שתף קטע נבחר

1 מתוך 5 גברים חושב שמקום האשה בבית

השיוויון עדיין רחוק. יותר מ-20% מהגברים שענו על סקר בנוגע לטיפול בילדים חושבים שזה לא מתפקידו של גבר לטפל בתינוקות. כמו כן, על אף ש-70% מהנשאלים מעוניינים לצאת לחופשת לידה לפי חוק - רובם חוששים מפיטורים ופגיעה בקריירה

בסוף השבוע הקרוב יחול יום המשפחה, שבעבר הלא רחוק נקרא יום האם, אך שונה בשם השיוויון. אך לפי סקר מדגמי מייצג של מכון גיאוקטוגרפיה שנערך עבור פורום נשים לתקצוב הוגן, השיוויון עדיין לא כאן: גברים לא לוקחים חופשת לידה, מחשש לפיטורים או למניעת קידום.

 

כמו כן 21.6% מהגברים בישראל חושבים שרק הנשים צריכות לטפל בתינוקות; זאת כש-1מתוך 5 גברים יהודים חושב כך, ו-1 מתוך 3 ערבים מחזיק בדעות אלו.  

 

 

החוק מאפשר לעובד לקחת חופשת לידה על מנת לתרום לגידול הרך הנולד. אך מהסקר עולה שעל אף ש-70% מהגברים מעוניינים לצאת לחופשת לידה, רובם מפחדים לעשות זאת מחשש שיפוטרו. כמו כן, 17.3% מתוכם חוששים שגם אם לא יפוטרו - קידומם ייפגע. 

 

"הנורמות הקיימות בשוק העבודה אינן מאפשרות לגברים להיות שותפים מלאים בגידול ילדיהם. שיוויון אמיתי בשוק העבודה לא יושג ללא חלוקה שווה של עבודות תחזוקת הבית והטיפול בילדים", אומרת ראש תחום מדיניות וממשל בפורום, ולריה סיילגשיפר.

 

רוצים לבלות עם התינוק - חוששים מאובדן פרנסה

הסקר, שנערך בקרב כ-600 גברים בגיל 20-50, בדק האם יסכימו גברים לצאת לחופשת לידה המיועדת לאבות בתשלום של 100% משכרם ולאיזה פרק זמן.

 

כמו כן בדק הסקר מהי הסיבה העיקרית שתגרום לאבות לא לצאת לחופשת אבהות. מתוך אותם 70% עובדים גברים המעוניינים בחופשת לידה - 57% טענו שהסיבה העיקרית לוויתור עליה הוא פחד מפני אובדן משרתם.

 

אומנם החוק לא מאפשר לפטר עובדת או עובד בתקופה של 60 ימים לאחר תום חופשת הלידה, אלא אם התיר זאת שר התמ"ת - אך נראה שהעובדים רחוקים מלסמוך על החוק או על אכיפתו. כמו כן, החוק לא מתיר למעביד לפגוע בזכויות תלויות ותק של עובדת או עובד בחופשת לידה, או לפגוע בהיקף משרתם או בהכנסתם ללא היתר משר התמ"ת. זאת, כשההורה העובד שבחופשת לידה זכאי לקבל דמי לידה לתקופה של 14 שבועות.

 

134 אלף שקל קנס

"אפליה על רקע הורות אסורה כלפי נשים וגברים כאחד, כך שכל מקרה של פיטורין בעקבות חופשת לידה של גבר או מימוש אבהות אסור לפי חוק. נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה מזמינה לקבל ייעוץ משפטי בעניין", אומרת נציבת שיוויון הזדמנויות בעבודה במשרד התמ"ת, עו"ד ציונה קניג. לדבריה "שינוי אמיתי לגבי שיוויון מגדרי יגיע רק עם חלוקת אחריות הורית אחרת בין אבות לאמהות, כאשר חלוקה כזו תאפשר קידום נשים בעודה לצד מימוש האבהות מאידך".

 

גבר או אישה שפוטרו במהלך חופשת הריון יכולים לפעול או בהליך אזרחי או בהליך פלילי נגד המעסיקים. הליך אזרחי נעשה באמצעות עו"ד פרטי או ארגוני נשים על מנת לתבוע את הזכויות; בהליך פלילי ניתן לפנות לאגף האכיפה במשרד התמ"ת לצורך פתיחת הליך פלילי.

 

זאת, כשמשרד התמ"ת, חוקר ואוסף ראיות לביסוס ראיות ובהתאם לממצאים מחליט האם להגיש להגיש כתב אישום. במידה ומוגש כתב אישום ויש הרשעה העונש המירבי הינו קנס בגובה של 134,600 שקל או מאסר של  6 חודשים.

 

רבע מהנשים לא חוזרות לעבוד

21.6% מכלל הגברים שענו לסקר חושבים שגברים לא צריכים לצאת לחופשת לידה מכוון שאהם אינם אמורים לטפל בתינוקות. זאת כשבקרב הגברים הערבים 33% מהעונים הערבים חשבו כך, ובקרב היהודים 19.8%.

 

עוד עולה מנתוני הסקר, כי 20% מהגברים שרצו לצאת לחופשת לידה, היו שמחים לצאת לזמן ממושך של חודש עד שלושה חודשים, ו-13% מהגברים שרצו לצאת לחופשת לידה היו מעוניינים בתקופה ממושכת אף יותר.

 

ניכר שעל אף ההתקדמות בחוקי העבודה, והתיקון לחוק המאפשר יציאת גברים לחופשת לידה, בפועל הנשים הן שסופגות את הפגיעה העיקרית בקריירה עם הולדת הילדים.

 

מנתוני הלמ"ס שפורמו ב-2010, המתייחסים לשנת 2008, עולה שיותר מרבע מהנשים העובדות (26%) בגיל 45-20 הפסיקו לעבוד בעקבות הולדת הילדים.

אצל הגברים מספר זה עומד על פחות מ-1%. כך גם 16% מהאמהות העובדדות צמצמו את היקף המשרה שלהן בהשוואה ל-3% מהגברים.

 

אורך חופשת לידה בתשלום באירופה


(מקור: מחקר פורום נשים לתקצוב הוגן)

 

מפורום נשים לתקציב הוגן נמסר שהן מקדמות הצעת חוק לקביעת חופשת אבהות שאיננה ניתנת להעברה, בנוסף לחופשת הלידה המיועדת לאם הקיימת היום בחוק. כשזו תעמוד על 3 שבועות ותילקח בשנה הראשונה לחיי התינוק. זאת, כצעד ראשון לקראת השוואת תנאי חופשת הלידה לאבות ולאמהות.

 

"הניסיון במדינות רבות מראה שכאשר חופשת הלידה ניתנת לחלוקה בין בני הזוג, נשים ממשיכות להיות אלו המנצלות את רוב התקופה. לעומת זאת, כאשר בנוסף לחופשת הלידה של האם נקבעת חופשת לידה בתשלום המיועדת לאבות בלבד ואינה ניתנת להעברה, יש עלייה ניכרת בשיעור הגברים המממשים את חופשת אבהות", מוסרים מהפורום.

 

עוד אומרים בפורום שהניסיון ממדינות מערביות אחרות מצביע על גידול במגמת השיוויון בין המינים; הם מציינים את פורטוגל, סלובניה, בלגיה ואיסלנד, שם אבות זכאים לחופשת אבהות בת 3 חודשים שאינה ניתנת להעברה. גם בספרד, צרפת אנגליה ודנמרק קיימת חופשת אבהות, אך היא מצומצמת יותר ונמשכת כשבועיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרוב רוצים לצאת לחופשת לידה
צילום: Index Open
צילום: סי די בנק
מקומה בבית?
צילום: סי די בנק
מומלצים