שתף קטע נבחר

עוזי לנדאו: "היה עליהום על משקיעי הגז"

שר התשתיות מנסה לרכך את האפקט שאחרי פרסום המלצות הביניים של ועדת ששינסקי. במסיבת עיתונאים שכינס היום אמר כי "למודל יש רגליים על הקרקע, אבל צריך לתרגם אותו למציאות המתאימה לסביבה". ענה במעורפל לשאלה האם ביל קלינטון ניסה להתערב לטובת המשקיעים

שר התשתיות עוזי לנדאו ריכך היום (א') את רושם הסתייגותו מהמלצות הביניים של ועדת ששינסקי שהתקבל לאחר פרסום ההמלצות. השר אמר היום לעיתונאים כי המודל שהוועדה גיבשה הוא צודק ונכון מבחינה תיאורטית. "למודל יש רגליים על הקרקע הכלכלית אבל צריך לתרגם אותו למציאות של המאפיינים המתאימים לסביבת העבודה", אמר.

 

השר ציין כי בינתיים איש עוד לא פתח את הספרים כדי לחשב את משמעות ההמלצות, שכן ההחלטות הסופיות לא יתקבלו לפני עריכת השימוע של הוועדה לבעלי העניין והחלטת הממשלה בעקבותיהם.

 

לנדאו הדגיש כי מבחינתו המעשה החשוב ביותר כעת הוא השלמה מהירה של פיתוח שדה תמר. השר אמר כי ללא הגז הטבעי יש סכנה להספקת החשמל של המדינה. לדבריו, יש יצרני חשמל שרוצים לקבל הסכמי אספקת גז ארוכי טווח אבל איש לא יכול להתחייב להם כל זמן שאין למשקיעים הסכמים עם הבנקים לגבי מימון הפרויקט.

 

השר הדגיש את הצורך להסיר את אי הוודאות במה שקשור במימון הפרויקט. "צריך לומר למשקיעים 'רוצו והתחילו לעבוד'. אני מקווה שלא יהיו מכשולים בתחום הזה כדי שלא יהיה עיכובים בפיתוח השדה". הוא ציין כי חצי שנה הלכה לאיבוד בעבודת הוועדה ואווירת עליהום על המשקיעים, ועכשיו הגיעה העת להידברות איתם. "מכנים את היזמים במלות גנאי כמו טייקונים, אבל אין לשכוח שאנחנו בעד זה שהם ירוויחו וגם הציבור הישראלי ירוויח ובעיקר האווירה תהיה שטוב להשקיע ולהרוויח בישראל וגם המסים ישולבו".

  

השר אמר כי אין עדיין מקום לדבר על כך שתהיה עמדת מיעוט להחלטות הוועדה, כל הזמן שאין החלטות גמורות - וזה לא יקרה לא לפני סוף החודש, או תחילת חודש הבא.  

 

בתשובה לשאלה לגבי סיבת הצעתו להתערבות ראש הממשלה אמר לנדאו כי הוא רוצה שהוועדה תראה את המעורבות שלו ולא תחליט משהו שהוא מעבר למה שנדרש מהאינטרס הציבורי.

 

בתשובה לשאלה אם אכן הייתה התערבות של נשיא ארצות הברית לשעבר, ביל קלינטון, לטובת המשקיעים, התחמק לנדאו מתשובה ישירה ורק אמר, "כל ניסיון ליצור לחץ עקיף או ישיר כלכלי ואחר, צריך שנדחה אותו בכל הכוח".

 

עוד אמר השר כי חשוב לו שבהחלטות שיתקבלו עם ישראל יקבל את מה שראוי לו ולא רק מבחינה כלכלית אלא גם לפי שיקולים של ביטחון אנרגטי ושיקולים גאו-פוליטיים אחרים, ובאשר למסים ולתמלוגים "הם צריכים להיות כאלה שלא ירתיעו את המובילים בעולם בתחום חיפושי הגז - שבינתיים אנחנו לא רואים אותם". "לכן", המשיך לנדאו, "אנחנו צריכים להיות אטרקטיביים בעולם בלי לעשות השוואות עם מדינות אחרות שיש להן תנאים אחרים. אנחנו צריכים לוודא ששדה תמר יפותח ללא עיכוב והמשקיעים ייראו רווח סביר שבלעדיו אין השקעות".

 

השר חזר ואמר שטיוטת ההמלצות צריכה להתאים את עצמה לעסקים הספציפיים בלבד שיתברר שיש בשדה כמות גז ניכרת שתהפוך את ישראל ליצרן גז עולמי. עוד חזר והדגיש שהבטחת אספקת החשמל הסדירה באמצעות גז מחייבת שתהיה תחרות בין מספר ספקים – תחרות שבטווח ארוך לא תהיה קיימת בלעדי שדה תמר, כי אז יהיה רק ספק זר אחד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לנדאו במסיבת העיתונאים
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים