שתף קטע נבחר

באשיר: סודן תתפצל? אחיל את חוקי האיסלאם

שלושה שבועות לפני משאל העם שבו יוחלט אם סודן תתפצל לשתי מדינות, הבהיר הנשיא עומר אל-באשיר כי יחיל בצפון סודן את חוקי ההלכה האיסלאמית אם יהיה פיצול. "לא יהיה לנו עוד צורך בשמירה על גיוון דתי, תרבותי ואתני", הסביר

נשיא סודן, עומר אל-באשיר, אמר היום (א') כי יחיל במדינה את חוקי ההלכה האיסלאמית (שריעה), אם במשאל העם שיתקיים בחודש הבא יוחלט על פירוד בין צפון סודן לדרומה. "אם הדרום יחליט להיפרד, לא יהיה לנו עוד צורך בשמירה על גיוון דתי, תרבותי ואתני. נשנה את החוקה כך שסודן תהפוך למדינת הלכה מוסלמית", אמר.

 

נשיא סודן אמר את הדברים בכינוס במחוז ג'דרף, במזרח סודן, ונאומו שודר בטלוויזיה הממלכתית. יצויין כי בהסכם השלום שנחתם בתום מלחמת האזרחים ב-2005, התחייבו שני הצדדים לכבד את המיעוטים האתניים ולשמור על אופיה הרב-תרבותי של המדינה. עוד התחייבו הצדדים שהשפות אנגלית וערבית יהיו השפות השולטות המדינה. אולם, כעת מכריז אל-באשיר כי אם תוצאות משאל העם יצביעו על רצון הדרום לכונן מדינה עצמאית, הוא כנשיא צפון המדינה יכריז על מדינת שריעה.


נשיא סודן יכריז על מדינת הלכה מוסלמית  (צילום: רויטרס)  

 

בנאומו, שבו שיבץ פסוקים רבים מן הקוראן, הצדיק אל-באשיר את התקרית שבה ספגה

אשה 50 מלקות משום שהעזה ללבוש מכנסיים בציבור. "לאלה המותחים ביקורת אני אומר כי השריעה מתירה מלקות, לכרות ידיים ואפילו להמית", אמר. 

 

9 בינואר 2011 הוא התאריך שמעורר באזרחי סודן תקווה וחשש גם יחד. זהו היום שבו אמור להתקיים משאל עם גורלי בו יוחלט אם ייפרד מחוז דרום סודן הנוצרי ברובו, מהחלק המוסלמי הצפוני, ויקים מדינה עצמאית חדשה.

 

חרף הצהרותיהם של נציגי סודן באו"ם על-כך שיכבדו כל החלטה, קשה להאמין שחרטום תסכים לוותר בקלות על הקשר עם המחוז הדרומי העשיר במרבצי נפט. מסיבה זו, לא עשתה עד-כה צפון סודן דבר כדי לסייע לדרום לגבש מנגנון ממשי או מדיניות עצמאית בנושאים כלכליים. יש לה אינטרס ברור לשמור את הדרום כחבל חקלאי, הנזקק לתשתיות זיקוק הנפט הקיימות בצפון, ולכן היא גם עושה הכל על-מנת לגרום לדחיית המשאל.

 

דרום סודן, מצדה, אינה מתכוונת לוותר על הזדמנות לעצמאות ומאיימת לקיים משאל עם עצמאי חד-צדדי על היפרדותה. על-רקע זה הולכים ומסלימים בשבועות האחרונים האיומים בין הצדדים, דבר המעורר חשש גדול בקרב הקהילה הבינלאומית. החשש העיקרי הוא שאם יחול עיכוב במועד משאל העם - תכריז דרום סודן על עצמאות, דבר שיעניק לצפון המוסלמי תירוץ לפתוח במלחמה.

 

מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, שיגרה באחרונה שליח מיוחד לסודן וביקשה את מעורבות האיחוד האפריקני, דרום-אפריקה, בריטניה ונורבגיה בניסיונות התיווך. אחת ההצעות שעומדות על הפרק היא גיבוש הסכם שבמסגרתו יובטח לצפון סודן שלא תצא נפסדת מאובדן אספקת הנפט של הדרום וכן יימחק חלק מחובה החיצוני, העומד על כ-30 מיליארד דולר. כל זאת, בתמורה לוויתור על השליטה בדרום ושקט ביטחוני במהלך תקופת המעבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באשיר. "השריעה מתירה גם להמית"
צילום: AP
מומלצים