפורו של המנהיג המנוח, אלא בסיפור הפלסטיני כולו. "יאסר ערפאת ייצג את העם, יאסר ערפאת ייצג את האומה, הוא ייצג את המאבק", הסביר האוצר תאמי רדיפי.


חמאס מסרב למסור את פרס הנובל (צילום: יעקב סער, לע"מ) 

 

שומר הראש של ערפאת, עימאד אבו-זכאי, שעמד לצדו מ-1988 ועד מותו ב-2004, סיפר ל-AP על

החיים במוקטעה תחת מצור. לדבריו, ברשותו של ערפאת היו רק שני זוגות של מדים צבאיים, שהוא לבש לסירוגין. שומריו שטפו לו בעצמם את הבגדים, ולפעמים הוא עצמו נאלץ לתקן את המדים הבלויים.

 

מחר יציינו ברשות הפלסטינית את יום השנה למותו של ערפאת. למרות סקר שלפיו הציבור מתגעגע למנהיג המנוח, לעצרות לזכרו צפוי להגיע קהל קטן יותר מאשר בשנים קודמות. "ערפאת לא היה יותר טוב מאלה האחראים כיום, בגלל שהוא הביא לנו את כל הגנבים מאש"ף", ניסה להסביר מוחמד סובח, בן 30 מרמאללה. "אבל למרות כל זה, אני אוהב את ערפאת בגלל שהוא מת תוך כדי מאבק".

 

אחיינו של ערפאת מתעקש עדיין כי ישראל אחראית למותו, למרות שהוא מודה שאין לו שום הוכחה. "אנחנו משוכנעים שנמצא הוכחה לבסוף", אמר אל-קידווא, שהיה בעבר נציג אש"ף באו"ם. "אחרי הכל, מדובר במזרח התיכון. שום דבר לא נשאר כאן סודי הרבה זמן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ערפאת. תיקן בעצמו את המדים הבלויים
צילום: איי פי
הכאפייה האחרונה של ערפאת
צילום: AP
מומלצים