שתף קטע נבחר

שיעור באורגנית

ט"ו בשבט הוא הזמן החם של עולם הצומח. כחלק מהמודעות הסביבתית, כדאי לציין גם את ההתרחשות הסוערת שחלה בשנים האחרונות בתחום הטיפוח. מה ההבדל בין טיפוח טבעי לאורגני? קווים לדמותה של הקוסמטיקה הטבעית

חנויות הטבע הקטנות מפנות מקום לסופרמרקטים מעוצבים של מזון אורגני, המרכולים מקצים מדפים לתוצרת חקלאית "נקייה‭,"‬ ובשוק הקוסמטיקה גובר העניין והביקוש למוצרי קוסמטיקה טבעיים. השאיפה העיקרית היא להימנע מחומרים כימיים שמכילים רוב מוצרי הטיפוח. מהם החומרים האלה, האם יש בכלל קוסמטיקה אורגנית ועל מה אנחנו, הצרכנים, צריכים לשים דגש? נתחיל מההתחלה.


עושים את כל ההבדל? שמנים ארומטיים וחומרים אורגניים (צילום: Index Open)

 

החזרה לטבע: איך הכל התחיל

מגמת החזרה לטבע מוכרת כבר ‭30-20‬ שנה. בתחילת הדרך, הערגה למקורות ריפוי צמחיים ולמוצרי קוסמטיקה טבעיים נבעה מתחושת אכזבה מהקדמה ומהטכנולוגיה ובעיקר מהרפואה המודרנית, על תרופותיה הכימיות ותופעות הלוואי שלהן.

 

הדרישה של צרכניות קרמים לחזרה אל הטבע הביאה את יצרני הקוסמטיקה לתור אחר חומרים טבעיים. מממלכת הדומם נלקחו מינרלים ללחלוח, להזנה ולשיפור חילוף החומרים בעור, כמו בוץ ומינרלים מים המלח. מעולם הצומח נשאבו תמציות צמחים ושמנים צמחיים. עולם החי נתפס כבעייתי וחברות העדיפו לברוח ממנו, ובלבד שישיגו את "סמל הארנבת‭,"‬ המעיד כי המוצר לא נוסה על בעלי חיים. כתחליף, נמצאו האצות ואלמוגים, שנחשבים לבעלי חיים ירודים, אבל בתודעה הציבורית נתפסים כצמחים ולא כבעלי חיים המסוגלים לחוש כאב. אותו גל בריאותי הקפיץ גם נוכחות של ויטמינים הידועים בהשפעתם הטובה על העור כוויטמין A החיוני למניעת יובש בעור וויטמינים C ו־E בעלי פעילות נוגדת חמצון (אנטי־אוקסידנטים‭.(‬

 


עכשיו הם מככבים גם במוצרי טיפוח. ויטמינים (צילום: Index Open)

 

לא רק טבעי - אורגני

אך בנוסף לדרישה לבסיס קרם טבעי, יש עליית מדרגה גם בהגדרת מהו טבעי.‬כיום  לא מספיק שיהיו במוצר צמחים, עליהם להיות מגידולים אורגניים. "אירופה מפלחת את הקוסמטיקה והטואלטיקה הטבעית לשני מחנות‭,"‬ מספרים יואב ונירית גזית, בעלי חברת "בי.פור.יו" הישראלית, יצרני סדרת הקוסמטיקה "אורגניק קוסמטיקס‭."‬ "כדי לזכות בהגדרה 'קוסמטיקה טבעית‭50 ,'‬ אחוז לפחות מהמרכיבים במוצר חייבים להיות ממקורות צמחיים ומתוכם חמישה אחוזים ממקורות אורגניים. כדי לזכות בתווית של 'קוסמטיקה אורגנית' נדרש ש95 אחוז מהמרכיבים יהיו טבעיים ומתוכם עשרה אחוזים ממקורות צמחיים אורגניים. אבל השינוי משתלם - בירידי קוסמטיקה, תצוגת המוצרים הטבעיים, שהתמקמה בדוכנים מועטים בשולי אולמות התצוגה, תופסת עכשיו חדרים שלמים. הגרמנים, הצרפתים וההולנדים רוצים מאוד 'אורגני"'‬.

 

האם שווה להשקיע במוצרי טיפוח אורגניים?

אז יש לנו אווירה, אריזות מנייר ממוחזר כדי לשמור על הסביבה, רכיבים קוסמטיים חובקי עולם ורק שאלה אחת לא נשאלה – מה אפקטיבי יותר, קרם קוסמטי רגיל או קרם טבעי או אורגני?‬ נראה שזו בכלל לא השאלה. קנה המידה לחיפוש אחר קרם קוסמטי טבעי או אורגני אינו ביצועי אלא אידיאולוגי. הביקוש למוצרים טבעיים ואורגניים הולך ועולה כי מודעות הציבור עולה לבריאות העתידית ולרצון לתרום לשימור הסביבה, כדי שחומרים מזיקים מתהליך הייצור לא יחלחלו למי התהום. אז אם גם אתם בעלי מודעות

לאיכות הסביבה, נוטים לתרופות הומיאופתיות או טבעיות, צורכים מזון אורס גני או מבקשים להימנע ממרכיבים סינתטיים, יש לכם מה לצרף לסל הקניות ממדפי הקוסמטיקה.

 

ומה בישראל?

גם אצלנו מתקדמים לקראת קריטריונים לקוסמטיקה אורגנית. ד"ר זיאד דבור הוא יו"ר הוועדה לקוסמטיקה אורגנית מטעם משרד החקלאות (ולשעבר הרוקח הראשי של צה"ל), מבעלי ומפתחי מותג הקוסמטיקה והטואלטיקה הגלילי "איה נטורל"ביחד עם שותפו, הכימאי ג'מאל חמוד, לשעבר ראש ענף בחיל הרפואה.‬ למרות שלקוסמטיקה רגילה אין עדיין תקינה בארץ, את התקינה לקוסמטיקה אורגנית מובילים המגדלים האורגניים, הכפופים למשרד החקלאות בנושא תקינה ופיקוח על גידולי חקלאות אורגנית וייצור מוצרים אורגניים.הוועדה הכינה טיוטה תואמת לעקרונות העמוס תה שאמורה לעבור את אישור הכנסת.

 

בינתיים, בישראל יש כ-350 בתי טבע והתעצמות אדירה של השוק האורגני. חלק ניכר מהמוצרים נהנים מאקוסרט, תו התקן האירופי המחמיר שמפקח על המוצרים בקטגורית הטיפוח האורגני. בין המוצרים המומלצים על המדפים בארץ ניתן למנות את אלו של החברות הבאות:

 

ל'אוקסיטן

את האישור הרשמי המלא של אקוסרט,‬ כולל החותמת על גבי אריזת המוצר, אפשר לראות בארץ בשני מוצרים של ל'אוקסיטן. מרכיביה הצמחיים גדלים בפרובנס או במדינות אגן הים התיכון. לכל מרכיב מסורת של שימושים יעילים, לדוגמה: קו המוצרים לגבר מבוסס על שמן ג'וניפר - ערער,‬ שרועי צאן השתמשו בו בימי קדם לטיפול בפציעות, חתכים ויובש. מן הראוי לדייק כי מדובר רק בשני מוצרים, וככלל, ל'אוקסיטן מצהירה כי אין לה מטרה להיות לגמרי אורגנית.

 

עם זאת, המוצרים מכילים מינימום של משמרים סינתטיים, כמות סיליקונים נמוכה בחמישה אחוזים וכמות פרבנים כמחצית מהמותר. אין במוצרים חומרי צבע ולא מרכיבים סינתטיים ואת הריח מעניקים שמנים ארומטיים. המוצרים הסופיים אינם מנוסים על בעלי-חיים, האריזות ידידותיות לסביבה, ניתנות למחזור והכיתוב מופיע עליהן גם בכתב ברייל, לנוחות העיוורים.  (סדרת Cade עם שמן ערער: 20-250 שקל)


אורגני עם שמן ערער. סדרת ג'וניפר של ל'אוקסיטן (צילום: אבי ולדמן)

 

וולדה

"וולדה‭,"‬ שנוסדה בשנת1921 כענף של "וולה‭,"‬ פועלת על פי העיקרון שהאדם צריך לחיות בהרמוניה עם הטבע. סדרת האיריס שלה מבוססת על מיצוי מפקעת הצמח, אשר מסוגלת לאגור כמות עצומה של מים ומינרלים החיוניים להתפתחות הפריחה כל שנה מחדש, גם בעונות יבשות במיוחד. תמצית ייחודית המופקת מהפקעת מאפשרת מעבר הדרגתי של מים ומינרלים אל תוך העור. קרם ניקוי הפנים מסדרת השקד (69 שקל לקרם ניקוי הפנים) פותח בשיתוף פעולה בין רופאי עור, רוקחים ואנתרופוסופים במטרה לתת מענה לצרכים המיוחדים של בעלי עור עדין ורגיש, תוך שימוש במרכיבים טבעיים בלבד.


סדרת השקד שלהם אורגנית (ונפלאה!). וולדה

 

ד"ר האושקה

החברה הגרמנית הזו מגדלת 150 סוגים של צמחי מרפא שונים בשיטות ביו-דינאמיות. הצמחים נקצרים בשעת הזריחה, אז הם בשיא חיוניותם והאנרגיה שלהם נמצאת ברמות הגבוהות ביותר. מיד לאחר מכן מכינים אותם בתהליך ידני לתהליכי העיבוד המיוחדים של החברה. השימוש רק בחומרים צמחיים רפואיים, אורגניים או שנאספו מגידולי בר, לצד מינרלים טבעיים. המחירים דומים למחירי הקוסמטיקה הרגילה: קרמים לפנים ‭189–169‬ שקל; קרם עיניים 199 שקל, מסכות 239 שקל.  


גם בסדר. ד"ר האושקה

 

אורגניקס קוסמטיקס

סדרת "אורגניקס קוסמטיקס" משווקת כיום בסופר פארם, רשתות הטבע ניצת הדובדבן, אורגניק מרקט וטבע קסטל וכן בחנויות טבע פרטיות. את צמחי המרפא שבמוצרים מגדלים בחקלאות אורגנית וכך גם המיצוי שלהם. הסדרה מאופיינת בכמות רבה של מרכיבים צמחיים, כמו אלוורה, חמאת שיאה, חוחובה, שמן זית ושמן אגוזי מקדמיה לצד שבע תמציות של צמחי מרפא בעלי יישומים קוסמטיים פעילים. מחירי הסדרה הגיוניים: 19-99 שקל. 

ד"ר רבּ

בקיבוץ חצרים בנגב מגדלים חוחובה אורגנית לתעשיית התמרוקים. שמן חוחובה שמפיקים בכבישה קרה, איכותי בקנה מידה עולמי ו90 אחוז ממנו נמכר לחו"ל. על בסיס שמן זה פיתחה חברת "הרבה דרם" הישראלית את שמן הפנים "חוחובה זהב‭,"‬ המתפקד כסוג של סרום( 100 מ"ל 119 שקל).‬ החברות האורגניות - בין אם יש להן אישור מוסדי או לא – גם מונעות עלס ידי תפיסת עולם מסוימת.  


פיתוח ישראלי. חוחובה זהב

 

ואי אפשר בלי אחריות חברתית 

"איה נטורל" פועלת מהכפר הדרוזי בית ג'אן ורבות מהפורמולות נושאות פיתוחים מודרניים על בסיס מסורות גליליות עתיקות. מערך השיווק מודרני ומנסה להפעיל את הנשים הדרוזיות יושבות הבית. "ל'אוקסיטן" מפיקה חמאת שי מאגוזי עץ הגדל באפריקה ורואה מחויבות להס עסיק את נשות הכפרים ולשלם להן שכר הוגן כדי לאפשר להן לבנות עתיד יציב למשפחותיהן. "פרימוורה" מדברת על "סחר הוגן‭,"‬ שפירושו תשלום הוגן לחקלאים שמגדלים בעבורה גידולים אורגניים ותמיכה בצורכי חייהם ובעיקר בבריאותם. "וולדה" ו"ד"ר האושקה" מדגישות את הביוסדינאמיות של חיי אדם וטבע והנאמנות למקצבי זריחה, שקיעה ותנודות היקום. עידו מגל בחר למקם את "לבידו" בנהלל מתוך אמונה שלאווירה החקלאית ולאיכות האנושית של אנשי עמק יזרעאל יש השפעה גדולה על המוצרים שלו.

 

עוד טיפוח בערוץ האופנה של לאשה:

פרוייקט הגלוסים הגדול - איזה ליפ גלוס הכי עמיד ולאיזה מהם יש טעם של סבון?

ג'ינג'ית עם אופי - טיפים למתאפרת האדמונית

מראות איפור חדשים וחורפיים

 


 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באמת משפיעים אחרת? מוצרים אורגניים של חברת אורגניקס קוסמטיקס. 19-99 שקל למוצרי הסדרה
צילום: עמית שטראוס
קרם יום אורגני של אורגניקס קוסמטיקס. 149 שקל
צילום: יואב ציטרין
ושמפו אורגני של שוורץ. 15 (!) שקל לבקבוק
לאשה בפייסבוק
מומלצים