שתף קטע נבחר
צילום: AP

פרשנות: תקציב הביטחון יעבור הערכה מחדש

התערערות המשטרים מסביב והחשש להסכמי השלום יחייבו מהפך בסדרי העדיפויות שבתקציב, למימון הוצאות הביטחון שלא נלקחו בחשבון. "החלפת הדיסקט" המהירה עשויה לכלול את הקפאת הפחתות המס, והעדפת חוסן ביטחוני על חברתי

המהומות והתערערות המשטר במצרים והשלכותיהן הגיאו-פוליטיות יחייבו בין השאר גם היערכות תקציבית חדשה, ובעיקר מהפך בהתייחסות הציבורית לתקציב הביטחון. מקללי האוצר על שסיים את 2010 עם עודפי הכנסות של כ-11 מיליארד שקל במקום לתגבר את תקציבי הרווחה; ומבקרי נגיד בנק ישראל, בגלל רכש הדולרים שהתקרב ל-70 מיליארד שקל, עוד יברכו אותם על גודל הרזרבות שבשעת החירום המתקרבת יהיו כאוויר לנשימה.

 

מצרים על סף הפיכה - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

הלוואי שנתבדה, אבל השפעת השינויים הפוליטיים על המשק תהיה נגזרת ממחיר המהפך של ההיערכות הביטחונית, שלא יהיה מנוס ממנה במוקדם או במאוחר. מה שבטוח הוא כי במקרה הטוב יידרשו שינויים בסדרי העדיפויות בתקציב הדו-שנתי ל-2011/12, למרות כרית הביטחון הפיננסית של העודפים ויתרות המט"ח. במקרה הגרוע כדאי שנתחיל להתרגל גם לאפשרות של תקציב נוסף אפילו, למימון הוצאות הביטחון הדחופות.

 

מערכת הביטחון שאחרי חוזי השלום עם מצרים וירדן צמצמה את סדרי הגודל שלה מכפי שהיו לפני כן. החשיבה הצבאית עברה להיערכות עם אסטרטגיה אחרת, שהיא לא פחות יקרה, כדי להתמודד עם סכנות שמעבר לקווי העימות הקודמים. האפשרות שניאלץ בנוסף להתמודד עם מצב שחוזי השלום יבוטלו בידי משטרים חדשים, לא עמדה על סדר היום של הממשלה ומערכת הביטחון עד אמצע השבוע החולף.

 

אבל הדליקה שהחלה בתוניסיה מתפשטת בקצב מהיר מהחזוי. אחרי ההפתעה במצרים, והסכנה לגורל הסכמי השלום, מתעורר החשש שהיא תאחז גם בשטחי הרשות הפלסטינית. ההתמודדות גם עם חבילת הסכנות הקודמות מחייבת קצב היערכות מזורז שאפילו יקדים את חלום הבלהות של אפקט הדומינו. כל זה לא הובא בחשבון בתכנית העבודה של צה"ל לפחות לשנה הקרובה. קל וחומר לא אחרי מאמצי האוצר לרסן את תקציב הביטחון.

 

מותר לקוות כי החלה כבר לפחות החשיבה הביטחונית החדשה, האסטרטגית והטקטית. גם החשיבה הכלכלית-תקציבית במערכת הפוליטית והציבורית, חייבת "להחליף דיסקט".

 

המאבק להוזלת הדלק ייאלץ לחכות

רק לפני 3-4 ימים, ביום שהחלו המהומות במצרים, הכנסת נערכה להוביל בשבוע הקרוב קמפיין נגד העלאת הבלו על הדלק ב-20 אגורות. לאפשרות שהאש על הנילוס עלולה להקפיץ בשקלים ובקרוב את מחיר הנפט בשוק העולמי, הח"כים היו אדישים או גיחכו.

 

השאלה שוב איננה אם יתממש התרחיש הקיצוני אלא מתי. אלא שמערכת הביטחון היא כמו נושאת מטוסים שלא יכולה לשנות כיוון כשהסכנה תנחת עליה. שינוי התכנון המבצעי המחייב סדרי גודל אחרים חייב להתחיל מחר. מזלו של האוצר ששנת התקציב רק החלה וקיימים עודפי התקציב הקודם. את המימון הנוסף לצרכים החדשים ניתן לספוג בתקציב הביטחון בשינוי סדרי העדיפויות בחודשים הקרובים אבל לא לאורך זמן.

 

שינוי סדרי העדיפויות יידרש גם בתקציב הכללי, בשלב הראשון לאו דווקא בסעיפי ההוצאות שיגרור זעזועים. למשל, זו תהיה הזדמנות להקפאת מתווה ההפחתות במס הכנסה ובמס החברות. האוצר היה אדיש עד כה לביקורת הפוליטית על שהוא מעדיף להעמיס מסים עקיפים נוספים (כמו הבלו על הדלק) על כלל הציבור, הפוגעים במעוטי היכולת ובשכבות הביניים, במקום לקצץ בהטבות המס לבעלי ההכנסות הגבוהות.

 

צעדים אלה יהיו טובים למספר חודשים. האפשרות שיידרשו מסים נוספים או קיצוץ דרסטי בהוצאות המשרדים במהלך השנה, איננה הזויה. רצוי להתחיל לעכל אותה ושוב, הלוואי שנתבדה. מה שמסתמן הוא שתרד מסדר היום הציבורי הברירה התקציבית בין חוסן ביטחוני לחוסן חברתי, ככל שהביטחון נהפך לערובה קיומית. זאת בתקווה שמערכת הביטחון תתרום בקילוף שכבות שומן ולא תנצל את האווירה לדרישות תקציב מנופחות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טנק בכיכר המרכזית בקהיר
צילום: רויטרס
מומלצים