שתף קטע נבחר

חרדית עם סרטן ברחם: מעדיפה נס על ניתוח

כבר חודשיים מנסים הרופאים לשכנע את מ' לעבור להסיר גידול ממאיר מהרחם. "אם לא אוכל ללדת לא אוכל לחיות", הסבירה הצעירה, המשתייכת לפלג חרדי מסוגר. "ידיעות אחרונות" מדווח: הרופאים ביקשו מהאדמו"ר להורות לה להסכים לניתוח

מ' בת 25, והיא עומדת למות. הצעירה החרדית, בת לאחת הקהילות הסגורות בירושלים, מסרבת כבר חודשים לעבור ניתוח דחוף לכריתת גידול סרטני שפשט ברחמה - משום שאחריו לא תוכל ללדת.

 

מ' אובחנה כחולה בסרטן רירית הרחם לפני יותר משנה. רופאיה נאלצו לבשר לצעירה שטרם הביאה ילדים לעולם כי כדי להוציא את הגידול עליהם לכרות את רחמה. הטיפול הכירורגי בסוג זה של סרטן, אשר מופיע רק לעיתים נדירות אצל נשים מתחת לגיל 40, כולל לרוב גם כריתה של כל מערכת הרבייה הנשית, כלומר את החצוצרות ואת השחלות. מלבד אובדן היכולת להרות, תופעות הלוואי של הניתוח אינן פשוטות: כריתת הרחם והשחלות מלווה בתסמינים של גיל המעבר, בהם גלי חום, יובש בעור ושינויים במצב הרוח. חלק מהנשים צריכות לעבור גם הקרנות, טיפולים הורמונליים או כימותרפיה כדי למנוע את הישנות המחלה.

 

קמה ועזבה

כשהרופאים שוחחו עם מ' על הצעד הקשה אך ההכרחי שיש לנקוט כדי להציל את חייה, נכונה להם הפתעה: הצעירה הודיעה שהיא לא מוכנה לאבד את הרחם שלה וסירבה לקבל טיפול מכל סוג שהוא. במשך חודשים רבים, שהם פרק זמן ארוך ומכריע במלחמה נגד הסרטן, ניסו הרופאות של שירותי בריאות כללית שטיפלו בה לשדל אותה לעבור את הניתוח, אולם לשווא.

 

אני לא אוכל להמשיך לחיות אם לא אוכל ללדת, אמרה מ' לצוות הרפואי. "זה היה קורע לב", סיפרה אחת מהרופאות שמטפלות בה. "כולנו עמדנו חסרי אונים מול הנחישות שלה וגזר הדין הקשה והסופי שגזרה על עצמה כשבחרה לוותר על הניתוח".

 

ללא טיפול הידרדר מצבה של מ', ולפני שבוע היא אושפזה בבית החולים שערי צדק בירושלים. "הבדיקות שערכנו הראו שמדובר בגידול גדול ואלים", סיפר פרופ' עוזי בלר, מנהל אגף נשים ויולדות המתמחה בגיניקולוגיה אונקולוגית. "ראינו שהמשפחה לא מעכלת את חומרת המצב, ולכן הסברתי להם כי אין ברירה, וחייבים לנתח בהקדם. אחרי השיחה האחרונה, שנערכה בנוכחות ההורים והבעל, ואחרי שחזרתי על דבריי בנושא הניתוח, הם קמו ועזבו את בית החולים".

 

לאור חומרת המצב החליטו הרופאים שטיפלו בה להילחם על חייה - בניגוד לרצונה. ד"ר רינה רוזנברג, מהמחלקה לרפואת המשפחה של מחוז המרכז בשירותי בריאות כללית, ביקשה בצעד חריג לכנס את ועדת האתיקה הארצית של הקופה מכוח חוק זכויות החולה, המאפשר לדון בדרכים לא שגרתיות לטיפול במקרים של פיקוח נפש. הצוות הרפואי ביקש מהוועדה לחפש מוצא שיאפשר להעניק לצעירה את הטיפול החיוני.

 

ועדת האתיקה הכוללת יועצים משפטיים, רופאים, עובדים סוציאליים ואת הרב של הקופה, מנחם רוזנברג,

בחנה את המסמכים הרפואיים שהוצגו בפניה והחליטה, לפנים משורת הדין, לאשר פנייה אל האדמו"ר של הקהילה שבה היא חברה, לשתף אותו בפרטים על מצבה ולהדגיש בפניו את סכנת החיים שבה היא נותנה אם לא תעבור את הניתוח. זאת אף שהצעירה ובני משפחתה התנגדו לפנייה כזאת כשנשאלו על כך בזמן אשפוזה בבית החולים.

 

האדמו"ר עוד מתחבט

בימים האחרונים נפגש הרב רוזנברג עם האדמו"ר המדובר, והוא ביקש לקבל חוות דעת שנייה מרופא בבית חולים אחר. המומחה הסכים עם עמדת בית החולים בירושלים שלפיה הניתוח הכרחי ובהול, וחוות דעתו הועברה לאדמו"ר. נכון לאמש, הרב הבכיר טרם פסק בסוגיה. גורמים רפואיים המצויים בפרטי המקרה אמרו כי מצבה של הצעירה קשה, ואם לא תעבור את הניתוח בהקדם - נחרץ גורלה. אתמול ניסו שוב רופאי שערי צדק והכללית לפנות אל החולה ואל בני משפחתה, אולם הם הודיעו כי אין בדעתם להסכים לניתוח ללא הנחיה מהאדמו"ר. גורם בכיר בכללית המעורב בפרשה אמר אתמול: "נמשיך לפעול בכל דרך שעומדת לרשותנו כדי להביא את הצעירה לניתוח ולהציל את חייה". 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית החולים שערי צדק. הבדיקות הראו שמדובר בגידול גדול ואלים
צילום: גיל יוחנן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים