שתף קטע נבחר

צילום: אליעד לוי, שאול גולן

המבקר: גלנט לא אמר אמת ופלש לשטח ציבורי

לינדנשטראוס קובע בחוות הדעת שגיבש על פרשת הקרקעות כי הרמטכ"ל המיועד לא אמר אמת בתצהירים בחתימת ידו, פלש לשטח ציבורי, וביקש אישורים בדיעבד. ביקורת גם על הרשויות: "חשש שנהגו בו בדרך מקלה, אולי בגלל מעמדו". המבקר אינו קובע שטעויות גלנט נעשו בזדון, ומשאיר את ההכרעה ליועץ

מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, קבע כי הרמטכ"ל המיועד, יואב גלנט, לא אמר אמת בתצהירים בחתימת ידו, פלש לשטח ציבורי, וביקש אישורים בדיעבד. כך עולה מחוות הדעת שגיבש בפרשת הקרקעות שבה מעורב גלנט, ושאותה פרסם משרד המבקר בצהריים (יום ה'). המבקר אינו קובע כי הטעויות של גלנט נעשו בזדון, ומשאיר ליועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, שאליו הועבר הדו"ח אתמול, את ההחלטה אם להגן כעת על מינוי גלנט לרמטכ"ל בבג"ץ.

 

 

את הבעיה הראשונה בגירסת גלנט מאתר המבקר בכתב תגובה שהגישו גלנט ורעייתו לבית משפט השלום בחדרה, בעניין הליך הפסקת השימוש החורג בשטח הציבורי. גלנט ציין שם כי "במהלך הבנייה התברר שנדרשת תוספת בנייה של כ-40 מ"ר במבנה המגורים. מאחר והמשיבים הם שומרי חוק הם פנו לרשויות התכנון טרם (ההדגשה במקור) ביצוע תוספת הבנייה, על מנת לקבל את האישורים הנדרשים, והגישו בקשה להיתר בניה כדין".

 

בהתייחס לדבריו אלה של גלנט קובע המבקר: "ממסמכים שבידנו עולה, כי אלוף גלנט ביקש היתר בנייה הכולל את החריגות שעשה במהלך הבנייה לאחר תום הבנייה, כדי להכשיר אותן בדיעבד".


מתוך חוות הדעת של המבקר

 

במקרה נוסף, מציין המבקר, במכתב מפברואר 2003, כתוב בכתב יד וחתום על-ידי אלוף יואב גלנט, אל המחלקה החקלאית במינהל מקרקעי ישראל בחיפה, הוא ביקש לנטוע עצי זית בחלקה המצויה בחזקתו, אותה קיבל בשנת 2001 לצורך עיבוד עונתי. במכתב מצוין כי "החלקה הנ"ל מעובדת על ידי מזה מספר שנים". המבקר קובע כי התברר שבפועל, החלקה לא עובדה על ידו.

 

חשש: הרשויות הקלו על גלנט בגלל מעמדו

ככלל, המבקר כותב בחוות הדעת בהתייחסותו לשטח שבו נטע גלנט עצים, כי אין מחלוקת שאלוף גלנט פלש לשטח לא לו. "גירסתו היא כי הטעות, בה הוא מודה ועליה הוא מצר, נעשתה על-ידי קבלן מטעמו (ידידו, מר גורי רוזן), שביצע עבורו את הנטיעות בשטח שקיבל (35 דונם), והמשיך לטעת ברצף עוד כ-28 דונם נוספים. את הטעות, שהוא מגדיר כטעות בתום לב, הוא תולה בנימוקים הכרוכים במלאכת הנטיעות, בעוד לו עצמו לא הייתה, לפי הטענה, מעורבות בעניין", ציין המבקר.

 

המבקר מתייחס להליך פינוי השטח, וקובע כי "אין למעשה מחלוקת על כך שאלוף גלנט לא פינה את השטח במשך כארבע שנים". לינדנשטראוס מציין כי "על פי ההסבר שנתן בנושא זה, הוא העביר את הטיפול בעניין לבא כוחו, עו"ד מיכאל תשבי, שפתח במגעים עם גורמי המינהל והמושב. לדבריו, הוא ביקש להימנע מעקירת העצים הנטועים בשטח הפלישה בבחינת 'אל נא תעקור נטוע', ולוותר על זכויותיו בעצים הנטועים, כך שיישארו בשטח".


ביתו של גלנט (בצד ימין למעלה) במושב עמיקם (צילום: שאול גולן) 

 

לגבי כביש הגישה לביתו של גלנט, כתב המבקר כי "האלוף גלנט עשה שימוש חורג בשטח הציבורי הפתוח הסמוך לביתו, המיועד לכלל, לצורך מעבר רק לכלי רכבו. אין חולק, כי שטח ציבורי פתוח שייך לכלל הציבור, ובמקרה זה עשה האלוף גלנט שימוש בשטח לא לו. השימוש החורג נמשך שנים ארוכות".

 

לינדנשטראוס מותח ביקורת גם על רשויות שהיו מעורבות בפרשה. "מהממצאים עולה חשש לכך שרשויות שונות נהגו בעניינו של האלוף גלנט בדרך מקלה ולפנים משורת הדין, ולכך מצטרף חשש שהדבר אף נבע מרום מעמדו", כתב המבקר. הוא הוסיף: "לא ניתן להתעלם בהקשר זה גם מן התרבות הכללית הבלתי תקינה שנחשפה בפנינו במהלך הבדיקה באשר להתנהלות רשויות המינהל. בדיקת תפקודם של אלה ראויה לבחינה נפרדת".

 

אם היועץ לא יגבה את גלנט: מינויו בסכנה ממשית

חוות דעתו של המבקר מתפרשת על פני שבעה עמודים, שבהם נמצאים עיקרי הדברים, ובנוסף הועבר לוינשטיין עוד מסמך בן 25 עמודים, שבו מתוארת התמונה המלאה של פרשת הקרקעות, כפי שנבדקה במשרדי המבקר. הבדיקה נמשכה כחמישה שבועות. היועץ המשפטי לממשלה הביע שביעות רצון מהבדיקה המהירה שביצע משרד המבקר, והמשיך לעיין גם היום בחומר, במהלך הדיון עם בכירי הפרקליטות בעניינו של השר אביגדור ליברמן, המתקיים במושב בהרי ירושלים.


אלוף גלנט. וינשטיין יחליט כיצד ינהג בתחילת השבוע (צילום: דובר צה"ל)

  

המבקר ערך את הדו"ח על פרשת הקרקעות אחרי שביום א' לשעבר קיים שימוע לגלנט. בימים שחלפו מאז שקדו אנשי משרדו על איסוף הממצאים, ושינו חלק מטיוטת חוות הדעת של המבקר. עם זאת, לדברי גורמים בכירים במשרדו של לינדנשטראוס, לא שונו דברים מהותיים, אלא בעיקר עניינים טכניים.

 

כבר בתחילת השבוע הבא צפוי היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וישנטיין, להכריע אם להמשיך להגן על מינוי גלנט בבג"ץ בעתירה של התנועה הירוקה, המנסה לטרפד את המינוי. עד יום שלישי צפוי וינשטיין למסור את תשובתו לבית המשפט. ייתכן שהיועץ יודיע שהוא מחזיר את הנושא לידי ועדת טירקל למינויים, שתצטרך לדון מחדש בחוקיות המינוי. אם היועץ יודיע כי אינו מסוגל להגן על המינוי, סיכוייו של גלנט להתמנות לרמטכ"ל יפחתו באורח משמעותי.

 

התנועה הירוקה: גלנט מגלגל אחריות שיטתי

הבדיקה בעניין הקרקעות באה בעקבו עתירה שהגישה "התנועה הירוקה" לבג"ץ, בה נטען כי גלנט השתלט בניגוד

לחוק ובאופן עקבי על קרקעות מדינה במושב עמיקם, שבו הוא מתגורר, תוך התנהגות בריונית ורמיסת החוק ברגל גסה. בדיון שהתקיים החודש בבג"ץ, מתחו השופטים ביקורת על המדינה. בין היתר התברר כי היחיד שקיבל שטחים הוא גלנט, ולא רק שמשפחות נוספות לא קיבלו אישור, אלא בקשתן נענתה בשלילה.

 

מ"התנועה הירוקה" נמסר אחר הצהריים כי ממצאי מבקר המדינה מדברים בעד עצמם. "המבקר מצביע על תצהיר

שקרי שהגיש גלנט לבית משפט, מכתב שקרי בכתב ידו למינהל מקרקעי ישראל, השתלטות על שטחי ציבור שנמשכה שנים והשתלטות על קרקע של המדינה אותה פינה גלנט רק כעבור 4 שנים למרות הלחץ של הרשויות", אמרו בתנועה.

 

אנשי התנועה הוסיפה כי מהדברים "עולה תמונה מאוד מטרידה של אדם שבאופן שיטתי מגלגל את האחריות לגורמים אחרים: פעם החבר שלו ששתל את העצים הוא האשם, פעם זה עורך הדין שלו. לטעמנו, ישראל זקוקה לרמטכ"ל שיודע לקחת אחריות. התנועה הירוקה מצפה מהיועץ המשפטי לממשלה להודיע כי לאור ממצאי מבקר המדינה, קיים קושי לפרקליטות להמשיך להגן על הליך המינוי של גלנט לרמטכ"ל וכי המלצת ועדת טירקל איננה תקפה לאור ממצאים אלה".

 

האם יש להאריך את כהונת הרמטכ"ל אשכנזי? בואו להגיב בפייסבוק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המבקר לינדנשטראוס. "אין מחלוקת שגלנט פלש לשטח לא לו"
צילום: גיל יוחנן
הרמטכ"ל המיועד. "השימוש החורג נמשך שנים ארוכות"
צילום: גיא אסיאג
מומלצים