שתף קטע נבחר

מתחילת שנות ה-2000: עלייה בסרטן בישראל

עלייה ניכרת בשיעור התחלואה בסרטן הערמונית וסרטן הריאות בישראל בעשור האחרון, כך עולה מנתונים שמפרסם משרד הבריאות לקראת יום הסרטן הבינלאומי. 40% מהגברים ו-35% מהנשים בישראל יחלו בסרטן במהלך חייהם

ארבעה מכל 10 גברים ואחת מכל שלוש נשים יחלו בסרטן במהלך חייהם: כך עולה מנתונים חדשים שמפרסמים הבוקר (ג') משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן, לרגל יום הסרטן הבינלאומי. מהנתונים עולה גם כי שיעורי התחלואה בסרטן הערמונית ובסרטן הריאות עלו מאוד מאז תחילת שנות האלפיים. הנתונים באוכלוסייה הערבית נמוכים יותר: 34% מהגברים ו-25% מהנשים יחלו בסרטן במהלך חייהם.

 

 

באוכלוסייה הערבית: מס' החולות בסרטן שד הוכפל

על פי נתוני משרד הבריאות הסרטן השכיח ביותר בקרב הנשים הוא סרטן השד, בו תחלה אחת משמונה נשים במהלך חייה. בקרב גברים אחד מכל 8.6 עלול לחלות בסרטן הערמונית. סוגי סרטן שכיחים נוספים בישראל הם סרטן המעי הגס (אחד מכל 19 גברים ואחת מכל 26 נשים). סוגי סרטן ברמת סיכון בינונית ונמוכה הם סרטן הריאה, שלפוחית השתן, סרטן העור והכליה. סוגי סרטן בשכיחות נמוכה בישראל הם סרטן הקיבה וגידולים במוח ובמערכת העצבים.

 

מנתוני רישום הסרטן במשרד הבריאות עולה עוד כי בהשוואה לשנים 2001-2002, בין השנים 2007-2008 הסתמנה עלייה בתחלואה בסרטן הערמונית, מסיכון של 8% לסיכון של 12%, ועלייה מתונה יותר בתחלואה בסרטן הריאה. בקרב נשים נרשמה ירידה של כאחוז בתחלואה בסרטן השד. לעומת זאת, בקרב האוכלוסייה הערבית התחלואה בסרטן הערמונית וסרטן השד הכפילה את עצמה לאורך שנות האלפיים, וכך גם התחלואה בסרטן שד בקרב נשים ערביות.

 

ד"ר מיכה בר חנא, הממונה על רישום הסרטן במשרד הבריאות, ציין כי אלו מגמות רווחות בכל העולם והן אינן ייחודיות רק לישראל. עוד ציין כי "האוכלוסייה הערבית מסגלת לעצמה הרגלים מערביים עם השנים, והשינוי באורח החיים מסביר את העלייה בתחלואה".

 

"לצערי התחלואה מסרטן בארץ עלתה", אמר סגן שר הבריאות יעקב ליצמן. "לפני שבועיים דיברתי עם שרת הבריאות האמריקנית על הנושא, וייתכן ונמצא דרך להשקיע יותר בחקר הסרטן. יש לנו מוחות טובים ואם היינו משקיעים פחות בלוויינים ויותר בחקר הסרטן - היינו מגיעים רחוק".

 

"בכל יום מודיעים למאה אנשים בישראל כי הם חולים בסרטן", הוסיף בר חמא, "אך למרות הנתונים הללו, חשוב לזכור כי שיעורי ההישרדות אחרי חמש שנים מגילוי המחלה עומדים על 67% בנשים ו-63% בגברים".

 

"במניעה אנחנו לא מספיק טובים"

"קרוב לשמונה מיליון איש מתים בעולם מדי שנה מסרטן", הוסיפה מירי זיו, מנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן. "אם לא יעשה שום דבר משמעותי יש צפי שהנתון יעלה ב-80% משום שתוחלת החיים עולה. התחלואה בסרטן עולה עם העלייה בגיל, כאשר בגיל 65 הסיכון לחלות גבוה פי 10 מבשאר הגילאים. ארגון הבריאות העולמי צריך לשנות את הקונספט ולהשקיע לא רק במחלות מדבקות, כמו איידס ומלריה, אלא גם במחלות לא מדבקות כמו סרטן, שפוגעות גם במדינות הלא מפותחות".

  

זיו ציינה כי האגודה למלחמה בסרטן הצטרפה לעצומה בינלאומית שמטרתה לקדם את המאבק הגלובלי בסרטן. העצומה תוצג בדיון מיוחד באו"ם.

 

מנכ"ל משרד הבריאות ד"ר רוני גמזו ציין במסיבת העיתונאים כי משרדו שם דגש כעת על פעולות למניעת הסרטן. "אחד מתוך שלושה מאתנו יחלה בסרטן במהלך חייו", אמר. "זה נתון שצריך

לעורר את כולנו לפעולה של מניעה. יש לנו מערכת אונקולוגית מהטובות בעולם, אך במניעה אנחנו לא מספיק טובים. משרד הבריאות מוביל את הנושא ותוך חודשיים-שלושה תוגש לממשלה תוכנית המשרד למאבק בהשמנה, שידוע כי היא אחת מהגורמים לסרטן".  

 

במשרד הבריאות עדכנו על שני צעדים נוספים בנושא הטיפול והמניעה. הראשון, בחודשים הקרובים תובא לוועדת הבריאות בקשה לאשר הוספה של שמונה מכשירי הקרנה, אחד מהם בבית החולים זיו בצפת, שצפוי לפתור את מצוקתם של חולי הסרטן תושבי אצבע הגליל, הנאלצים כיום לנסוע לחיפה. השני, הקמה של יחידה מיוחדת במשרד הבריאות לטיפול בנושא הקרינה הבלתי מייננת (קרינה סלולרית, אלקטרו-מגנטית וכדומה), לאור תלונות ושאלות רבות שהופנו בנושא למשרד.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterskock
סרטן. עלייה ניכרת בעשור האחרון
צילום: shutterskock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים