שתף קטע נבחר

גל התייקרויות: "מעמד הביניים ימשיך לצנוח"

המזון, הדלק, הסלולרי - זו רשימה חלקית. "כבר היום רוב הפונים לעזרה הם בני 31-50. אנשים קורסים כלכלית באמצע החיים". אב לשמונה: "ניסע פחות, בפריפריה זו פגיעה אנושה". החזרי המשכנתאות מכבידים, "מתי יתעוררו אנשים וייצאו להפגנות?"

ערב גל ההתייקרות במשק, שצפוי לכלול מוצרי מזון, דלק ונסיעה בתחבורה הציבורית, חוששים בארגוני הסיוע כי רבים מאלה שלא יצליחו לשאת את העול החדש על כתפיהם הם אנשי מעמד הביניים. "עליית מחירים מכל סוג שהוא משפיעה על הצרכנים, ואנחנו מסתכלים על העתיד בחשש ובדאגה גדולה מאוד", אמר אמש (יום א') גם יו"ר איגוד העובדים הסוציאלים, איציק פרי.

 

בין המוצרים שהתייקרו או אמורים להתייקר:

 

"עליית מחירי הדלק שבעקבותיה יעלו גם מחירי הנסיעה בתחבורה הציבורית תשפיע בראש ובראשה על השכבות החלשות, אבל כבר היום אנחנו עדים לתופעה שבה מעמד הביניים בישראל צונח מטה", אומר פרי. "עליית מחירים מכל סוג שהוא משפיעה על הצרכנים, ואנחנו מסתכלים על העתיד בחשש ובדאגה גדולה מאוד".

 הוא הדגיש כי משבר כלכלי במשפחות יוצר אצלן לחצים שעלולים להתבטא באלימות. "לכל עליית מחירים יש השלכות מרחיקות לכת על השכבות החלשות, והיא חייבת להיות מגובה בהגדלת הקצבאות כדי לצמצם את הפערים החברתיים", אמר.

 

אבל כאמור, גם משפחות צעירות שמגדלות ילדים ושהכנסתן ממוצעת יחסית, מתייחסות בחשש לכל התייקרות. אמיר ודליה, זוג צעיר מקיבוץ מופרט בדרום הארץ שמשתכר כ-12 אלף שקלים בחודש, משלמים בעצמם את כל החשבונות, כולל גני ילדים לשני פעוטות. "מביך לומר, אבל אנחנו עדיין נאלצים להיתמך על-ידי ההורים ולחשב כל הוצאה. אין לנו חסכונות, ומוזר לחשב כל קנייה בסופר. ההתייקרות רק תחמיר את המצב ותהפוך את החיים שלנו לקשים יותר".


"מוזר לחשב כל קנייה בסופר" (צילום: ירון ברנר) 

 

יו"ר מרכז "מקרו" לכלכלה, ד"ר רובין נתנזון, העריך כי אנשים ימשיכו לנסוע במכוניות ולצרוך חשמל גם אחרי עליית המחירים, ויותר אנשים ממעמד הביניים ומהמעמד הבינוני-נמוך יהפכו עניים. "ביד אחת הממשלה מורידה מסים למעמד הגבוה ומעלה מסים ישירים למעמד הנמוך. ממשלות העשור האחרון החליטו לוותר על התערבות של חלוקת ההכנסות, והן מעלות את המיסים העקיפים. אם זה יימשך כך, ישראל תפסיק להיות מדינת רווחה. מעמד הביניים נושא את כל הנטל כי הוא משלם את רוב המסים, ומצד שני, הממשלה מעלה את הנטל ומעמד הביניים סופג זאת".

 

התרסקות באמצע החיים

בעמותת "ידיד" מטפלים ב-30 אלף פניות בשנה, כש-45% מתוכן הן של אנשים ממעמד הביניים. סמנכ"ל העמותה, רן מלמד, סיפר ל-ynet כי בשנתיים האחרונות חל גידול של כ-50% בפניות של אזרחים בני המעמד הזה. בתשעת החודשים הראשונים של 2010 הגיעו ל"ידיד" יותר מ-19 אלף פונים חדשים, שהכנסתם נעה בין 6,500 ל-11,000 שקלים. רובם בעלי משפחות שבהן שני בני זוג, כשב-85% מהמקרים - רק בן זוג אחד עובד. 40% מהפונים הם ילידי הארץ, 40% עלו ממדינות שונות וכ-10% ערבים ישראלים.

 

"עיקר הפניות מהמשתייכים למעמד הביניים נוגעות לחובות לבנקים, לגופים תקשורתיים וצרכניים וכן חובות הנוגעים לדיור, משכנתאות וחוסר יכולת לשלם את שכר הדירה", אומר מלמד. "עליית המחירים שצפויה במשק תחמיר את המצב ללא ספק. הנתון הכי מעניין ומדאיג הוא שרוב הפונים הם בני 31-50. המשמעות היא שאנשים חווים התרסקות כלכלית באמצע החיים, ולא מסוגלים להתאושש ללא עזרה וסיוע".

 

יעקב אלבוחר, אב לשמונה בן 47 מצפת, חושש להימנות עם הקורבנות של גל ההתייקרות. "אני מנסה לעכל את העלייה הצפויה בדלק. אני נוסע מרחקים ארוכים עם הרכב כדי להביא את הילדים לחוגים או לחברים, ואני כבר לא מדבר על נסיעות משפחתיות מחוץ לעיר. הרבה אנשים ייאלצו לצמצם את השימוש במכונית, ובפריפריה זו פגיעה אנושה באורח החיים".

 

"גבינה וחמאה הפכו למותרות"

מלי בת ה-34, אם חד-הורית לשלושה ממעלות, מפנה אצבע מאשימה להנהגת המדינה. "מתייחסים אלינו בזלזול. נזכרים באזרח הקטן כשיש קטיושות וקסאמים, שריפה או פיגוע המוני. הם מכירים אותנו ערב הבחירות לכנסת והפריימריז, וחמש דקות אחרי הכרזת התוצאות שוכחים מי הצביע להם, נכנסים לוולבו ונוסעים". היא פנתה לשרים וחברי הכנסת: "אני רוצה להזכיר לכולם שאת המשכורת של אותם פקידים אנחנו משלמים, ובינתיים מי שמחליט צריך להיות השרים. את הפקידים אפשר להחליף".

 

מ', איש ביטחון המשתכר כ-9,000 שקלים בחודש, הגיע לפני כמה חודשים לעמותת "ידיד" בתל-אביב, אחרי שמקום עבודתו - שנפגע מהמשבר הכלכלי - קיצץ את שכרו. הוא לא הצליח לעמוד בתשלומי המשכנתא, וכשלא עמד גם בפרעון

הלוואות נוספות שלקח עם משפחתו - דרש הבנק לפנות את דירתם ברמת-גן. גם ח' מרוויחה משכורת גבוהה מהממוצע במשק, וגם היא נקלעה למצב שבו היא אינה מצליחה לעמוד בתשלומי המשכנתא.

 

אבל בעוד שהעלאות מסים וייקור שירותים מביאים להפגנות סוערות באירופה, בישראל סביר להניח שההמונים לא יצאו לכיכרות ולצמתים. "המדינה משולה בעיניי לבעל שמכה את אשתו, ומפייס אותה בחיבוק כדי שלא תתלונן עליו, אומר יחיאל בן ה-52, אב לארבעה מעכו. "מתי יתעוררו פה אנשים וייצאו להפגנות בלתי פוסקות מתחת לבתים של מקבלי ההחלטות? מדובר פה בעתיד שלנו ושל ילדינו. לקנות היום גבינה או חמאה הפך להיות מותרות - לאן הגענו?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבנזין יתייקר. "השכבות החלשות ייפגעו בראש ובראשונה"
צילום: AFP
גם מחירי התחבורה הציבורית יעלו. "השלכות מרחיקות לכת"
עופר עמרם
מומלצים