שתף קטע נבחר

מחקר : אכילת ג'אנק פוד מורידה ה-I.Q בילדים

מחקר שנערך באנגליה, וכלל אלפי ילדים, מצא ירידה במנת המשכל אצל ילדים שתזונתם התבססה על תפריט עשיר בסוכרים ושומנים. ילדים שאכלו תזונה בריאה, לעומת זאת, היו בעלי מנת משכל גבוהה יותר מהממוצע

האם קיים קשר בין תזונת ילדים לבין מנת המשכל שלהם? על פי מחקר חדש כנראה שכן. חוקרים באנגליה מצאו עליה בניקוד ה-IQ (מנת המשכל) של ילדים שצרכו תזונה בריאה, ומנגד – ירידה במנת המשכל אצל ילדים שצרכו תזונה עשירה בשומנים וסוכרים.

 

תזונה בריאה: מעודדת צמיחה של המוח

את המחקר החדש ערכו חוקרי אוניברסיטת בריסטול באנגליה והוא פורסם בגליון החדש של כתב העת לאפידמיולוגיה ובריאות הציבור. עד כה נבדקו נתונים אודות 3,966 ילדים, אך המחקר נמשך גם בימים אלה ובסופו יכלול כ-14 אלף ילדים.

 

הוריהם של הילדים התבקשו לדווח על הרגלי התזונה של ילדיהם בארבע נקודות זמן: גילאי שלוש, ארבע, שבע ושמונה וחצי. החוקרים חילקו את הילדים על פי עיקרי התזונה שלהם. בקבוצה אחת נמצאו ילדים שצרכו בעיקר מזון מעובד עתיר שומנים וסוכרים. בקבוצה השנייה, ילדים שצרכו בשר, תפוחי אדמה וירקות.

הקבוצה השלישית, שכונתה "הקבוצה הבריאה", מנתה ילדים שהתפריט שלהם כלל סלטים, אורז, פסטה דגים פירות וירקות.

 

בגיל שמונה וחצי עברו הילדים מבחן ווקסלר למדידת מנת המשכל. הציון הממוצע של כל הנבדקים היה 104. כעת עיבדו החוקרים את הנתונים, כשהם לוקחים בחשבון משתנים שונים שעשויים להשפיע על התוצאות, בהם הנקה בילדות, השכלת הורים, מצב סוציו אקונומי, גיל האם בלידה ואירועי חיים שונים.

 

החוקרים בנו מדרג על פי תפריט התזונה של הילדים. על פי המדרג על כל נקודה בסולם התזונה שקבעו במחקר הביא לעלייה או ירידה במנת המשכל. מהמחקר עלה כי ילדים שצרכו בתזונתם מזון מעובד היו בעלי מנת משכל נמוכה ב-1.67 נקודות, על כל נקודה שניתנה על צריכת מזון מעובד. מנגד, ילדים שאכלו תזונה עשירה בסלטים, אורז, פסטה דגים ירקות ופירות, היו בעלי מנת משכל ממוצעת גבוהה ב-1.20 מהממוצע.

 

החוקרים משערים כי איכות התזונה של ילד בגיל שלוש עשויה להיות קשורה לאינטליגנציה בהמשך החיים, משום שבשלוש השנים הראשונות לחיים המוח מצוי בגדילה מואצת.

 

"המחקרים הראו כי גדילת הראש במהלך זמן זה משפיעה על המשכל", ציינו החוקרים. "ייתכן שתזונה בריאה בתקופה מוקדמת זו של החיים מעודדת צמיחה מואצת של המוח. עם זאת, נדרשים מחקרים נוספים כדי לקבוע את ההשפעה המדוייקת של התזונה על מנת מנת המשכל".

 

מבחני איי.קיו מיועדים למדוד את מידת היכולת השכלית, בהתאם לקבוצת גיל. מטרתם העיקרית היא לאתר בעלי פיגור שכלי או עיכוב התפתחותי. מנת המשכל הממוצעת היא 100, כאשר כ-95% מהאוכלוסייה נעים בטווח התקין, שהוא בין 70 ל-130. מנת משכל הנמוכה מ-70 מעידה לרוב על פיגור שכלי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המבורגר? לא בריא גם למוח
צילום: Index Open
מומלצים