שתף קטע נבחר

השמן רוכב על הרזה

כיצד נוצר אי השוויון שבו האזרח הקטן מממן את חברות הענק והטייקונים - מיהו השמן ומיהו הרזה?

בקדנציה הקודמת שלו, זו שבה התבלט כשר אוצר מוצלח, הרבה נתניהו להשתמש במשל "השמן והרזה": הרזה אצל נתניהו הוא המגזר הפרטי, שבו כביכול מבוצעת הפעילות הכלכלית ה"אמיתית", זו המניבה רווח - ומנגד יש את הציבור - המגזר "השמן" כביכול - הטפיל אשר חי על חשבון הרזה.

 

כאשר כל אחד מאיתנו שוקל ברגעי האמת מה באמת חשוב לנו - אנו די זהים. עני ועשיר, חילוני ודתי, ערבי ויהודי, אשה או גבר - כולנו שואפים לאותן מטרות בדיוק: בריאות לנו וליקירינו וחינוך טוב לילדינו.

 

מי מספק את אשר חשוב לנו באמת ? 1. חינוך - פרט למאיון העליון, חינוך מגיע אלינו מהמגזר הציבורי: מורים, גננות, סייעות - אחד המקצועות ה"זוכים" לבוז בידי הממסד הממשלתי. אבל אנו, האזרחים, מפקידים בידיהם את החשוב לנו מכל - עתיד ילדינו. 2. בריאות - במי אנו נותנים אמון: רופאים, רוקחים, אחיות, עובדים סניטארים, עובדי סיעוד - גם הם ברובם מגזר ציבורי. כדי ליצר דעת קהל עוינת דואגים מדי פעם לפרסם משכורת של רופא בכיר, אבל שוכחים לציין את אלפי הסטאז'רים הצעירים שצריכים לשרוד ממשכורת מגוכחת, את האחיות שלא גומרות את החודש או את הרוקחים - אקדמאים שמרוויחים פחות מהשכר הממוצע במשק - עליהם אנו סומכים. תארו לעצמכם שהיינו נאלצים להמתין בקופת חולים כמו לנציג שירות בחברת סלולר - מחשבה מפחידה.

 

מגזר ציבורי - אלו האנשים שמספקים את השירותים שאנו באמת רוצים ובאמת צריכים. נכון, זה לא הכל. חלקינו מעדיפים מכונית ספורט ואחרים רוצים וואן משפחתי להסיע את הילדים לחוגים - אבל אין שום סיבה לחשוב שליבואן של מכוניות פאר "מגיע" לצבור עושר העולה פי עשרת מונים על מה שמקבלת מורה שנותנת את הנשמה.

 

מה מעצבן את כולנו ? אין איש במדינה אשר היה רוצה ל"בלות" בפקקים - זה עולה לנו "בבריאות" וגם מגדיל זיהום האוויר שאותו נושמים ילדינו. יותר ילדים סובלים מאסתמה ומחלות נשימה . הפתרון? עוד רכבי יוקרה מזהמים או אולי תחבורה ציבורית נוחה, כבישים נוספים, רגולציה ואכיפה של חוקי מניעת זיהום - הרי כל אלו מרכיבים חיוניים הנמצאים באחריות "המגזר הציבורי". הציבו זה מול זה: להקצות מיליון שקל לתחבורה ציבורית או מליון שקל לשכר טירחה של עורך דין צמרת? 5 מיליון דולר לרואה חשבון או לשיפור בית ספר? 100 מיליון שקל לחברות ששוכרות לוביסטים או הורדת מע"מ על מוצרי מזון. התשובה ברורה - אך למרות זאת הכסף זורם לכיסם של האינטרסנטים הפרטיים.

 

שינוי מן היסוד 

החלוקה של נתניהו ל"מגזר ציבורי" ו"מגזר פרטי" - נוצרה כדי להצדיק ההפרטות נכסי המדינה הועברו מהאזרחים - בעיקר מעמד הביניים - לטייקונים . האשלג מים המלח, המים שבקרקע, הגז שבתחתית הים והספקרום האלקטרומגנטי שבו מבוצעות שיחות הסלולר - היום אנו נאלצים לשלם מחירים מופקעים - זה מה שנתניהו מכנה "עליית מחירי הסחורות". בקרוב עומד נתניהו לבצע סיבוב נוסף על חשבון הציבור ב"הפרטת קרקעות". כאשר ראש הממשלה "מקשיב לציבור", הוא בעצם מקשיב לסוקרים שלו - והוא מבין שאת הבחירות הבאות הוא עלול לאבד. אבל לא הוזלה קוסמטית במחיר הדלק נחוץ למשק - אלא שינוי מן היסוד של משל שמן והרזה.

 

החלוקה הנכונה צריכה להיות על בסיס של ערכים: מי מיצר עבורנו מוצרים ושירותים אשר אותם אנו רוצים באמת, מי תורם ליצוא ולשיפור איכות החיים כאן בארץ? האם בנק הוא ברכה לכלכלה – או מס מוסווה שמוטל על שאר השחקנים הכלכלים (למשל יצואנים) שמיצרים ערך?

 

הבנקאים, הטייקונים השולטים בחברות הסלולר, ביבוא המזון, במונופול על חומרי בנייה, משרדי עורכי הדין הגדולים המקבלים שכר טירחה במיליונים, רואי חשבון, יבואני רכבי השטח המזהמים – כל אלו הנקראים "18 המשפחות" ואיתם מעטים ב"מגזר הציבורי" שהצליחו לנצל את מעמדם המונופולסטי - לכולם יש דבר אחד משותף: הם צוברים כספים המגיעים מהאזרח הקטן ומשפרים ללא הרף את אחזוקתיהם בנכסי הנדל"ן . "השקעה" קוראים לזה - ואכן כולנו שוקעים - המגזר הפרטי הנצלני הוא השמן שרוכב על כולנו. אנו הציבור - אלו שבאמת נושאים בנטל נאלצים לשלם כפול - גם מס הכנסה, גם עליית מחירים וגם במע"מ.

 

אז הנה הצעה לשר האוצר: הוזלה משמעותית תבוא רק אם תבטל באופן מיידי את המע"מ על מזון, תרופות, ותחבורה ציבורית ובמקומם הטל מס רכוש שנתי על וילות יוקרה ומגדלי פאר. מס רכוש שנתי של 2%-3% על נכסי נדל"ן (מעל מיליון דולר) שבבעלות העשירונים העליונים, יהווה תחליף מושלם למע"מ ואף ישאר לך עודף לשיפור משכורות המורים, האחיות במגזר הציבורי - המגזר אשר נושא את המדינה על גבו. אז אל תגיד : "אין לי" - פשוט בצע מדיניות שמתאימה לרצונות של רוב הציבור - זה תפקידך.

 

אבי טרנגו, עיתונאי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. צורך בסדר עדיפויות אחר
צילום: רויטרס
מומלצים