שתף קטע נבחר

שואה שלנו: שש עדויות המתפרסמות לראשונה

אהרון כרמי היה במרד גטו ורשה; אביבה אונגר התחזתה לפולניה; אליעזר לידובסקי הצטרף לפרטיזנים; פלה פינקלשטיין שרדה את צעדות המוות; לאון בלאט היה חבר במחתרת "נאשא גרופה"; ושלמה שפיר כתב את ביטאון "הניצוץ". יום השואה הבינלאומי

אהרון כרמי

אהרון כרמי, נולד בעיירה אופוצ'נה שבפולין למשפחה מסורתית ואמידה. בינואר 1943 גורשו אחרוני יהודי העיירה למחנה ההשמדה טרבלינקה אהרון קפץ מהרכבת והגיע לגטו ורשה. אהרון השתתף בלחימה במרד גטו ורשה. יחד עם חבריו הוא עזב את הגטו הבוער דרך תעלות הביוב והצטרף לפרטיזנים ביערות לומיאנקי ווישקוב.

 

 

אביבה אונגר

אביבה אונגר נולדה בשנת 1928 בוורשה. לאחר שאמה נספתה בגטו עברה אביבה לצד הארי, התחזתה לפולניה ונסעה לגרמניה כעובדת זרה. היא עבדה שנתיים בחווה בפומרניה עד לשחרור, והצטרפה לצבא האדום כמתורגמנית.

 

 

אליעזר (לֶזֶר) לידובסקי

אליעזר לידובסקי נולד בשנת 1908 בעיר ברנוביץ שבמזרח פולין, (היום בבלארוס). בתחילת מלחמת העולם השנייה סופח האזור ע"י ברה"מ ואליעזר נאסר כפעיל ציוני. עם הפלישה הגרמנית בקיץ 1941, ניצל אליעזר את המהומה וברח חזרה לעירו שם חזה ברצח ובהתעללות שביצעו הגרמנים. אליעזר עסק בהתארגנות ללחימה, ברח אל היער והצטרף לפרטיזנים. לאחר השחרור הוא היה פעיל מרכזי בבריחה.

 

 

פלה פינקלשטיין

פלה פינקלשטיין נולדה בוורשה בתאריך 13.6.1921, והצטרפה לתנועת הנוער הציונית בית"ר. לאחר פרוץ המלחמה והכיבוש הגרמני הצטרפה פלה לחוות ההכשרה של התנועה בהרבישוב. לאחר חזרתה של פלה לגטו ורשה וגירושה של אמה למחנה ההשמדה שבטרבלינקה, הצטרפה פלה לארגון הצבאי היהודי (אצ"י) שהקימו חברי תנועתה, ושימשה כקשרית ושליחה. לאחר פרוץ המרד בגטו ורשה עברה פלה לצד הארי דרך תעלות הביוב, אך נתפסה על ידי הנאצים. היא הצליחה לשרוד את מחנות ההשמדה מיידנק ואושוויץ ואת צעדות המוות, לפני ששוחררה על ידי הצבא האדום.

 

 

לאון בלאט

לאון בלאט נולד בקטוביץ שבפולין בשנת 1919, והיה חבר מרכזי בתנועת הנוער הציוני בסוסנוביץ ובבנדין באזור זגלמביה בדרום מערב פולין. כחבר בקבוצה המחתרתית "נאשא גרופה" הוא עבר עם חבריו את הגבול לסלובקיה, ולהונגריה, ועסק שם בהכנת היהודיים המקומיים לסכנת הפלישה הגרמנית. לאון נתפס בקיץ 1944 על ידי הגרמנים, ונשלח לאושוויץ. הוא הצליח להימלט בעת צעדת המוות.

 

 

שלמה שפיר

שלמה שפיר נולד בשנת 1924 בברלין, אך גדל בליטא. כפעיל ציוני משכיל הוא הצטרף ל- ארגון ברית ציון (אב"צ) וכתב וערך בתנאי מחתרת את ביטאון הארגון – הניצוץ; תחת הכיבוש הסובייטי, תחת הכיבוש והרצח הנאצי בגטו קובנה ולאחר חיסול הגטו ופינויו – במחנה הריכוז דכאו-קאופרינג בגרמניה.

 

 

 


 

העדויות תועדו על ידי מכון "משואה " ללימודי השואה, המעודד שימור של זיכרון השואה תוך שימת דגש מרכזי על הרלוונטיות ומשמעותה לעולמנו ולימינו. המכון הוא מוזיאון ומרכז סמינרים בינלאומי שנועד לעורר שיח על משמעות השואה לחברה ולתרבות שלנו היום. קמפוס משואה, הממוקם בקיבוץ תל יצחק, כולל בית-ספר מרכזי להוראת השואה, במסגרתו נערכים סמינרים לבני נוער, אנשי כוחות הביטחון, סטודנטים ומורים מהארץ ומהעולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
צילום: לע"מ
טרנסינסטריה, נהר דניסטר 1942
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים