שתף קטע נבחר

זירת הקניות

דו"ח: הנדל"ן משתלט על הטבע בישראל

נתוני החברה להגנת הטבע מגלים שמספר המקומות הפתוחים שמאוימים על ידי גלגלי הדחפורים ממשיך לטפס, לרוב לטובת תוכניות מגורים והרחבות ישובים. האזור המאוים ביותר: הדרום

תוכנית חדשה שמקדמת המועצה האזורית רמת הנגב, מבקשת להקים כפר נופש בתוך ערוץ נחל מדברי, באתר עתיקות "העיר האבודה". התוכנית, שעתידה להשתרע על פני כ-40 דונם, נתקלת בהתנגדות מצד החברה להגנת הטבע, שטוענת כי הבינוי המאסיבי בתוך הנחל יפגע באזור ודורשת לצמצמה ולא להפוך את המקום למתחם תיירותי.

 

כפר הנופש העתידי כולל כ-40 יחידות אירוח, מבנה כנסים ומסעדה, מבנה מנהלה ושירותים ומספר מבנים נוספים. כל זאת, באזור שכיום אינו בנוי ונהנה מצביון טבעי. אבל כפר הנופש הזה איננו לבד. בדו"ח השנתי שמפרסם הארגון הסביבתי בנושא השטחים הפתוחים, מופיעים השנה 24 איומים חדשים ברשימה ארוכה, שכוללת סך הכל כמעט 100 איומים על הטבע בישראל.

 

מבחינה גיאוגרפית, מי שמחזיק במספר שיא של איומים הוא אזור הדרום - שם אותרו 21 איומים על השטחים הפתוחים. אחריו ברשימה ממוקם אזור הצפון עם 17 איומים על הטבע, ולאחר מכן אזור חיפה. בהמשך ירושלים, חדרה וגם אילת - שם אותרו שישה איומים על שטחי הטבע הפתוחים.

 

כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, אחד מהאיומים החדשים באילת הינו תוכנית בנייה מאסיבית שמקדמים מנהל מקרקעי ישראל ועיריית אילת, שצפויה להפוך את חוף אלמוג ונחל שלמה למתחם של כאלף חדרי מלון חדשים, טיילת, אטרקציות ושטחי מסחר. איום אחר שפורסם השנה בדו"ח הינו תוכנית של מינהל מקרקעי ישראל והמועצה האזורית חבל אילות להקים שטחי אחסנה של מטוסים בסמוך לשדה התעופה בעובדה.  


בקרוב כפר נופש? ערוץ הנחל המדברי (צילום: החברה להגנת הטבע)

 

רוב האיומים: מגורים והרחבת ערים

ניר פפאי, ראש אגף שימור סביבה וטבע בחברה, מציין כי הדו"ח, שרואה אור זו השנה הרביעית, מלמד על עלייה רציפה במספר האיומים על הטבע בישראל, מרביתם מתחום תוכניות המגורים והרחבות היישובים.

 

ברשימה הזו מונה הדו"ח לא מעט תוכניות הרחבה של יישובים, שעתידות לפגוע בשטחים הפתוחים שמקיפים אותם. כך למשל, התוכנית להרחבת היישוב תמרת לשטחי יער, הרחבת היישוב קרית יערים לשטחים הפתוחים בהרי יהודה, הקמת רובע חדש באשדוד בסמוך לדיונת חול גדולה, או תוכנית בנייה מאסיבית להרחבת העיר רחובות, שצפויה לפגוע בשטח פתוח בעל ערכי טבע נדירים.

 

אבל לא רק תוכניות בנייה ופרויקטים נדל"ניים מאיימים בשנים האחרונות על הטבע והשטחים הפתוחים. פרויקטים שונים, בהן תוכנית שפורסמה לראשונה ב-Ynet להקמת מרינה בחופי נתניה , אתר כרייה וחציבה בסמוך ליישוב שוהם, או גן לאירועים פרטיים הממוקם בתוך יער להב בדרום – כל אלו, כל אחד בשטחו, מכרסמים בטבע.


"מגרש חניה למטוסים"? אזור עובדה (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)

 

הציבור התעורר

ראש תחום תכנון בחברה להגנת הטבע ומי שחיבר את הדו"ח, איתמר בן דוד, מבהיר כי למרות שכ-15 מאבקים סביבתיים הצליחו בשנה החולפת - כשתוכנית כפר הנופש בפלמחים בראשם – הרי שהרפורמה בתכנון ובבנייה צפויה להחמיר בעתיד את המצב. למעשה, בדיקה מיוחדת שבוצעה מצאה שאם הרפורמה הייתה כבר מיושמת - לא הייתה מתאפשרת הצלחתם של 9 מאבקים סביבתיים לפחות. 

 

עם זאת ולמרות התחזית הפסימית, בן דוד מציין כי השנה נרשמה התעוררות אזרחית וציבורית בולטת בדמות ועדי פעולה של תושבים. "בחלק גדול מהמאבקים הסביבתיים שהסתיימו בהצלחה - כמו חוף פלמחים, חיבור קידוחי דלית ותמר בחוף הכרמל, או פארק השרון ומרחב נחל פולג - לקחו חלק תושבים מקומיים וקואליציות של ארגונים".

 

ראש המועצה האזורית רמת נגב, שמוליק ריפמן, אמר בתגובה לתוכנית כפר הנופש: "פרויקט "העיר האבודה" מוגדר מיסודו כמתחם המיועד לפיתוח תיירותי. הפרוייקט התיירותי המדהים הזה בא לשמר חקלאות קדומה, שחזור מבנים נבטים עתיקים ומספר קטן של חדרי אירוח. מוסדות התכנון, רשות העתיקות ורשות הטבע והגנים שותפים לתכנון והקמתו מבוצעת תוך התחשבות מלאה בצרכי הסביבה".

 

במועצה ציינו כי "הפרוייקט הוגדר כחלק מתכנית "דרכי הבשמים". החברה בחרה לצערנו לא לקחת חלק בתכנון כפי שעשו גורמים ירוקים אחרים ועכשיו עושה החברה שימוש מניפולטיבי במציאות מסלפת את הנתונים ומטעה את הציבור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאוימת. הדיונה באשדוד
צילום: החברה להגנת הטבע
ערץ הנחל המדברי
צילום: החברה להגנת הטבע
מומלצים