לראשונה: מאיץ החלקיקים לכד "אנטי-חומר"
לכל חומר ביקום יש אנטי-חומר, תמונת המראה שלו בעלת מטען הפוך. מדענים ממאיץ החלקיקים בז'נבה מדווחים כי הצליחו לייצר ולשמר לזמן קצר מאוד את האנטי חומר של מימן
פיזיקאים במרכז האירופי למחקר גרעיני (CERN) מדווחים כי הם הצליחו ליצור וללכוד אנטי-חומר,
הוא אחת התעלומות הגדולות ביותר של המדע המודרני. כך מסרה סוכנות הידיעות "רויטרס".
במאמר שהתפרסם בכתב העת המדעי הנחשב Nature, הודיע CERN, כי המרכז הצליח לייצר אטומים של אנטי-מימן (כלומר, האטום הנגדי של מימן) בתוך ריק והצליח לשמר אותם במשך כעשירית שנייה. "לאורך זמן ארוך מספיק על מנת לחקור אותם" – כך לשון ההודעה.
אנטי-חומר?
הפיזיקה בימינו מניחה כי לכל חלקיק – פרוטונים, אלקטרונים, נויטרונים – קיים חלקיק נגדי, מעין תמונת מראה. כך למשל החלקיק הנגדי של האלקטרון הוא הפוזיטרון, שנעשה בו שימוש בטכנולוגיות הדמאה ברפואה גרעינית (PET).
"האנטי-חומר" מורכב מכל אותם אנטי-חלקיקים, והמדענים מנסים ללמוד את טבעו ולהבין מה עלה בגורלו במהלך תהליכי ההתפתחות של היקום.
המפץ הקטן
מאיץ החלקיקים בז'נבה יצר "מפץ-גדול" קטן
שי זמיר
מדענים בז'נבה, שם מתרחש הניסוי הגדול בעולם, מדווחים כי הצליחו ליצור "מיני מפץ גדול" כאשר הביאו להתנגשות של יונים ויצרו חום כזה ששרר רק בבריאת העולם
בעבר הצליחו מדענים לייצר אנטי-חומר אולם לא הצליחו לשמר אותו בעקבות המגע עם החומר "הרגיל".
בניסוי שנערך עתה נלכדו 38 אטומים של אנטי-מימן לפרק זמן כזה שיאפשר למדענים לנתח את התופעה. כעת מקווים ב-CERN כי המידע שיתגלה יסייע לגלות מה קרה לאנטי-חומר ברגעים שלאחר המפץ הגדול שיצר את היקום.
"מסיבות שאיש לא מבין עדיין, הטבע פסל את האנטי-חומר", אמר ג'פרי הנגסט, דובר ניסוי "אלפא". "הדבר מעורר בנו השראה לעבוד קשה יותר על מנת לגלות אילו סודות טומן בחובו האנטי-חומר".
מרכז CERN בז'נבה
צילום: gettyimages imagebank
מאיץ החלקיקים
צילום: המרכז למחקר גרעיני של האיחוד האירופי (cern)