שתף קטע נבחר

צילום: אליעד לוי, שאול גולן

דריכות בצבא: אשכנזי יתבקש להישאר בצה"ל?

הרמטכ"ל אשכנזי נמצא בסבב הפרידה מצה"ל וייתכן כי הוא יתבקש להאריך את כהונתו, אם היועץ המשפטי לממשלה יחליט שלא להגן על גלנט בבג"ץ. בין המועמדים להתמנות במקום גלנט - האלוף גנץ והאלוף במילואים משה קפלינסקי

מי יהיה הרמטכ"ל בעוד חודש? לאחר פרסום חוות הדעת אחר-הצהריים (יום ה') של מבקר המדינה, לפיה הרמטכ"ל המיועד, יואב גלנט, פלש לשטח לא לו ולא אמר אמת בתצהירים, ממתינים בצה"ל בדריכות להחלטת היועץ המשפטי לממשלה אם להגן על גלנט בעתירה שהוגשה נגד מינויו בבג"ץ. אם היועץ יחליט שלא להגן על המינוי בבג"ץ - המשמעות היא שהחל מ-14 בפברואר - לצה"ל לא יהיה רמטכ"ל.

 

 

אם יבחר וינשטיין להמליץ לממשלה להשיב את ההכרעה לוועדת טירקל למינוי בכירים, אזי מינוי הרמטכ"ל לכל הפחות יתעכב. אם החלטת היועץ תהיה שלא להגן על גלנט בבג"ץ - סביר להניח כי שר הביטחון, אהוד ברק, יצטרך לקבל החלטה חדשה בדבר זהותו של הרמטכ"ל הבא של צה"ל.

 

הסוגיה מורכבת שבעתיים, בשל העובדה שהרמטכ"ל המכהן, רב-אלוף גבי אשכנזי, כבר נמצא בעיצומו של סבב הפרידה מצה"ל, ואף נקבע לו אירוע פרידה רשמי ב-13 בפברואר. גם יחסיו המתוחים עם שר הביטחון ברק אינם תורמים לסיכויים שיסכים להישאר בתפקידו פרק זמן נוסף.


הרמטכ"ל היוצא אשכנזי, בסיבוב פרידה בפיקוד הדרום (צילום: הרצל יוסף) 

 

בחוות הדעת של מבקר המדינה שפורסמה בצהריים, ושהועברה ליועץ המשפטי כבר אתמול, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס אינו קובע כי טעויותיו של אלוף גלנט נעשו בזדון. עם זאת, הוא קובע כי אין ספק שפלש לשטח לא לו, ומציין שלא אמר אמת בשני תצהירים. בכתב תשובה שהגיש לבית המשפט בנוגע לחריגת בנייה שביצע טען גלנט לפי המבקר כי פנה לרשויות לפני כן, כדי לקבל אישורים לכך, אך המבקר מצא שהפנייה נעשתה לאחר הבנייה, כדי להכשיר אותה בדיעבד.

 

במקרה אחר ביקש גלנט במכתב ששלח בפברואר 2003 למחלקה החקלאית במינהל מקרקעי ישראל בחיפה, לנטוע עצי זית בחלקה המצויה לטענתו בחזקתו, אותה קיבל בשנת 2001 לצורך עיבוד עונתי. במכתב ציין כי "החלקה הנ"ל מעובדת על-ידי מזה מספר שנים". המבקר קובע כי התברר שבפועל החלקה לא עובדה על-ידו. בחוות דעתו קובע המבקר גם כי יש חשש שהרשויות הקלו על גלנט ופעלו מולו "לפנים משורת הדין", אולי בשל מעמדו.

 

גנץ ואולי קפלינסקי?

סגן הרמטכ"ל, האלוף יאיר נווה, ששב באחרונה לצה"ל - שלוש שנים לאחר לאחר שפשט את המדים - הינו מינוי של גלנט וממילא מבחינה משפטית הוא אינו יכול לשמש כממלא מקום הרמטכ"ל. גורמים צבאיים מסבירים כי רק במקרה של נסיעות רמטכ"ל המכהן לחו"ל - מצב שבו הוא גם יכול לשוב ארצה בכל רגע נתון - ממלא את מקומו סגנו, אולם לא מדובר בתפיסת מקומו של הרמטכ"ל בראש הצבא.


אלוף גלנט ביציאה מהשימוע אצל המבקר השבוע (צילום: גיל יוחנן)

 

מכאן שאם אשכנזי יפרוש ב-14 בפברואר, לא יוכל אף קצין למלא את מקומו - במצב שבו אין רמטכ"ל לצה"ל. שר הביטחון ברק יצטרך לקבל החלטה - אולי עוד הערב - אם לבחון חלופה למינויו של גלנט.

 

האלוף בני גנץ, לשעבר סגן הרמטכ"ל, עשוי להיות המועמד המרכזי לתפקיד, שכן

 אלוף פיקוד הצפון, גדי אייזנקוט, סבור כי רמטכ"ל צריך להיות קודם לכן סגן רמטכ"ל. שר הביטחון יכול אף לשקול אפשרות "להביא" רמטכ"ל מחוץ לשורות צה"ל, דוגמת האלוף משה קפלינסקי, לשעבר סגן הרמטכ"ל.

 

בכל מקרה, גם אם ימונה קצין שהיה בעברו סגן רמטכ"ל - הדבר מצריך חפיפה ארוכה עם אשכנזי וקצינים בכירים בצה"ל, והערכויות נוספות שנמשכות לפחות כמה שבועות - דבר שמציב את מערכת הביטחון בפני מצב מורכב מאין כמוהו.

 

אפשרות נוספת היא שהממשלה תאריך את כהונת אשכנזי לשנה נוספת, חמישית במספר, אך ספק אם אכן הדבר יקרה. ייתכן שבלית ברירה יתבקש הרמטכ"ל להישאר כמה חודשים נוספים בתפקידו, עד שהדברים יתבהרו. אשכנזי יתקשה לסרב לבקשה בגלל משמעותה. אגב, הרמטכ"ל נמצא בבריסל בכנס ראשי מדינות נאט"ו, וצפוי לשוב לישראל מחר בבוקר.

 

ומה אתם חושבים? אשכנזי צריך להישאר בצה"ל? בואו להגיב בפייסבוק

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשכנזי. יישאר בצבא לפרק זמן נוסף?
צילום: הרצל יוסף
גלנט. מינוי בספק
צילום: גיא אסיאג
קפלינסקי. יחזור מהפרישה?
צילום: גלעד קוולרצ'יק
גנץ. הסגן הקודם יקודם?
צילום: ירון ברנר
מומלצים