שתף קטע נבחר

האם חיידקים משפיעים על בחירת בני הזוג?

לחיידקים הנלווים לזבובי פירות יש השפעה על העדפותיהם המיניות. כך עולה ממחקר שנערך באוניברסיטת ת"א, שאישש גישה חדשה לתורת האבולוציה לפיה המכלול הביולוגי כולל את בעל החיים על חיידקיו השונים, שיחד איתו עוברים אבולוציה

מחקר שפרסמה קבוצת חוקרים מהמחלקה למיקרוביולוגיה מולקולארית וביוטכנולוגיה באוניברסיטת תל-אביב בכתב העת PNAS (רשומות האקדמיה האמריקנית למדעים), מוכיח כי חיידקים החיים בגופם של בעלי חיים, במקרה זה זבובי פירות, משפיעים על בחירת בן הזוג לצרכי הזדווגות.

 

החוקרים, פרופ' יוג'ין רוזנברג, פרופ' דני סגל והדוקטורנט גיל שרון בשיתוף פעולה עם פרופ' ג'ון רינגו מאוניברסיטת מיין בארה"ב, ניסו לבחון תיאוריה שהוצעה לפני כשנתיים על ידי פרופ' רוזנברג וד"ר אילנה זילבר-רוזנברג, לפיה היחידה הבסיסית באבולוציה אינה היצור החי הבודד, בעל החיים או הצמח, אלא המכלול הביולוגי (Holobiont) – קרי בעל החיים או הצמח על כל המיקרואורגניזמים החיים בגופו. במקרה של זבובי הפירות הרוב המוחלט של המיקרואורגניזמים הללו הם חיידקי המעיים.

 

במאמר תיארו החוקרים מספר ניסויים שערך שרון בזבובי פירות ואשר תמכו בתיאוריה זו. בניסוי הראשון, חזרו החוקרים על ניסוי שבוצע לפני עשרים שנה, ע"י דיאן דוד ( (Diane Dodd מאוניברסיטת ייל Yale).

 

בניסוי זה מחלקים החוקרים אוכלוסיה של זבובים לשתיים ומאכילים האחת בסוכר פשוט והשנייה בעמילן, וממתינים שנה. כאשר מערבבים את הזבובים, מסתבר שאלו שניזונו מעמילן מעדיפים בני/בנות זוג שניזונו בעמילן ובאופן דומה אלו שניזונו מסוכר מעדיפים בני זוג בעלי תזונה זהה. מהניסוי המחודש עולה שההשפעה ניכרת כבר כעבור דור אחד או שניים ולא רק כעבור שנה.

 

הניסוי השני חזר על הראשון אך בתוספת אנטיביוטיקה, שחיסלה את החיידקים ועימם גם את העדפת בני הזוג, כך שכעת ההזדווגות הפכה לאקראית ולא היתה עוד תלויה בתזונה.

 

עוד ב"הידען": על בני אדם ודבורים

 

בניסויים הבאים הצליח שרון לבודד חיידק הגורם לבידוד רבייתי בין בעלי העדפות התזונה השונות. זהו החיידק Lactobacillus plantarum שמתרבה כאשר מגדלים את הזבובים בעמילן ונעדר אצל הזבובים הניזונים מסוכר.

 

כאשר הוסיפו את החיידק לזבובים שטופלו באנטיביוטיקה ,התופעה של העדפת בני זוג כתלות בתזונה חזרה וכך הוכח שחיידק זה, לפחות באופן חלקי, אחראי להעדפות המיניות.

 

בשלב הבא ניתח שרון בשיתוף פעולה עם פרופ' אברהם חפץ מהמחלקה לזואולוגיה באוניברסיטת תל-אביב את הפרומונים (תרכובות אורגניות המופרשות לצורך תקשורת בין בעלי-חיים) המיניים שהזבובים מייצרים. מסתבר שקיים הבדל בין הפרומונים אצל זבובים בעלי התזונה שונה, וגם במקרה זה כאשר הוסיפו אנטיביוטיקה ההבדל נעלם.

 

"התוצאה רומזת שהשינוי בפרומוני המין הוא המנגנון שדרכו אנחנו רואים את העדפת ההזדווגות. אנחנו משערים לפיכך שהחיידקים הם אלו שהביאו את השינוי הזה", אומר פרופ' רוזנברג.

 

לדבריו, "עד היום חשבו שהיצור שמארח את החיידקים עובר אבולוציה בעצמו, ואילו החיידקים שבגופו עוברים אבולוציה משלהם. המנגנון שגילינו מאפשר לאבולוציה להתרחש מהר יותר בתגובה לשינויים סביבתיים, משום שלחיידקים זמן דור קצר בהרבה מאשר לבעלי החיים הרב-תאיים, ולפיכך הם מסוגלים להסתגל במהירות ולהפוך שינויים נרכשים לשינויים גנטיים של המכלול הביולוגי".

 

אבי בליזובסקי הוא עורך אתר "הידען".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים