שתף קטע נבחר
צילום: אלבטרוס

לנדאו: "היה צריך לוותר על מסי הגז למשך עשור"

שר התשתיות: "לנוכח המסקנות צל גדול מרחף על חיבור שדה תמר לישראל". המדען יוסי לנגוצקי, שגילה את מאגרי הגז: "אני מברך על מסקנות הוועדה למרות שאשלם פחות. אנחנו בעלי אוצרות הטבע שלנו". השר לשעבר מיכאל מלכיאור, שיזם את המאבק להעלאת התמלוגים: "עצוב לי שחברי הוועדה התקפלו"

שר התשתיות עוזי לנדאו לא הסתפק בחוות דעת המיעוט של נציגי משרדו בוועדת ששינסקי, והדגיש לאחר פרסום מסקנותיה כי "יש להחריג את שדות הגז של תמר וים תטיס (מול אשדוד) ממסקנות ועדת ששנסקי, אחרת ספק אם ניתן יהיה לחבר את שדה תמר למערכת הגז הטבעי בישראל כדי שיהיה גז לייצר חשמל לעתיד". "התנאי הזה", חזר השר והדגיש, "הכרחי כדי להבטיח את חיבור תמר למדינת ישראל". 

 

השר אמר כי "עד לוועדת ששינסקי הכול היה בטוח בשתי השדות ולאחר מסקנות הביניים החלו השיבושים ואי הוודאות כולל ההתקשרות של חברת בתי הזיקוק עם ספקי הגז המצרי שתביא להפסדי מסים לישראל בסך 1.5 מיליארד שקל. המסקנות הסופיות לא הסירו את אי הוודאות ולא מגלות סיכון מחושב. על הוועדה היה לומר בפה מלא שישראל לאל תגבה מסים במשך 10 השנים הראשונות להפקת הגז. לנוכח המסקנות צל גדול מרחף על חיבור שדה תמר לישראל".  

 

בתשובה לשאלת ynet אם המרחק הרב של לוויתן מחופי ישראל לא מכליל גם את קפריסין בבעלות על השדה, אמר השר כי "השדה התגלה במרחק של 150 קילומטר מישראל כשהגבול בין שתי המדינות עובר במרחק של 180 קילומטר". עם זאת הדגיש השר כי "אם יתברר ששטח השדה גדול יותר וגולש מעבר לקו ה-180 קילומטר קפריסין תהיה שותפה עם ישראל בחלק היחסי של שדה הגז".

  

פרופסור יוסי לנגוצקי, המדען שגילה את שני מאגרי הגז, מסר בתגובה: "כל הכבוד לוועדת ששינסקי, שעשה עבודה מקצועית, רצינית וצודקת. אני חושב שהתוצאה, בגדול, היא של איזון נכון בין מה שמגיע לבעלי אוצרות הטבע שלנו, שזה הציבור, לבין בעלי ההון. למרות היותי בעל עניין בשני המאגרים - תמר ולווייתן - אני שמח על כך שאשלם יותר מס על חלקי. ואני בוש ונכלם בהתנהגותם של הטייקונים ומהצורה שבה לא בחלו באמצעים ללחוץ על חברי הוועדה".

 

דלק: יגרום להפסד של מיליארדים

 שותפויות הגז הגיבו כשאמרו ש"ההישג היחיד של ועדת ששינסקי הוא הסבת נזק בלתי הפיך למשק האנרגיה בישראל ולהפסדים של מיליארדי דולרים בעקבות השתלטות הגז המצרי על השוק הישראלי. המסקנות מנציחות את האפליה לרעה וחוסר השוויון בין ספק הגז הישראלי כחול לבן שמשלם מסים ותמלוגים בישראל לעומת הגז המצרי שהאוצר פטר אותו מלשלם מסים לקופת המדינה למשך 20 שנה".

 

מלכיאור: הוועדה התקפלה

 הרב והשר לשעבר מיכאל מלכיאור, שפתח במאבק להעלת התמלוגים, אמר ל-ynet: "עצוב לי שחברי הוועדה התקפלו ונכנעו ללחצים שהופעלו עליהם וזאת למרות הגיבוי האדיר שקיבלו גם משר האוצר יובל שטייניץ, גם מנגיד בנק ישראל סטנלי פישר וגם מארגון ה-OECD לפעול בצורה מקצועית.

 

"אחרי שהתפשרו במסקנות הביניים והודו בעצמם שהלכו לקראת היזמים אני ממש לא מבין למה הם היו צריכים עכשיו לתת מתנה נוספת לישמים על חשבון הציבור. מה שמדאיג עוד יותר הוא ששני חברי הוועדה ממשרד התשתיות שהיו חתומים על עבודתה פרשו פתאום ולמרות כל הפשרות שנעשו לטובת היזמים המשרד נלחם עכשיו נגד המסקנות. הם גם הורידו את התמלוגים וגם זה לא מספיק להם והם רוצים להוריד אותם עוד".

 

לשאלת ynet האם הוא שמח על ההמלצה להכפיל את המיסוי על הגז, אמר מלכיאור כי "אני שמח אבל הכסף יתחיל להגיע בעוד המון זמן, בגלל אפשרויות הדחייה שההמלצות נותנות וגם כך מדובר בשיעור מיסוי שהוא בקושי מה שמקובל בעולם המערבי. בכל מקרה מדובר ברכוש של הציבור וכל שקל שמשאירים ליזמים הוא מתנה של הציבור לבעלי הון. אני מקווה שבמאבק הזה תהיה מעורבות פעילה של אזרחי ישראל, כי הדרך שבה זה נעשה מראה שלא מדובר רק בכסף אלא בשמירה על אופייה הדמוקרטי של המדינה". 

 

אורי אלדובי, יו"ר איגוד תעשיות מחפשי הנפט והגז באיגוד לשכות המסחר, אמר: "מסקנות ועדת ששינסקי עלולות לסתום את הגולל על עתידה של ישראל, כמעצמת אנרגיה, המייצאת גז. הדו"ח הינו חד צדדי לחלוטין. הטבת המס שהוועדה מציעה, הינה אחיזת עיניים, תלושה מהמציאות הרגולטורית והמשפטית בישראל. נציגי משרד התשתיות, המהווים עמדת מיעוט בוועדת ששינסקי, הבינו, כי המודל הכלכלי עליו הם התבססו היה שגוי, והם הקול השפוי המתנגד להמלצות הוועדה (...) אנו קוראים לראש הממשלה להתערב בתהליך ולהציל את הענף. מסקנות הוועדה קובעות, כי עדיף להשאיר את הגז הישראלי במעמקי הים התיכון לטובת הגז הלבנוני והמצרי".

  

יחימוביץ': לא להיכנע ללוביסטים

 יו"ר וועדת הכלכלה ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), שתחום הגז הטבעי בטיפולה, אמר: "מסקנות וועדת שישנסקי ייזרקו לפח האשפה של ההיסטוריה אם לא יהיה להם רוב בכנסת. כרגע, לצערי, הטייקונים והלוביסטים שלהם הצליחו ליצור אווירה 'אנטי-שישנסקית' בוועדות הכנסת. ללא התערבות ראש הממשלה הציבור שוב עלול להפסיד". שאמה-הכהן מתכוון מחר לקיים בוועדת הדיון מיוחד בעקבות המסקנות.

 

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ יואל חסון (קדימה), אמר גם הוא כי "המילה אחרונה טרם נאמרה והיא תאמר בממשלה ובכנסת בעיקר לאחר שמבקר המדינה יסיים את התנהלות ועדת שישנסקי והמעורבות המכריעה של האוצר במסקנותיה. "הממשלה והכנסת לא יוכלו להתעלם מהעמדה הנחרצת של שר התשתיות, האחראי על משק הגז הטבעי, נגד עצם רעיון הקמת הוועדה שנעשה ללא ראייה מערכתית תקינה, כפי שגם באה היום לביטוי בוועדה ברשותי שהחליטה על בדיקת מבקר המדינה נוכח הדברים החמורים והמטרידים האלה".

 

ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) אמרה בתגובה כי: "המסקנות הסופיות של ועדת ששינסקי מרוככות לעומת מסקנות הביניים ומקלות מדי עם יזמי הגז על חשבון הציבור הישראלי כולו. למרבה הצער קמפיין של קומץ אינטרסנטים רווי הרבה כסף, הסתה וסילופים עבד בחלקו. עם זאת הוועדה עשתה עבודה מקצועית ויסודית ויישום המסקנות ישפר מאוד את המצב הקיים. כעת יש להיערך למסע לחצים נוסף על הממשלה והכנסת ולהדוף אותם בנחישות. כל הדוברים נגד העלאת התמלוגים עושים זאת תמורת בצע כסף במישרין או בעקיפין".

 

משרד התשתיות: להעלות את המס ל-40% בלבד

שני חברי הוועדה ממשרד התשתיות - מנכ"ל המשרד, שאול צמח, והממונה על הגז והנפט, יעקב ממרן - שהתפטרו לאחרונה מהוועדה, פרסמו היום מסקנות משלהן, כחוות דעת המיעוט.

 

בחוות הדעת של צמח וממרן נכתב: "ייצור החשמל בגז טבעי ההולך וגדל לצד הדלדלות מלאי הגז הטבעי במאגר ים תטיס  יוצרים תלות של המשק הישראלי במקור גז טבעי אחד, הממוקם מחוץ לגבולות ישראל (הגז הטבעי, ת"ג). עובדות אלה חושפות את המשק הישראלי לסכנת כשל ומצוקה. ככל שיתארך משך הזמן לכניסת ספקים נוספים למשק ותגבר תלותו של משק החשמל בגז הטבעי כך תגדל החשיפה לסיכון גבוה לכשל חמור. די בהמלצות הועדה כדי להבטיח מעל לכל ספק כי הגז הטבעי ממאגר תמר יחובר לרשת ההולכה הארצית מבעוד מועד".

 

חברי המיעוט ממליצים להעלות את המיסוי על הגז לשיעור מירבי של 40% או 45%, בניגוד לוועדה, שהמליצה על העלאת המיסוי. עוד ממליצים חברי המיעוט שהמדינה תתחייב לרכוש מהחברות 50 BCM גז בשנה במשך עשר שנים. בנוסף, הם ממליצים לגבות ההיטל הייעודי רק לאחר 10 שנות הפקה, ולא אחרי שמונה שנים כמו שמציעה הוועדה.

 


פורסם לראשונה 03/01/2011 18:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר התשתיות, עוזי לנדאו
צילום: אסף שילה, ישראל סאן
יצחק תשובה
צילום: גיל יוחנן
צילום: ספי סמדר
גבי לסט
צילום: ספי סמדר
מומלצים