שתף קטע נבחר

אדממה - הטוב שבסויה

בתוך תרמילים ירוקים רחבים ושמנמנים מתחבאים פולי הסויה, המוכרים יותר בשמם היפני - "אדממה". למה כדאי להכיר אותם ואיך אוכלים אותם? בכתבה הבאה

לפני כמה שנים נדמה היה שכולם התחילו לדבר פה יפנית. בתפריטי מסעדות ומאוחר יותר במרכולים צץ מוצר מוזר ששמו אדממה. למרות שעל פי רוב מכנים אותו בארץ אַדְמַמֵה, הדרך הנכונה להגות את שמו היא אֵדָמַמֵה (Edamame). מאחורי המילה האקזוטית, שפירושה ביפנית "שעועית על ענף", מסתתרים תרמילי צמח ירוקים בהירים ומעט שעירים הדומים לשעועית ירוקה גדולת ממדים. אם פותחים את התרמילים השמנים מגלים פּוֹלים ירוקים וחלקים. אלה הם למעשה פולי סויה.

 

רובנו הכרנו את הסויה דווקא מתוצרי הלוואי שלה - ובראשם הרוטב המלוח המגיע מהמטבח האסייתי. אולם פולי הסויה בצורתם הטבעית הינם בריאים ומזינים במיוחד. שלי קידר, הדיאטנית של "טבעול", מספרת: "באדממה יש תכולה גבוהה של חלבון, התומך בתהליך הגדילה ובניית השרירים. בנוסף יש בסויה תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים, המסייעים לפעילות מערכת העיכול, וגם תכולה גבוהה של ויטמינים ומינרלים כגון סידן וברזל. סידן, כידוע, מסייע לשמירה על בריאות העצמות והשיניים, ואילו ברזל חיוני להתפתחות, לגדילה ולתפקוד תקין של הגוף. יתרונות נוספים של האדממה לתזונה טמונים בעובדה כי הם אינם מכילים כולסטרול, דלים בשומן רווי ועשירים בשומן רב בלתי רווי".


(צילום: Index open)

 

מהו חלבון מלא?

שלי קידר, הדיאטנית של "טבעול", מסבירה: "על פי מדד PDCAAS המקובל על ארגון הבריאות העולמי (WHO) וארגון המזון והחקלאות העולמי (FAO), חלבון הסויה הנו חלבון מלא המספק את הדרישות התזונתיות של בני אדם. שמו המלא של המדד - Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score - מלמד על ההתחשבות בשני גורמים: 1) נעכלותו של החלבון – חלבונים רבים הנמצאים כמרכיבים במזון ונכללים בסימון כמות החלבון אינם נעכלים, כלומר תרומתם לבניית שריר או למדדים אחרים אפסית. 2) הרכב חומצות האמינו, שהן אבני הבניין של החלבונים. מדד איכות החלבון הזה מחושב על פי הצורך בחומצות אמינו של ילדים בגילאי שנתיים עד 5. הערך הגבוה ביותר שיכול חלבון לקבל במדד זה הוא 1.0. חלבון החלב, חלבון הביצה, והחלבון הצמחי המופק מסויה - כולם השיגו ציון 1.0".

 

מה עושים עם האדממה?

את פולי האדממה אפשר להגיש כחטיף בריא - מבשלים את התרמילים הסגורים במים רותחים ומומלחים במשך כחמש דקות, מסננים מהמים, מפזרים מעט מלח גס ומגישים. הסועדים מוזמנים לחלץ את הפולים מתוך התרמילים (אל דאגה, זה קל ואלגנטי!), להשליך את התרמילים ולאכול את הפולים. אלא אם כן אתם אוהבים לנשנש גבעולי סלרי, זהו ככל הנראה אחד הנשנושים הכי בריאים שתמצאו. לא פלא שדרך אכילה זו הפכה פופולרית גם בארץ.

 

בזכות טעמם העדין, אפשר למעשה להוסיף את פולי הסויה הקלופים כמעט לכל תבשיל או מאכל. הפולים ישמחו להצטרף לסיר אורז, לירקות מוקפצים בסגנון אסייתי ואפילו לסלטים. זכרו שיש לבשלם דקות ספורות בלבד, שכן אחרת מרקמם וערכיהם התזונתיים עלולים להיפגע. בזכות כניסתם המהירה למטבח הישראלי, ניתן כיום להשיג את פולי האדממה במחלקת הקפואים בכל מרכול.


תרמילי סויה - ופולי אדממה קלופים (צילום: Index open)

 

ערכים תזונתיים

ב-100 גרם אדממה יש:

122 קלוריות (קק"ל)

10.9 גרם חלבון

5.2 גרם שומן

0.62 גרם שומן רווי

9.9 גרם פחמימות

5.2 גרם סיבים

63 מ"ג סידן

2.27 מ"ג ברזל

0 מ"ג כולסטרול

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פולי סויה
צילום: Index open
שניצל אדממה
מומלצים