שתף קטע נבחר

החברות התחייבו: נעסיק בוגרי מדעי הרוח

מדעי הרוח באוניברסיטאות סובלים משפל במספר הנרשמים, החוששים שלא ימצאו תעסוקה בהמשך. עמוס שפירא, מנכ"ל סלקום, גייס את הקהילה העסקית להתחייב להעסיק אותם. סטודנטית: "עכשיו יותר צעירים ילמדו מה שהם באמת אוהבים"

על רקע המשבר בלימודי מדעי הרוח באוניברסיטאות, והשפל בהיקף הנרשמים לחוגים אלו, גייסה אוניברסיטת ת"א עשרות חברות גדולות לחתימה על אמנה, שבה הן מתחייבות להעסיק בוגרים מתחומים אלו.

 

 

את היוזמה הוביל יו"ר אגודת הידידים ומנכ"ל סלקום, עמוס שפירא. החברות מתחייבות שלא להעדיף תחום לימוד מסוים בתפקידים שאינם דורשים הכשרה ספציפית.

 

"שילוב של עובדים בוגרי מדעי הרוח, אמנויות וחברה עם בוגרי מדעים תורם להגברת היצירתיות וההישגים של הארגון", קובעת האמנה, ומדגישה כי ידע מעשי ניתן להשלמה במקום העבודה, וזו מחויבותו של המעסיק.

 

אחת הסיבות למשבר היא הרצון של סטודנטים לרכוש מקצוע שיסייע להם להתפרנס. לדברי אהוד אור, סמנכ"ל לתכנון אסטרטגי ושיווק באוניברסיטה, לרבים, ללא קשר למוצאם, יש "אמא פולנייה", השואלת "מה תעשה עם התואר".

 

עד כה הצטרפו כ-30 חברות למהלך, בהן סלקום, בזק, ECI, הבנקים דיסקונט ואגוד, אל על, חברת הביטוח הראל, יורוקום, שיכון ובינוי, שופרסל ורוב האוניברסיטאות בארץ. בכוונת אוניברסיטת ת"א להגיע ל-100 חברות במהלך השנה.

 

בעשור האחרון פחתו לומדי מדעי הרוח ב-27%, כשמספר לומדי תואר ראשון עלה ב-35%. כך ירד חלקם מכלל הסטודנטים מכ-15% ל-8%.

 

השחיקה במדעי הרוח נמשכת יותר מעשור, ובחמש השנים האחרונות נוספה שחיקה במדעי הטבע: מתמטיקה, כימיה, פיזיקה וביולוגיה.

 

"זו שחיקה מסוכנת לעתיד החברה בישראל", אומר פרופ' אייל זיסר, דיקן הפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטת ת"א. "חברה שיש בה פחות בוגרי היסטוריה, ספרות, פילוסופיה ואמנויות הינה חברה דלה יותר וחלשה יותר".

 

לדברי שפירא, המטרה היא לשנות את סדרי העדיפויות בקליטת מועמדים לעבודה, דבר שישרת את הקהילה העסקית ואת החברה הישראלית.

 

ראשי החברות מאמינים, כי לעובד הרצוי יהיו יכולת חשיבה וניתוח, ראייה רחבה, יכולת קריאת דוחות ואופקים רחבים, וכי ניתן למקצעו באמצעות קורסים יעודיים. ממילא, לדעתם, ההתפתחות המקצועית בכל תחום מתרחשת על פני שנים.

 

שפירא: "מלבד תפקידים הדורשים מהנדס, רופא, רואה חשבון וכו' אני ממליץ לחבריי המנכ"לים לא לחפש בוגרי מקצוע מסוים, כמו מינהל עסקים. אני מעדיף צוותים הטרוגניים".

 

לדברי שפירא, לא הכרחי לקלוט בוגרי ניהול לתפקידי שיווק או בוגרי תעשייה וניהול לתפקידי לוגיסטיקה. "נכון שלצורך הגשת דוחות דרוש רו"ח, אבל יש תפקידים כמו אנליסטים שאליהם ניתן לקלוט עובד מתאים בלי קשר לתחום הלימוד".

 

טלי רווה, סטודנטית למזרח אסיה ו-BA כללי באוניברסיטת ת"א, עובדת גם כעוזרת פרלמנטרית של ח"כ אלי אפללו. "אני מאוד שמחה על שינוי התפישה", היא אומרת. "בוגרי מדעי הרוח עדיפים על בוגרי מדעים או לימודים פרקטיים, כי יש להם ראייה רחבה. אני מכירה רבים שרצו ללמוד מדעי הרוח, אך פנו לכיוונים אחרים כי חששו שלא תהיה להם פרנסה. עכשיו יותר צעירים ילמדו מה שהם באמת אוהבים".

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
דרושים: סטודנטים עם שאר רוח
צילום: ירון ברנר
מומלצים