שתף קטע נבחר

"בואו לקסבה ולחוות מעון". חברון מחכה לכם

בעיר האבות מצפים לתלמידים ולשגרירים שיגיעו לבקר. בן גביר ממליץ: "הייתי לוקח אותם לקבר עתניאל בן-קנז, שנמצא בשליטת הרשות". חבר מועצת העיר, בנצי גופשטיין, רוצה לקלקל את החגיגה: "לפתוח את הסיורים בקבר גולדשטיין"

היוזמות החדשות של שר החינוך גדעון סער וסגן שר החוץ דני איילון לשלוח את תלמידי ישראל ושגריריה לביקור במערת המכפלה העלו את חברון לכותרות, ובעיר האבות בהחלט מחכים לכם. מלאכי לוינגר, ראש המועצה המקומית קריית ארבע-חברון, אמר ל-ynet במהלך סיור בעיר כי הוא מקווה שהציבור הישראלי "ישכיל לשים את הפוליטיקה בצד - ויבוא לטיול שורשים וערכי היסטוריה השייכים לכולנו".

 

לוינגר הוא מי שהצית את הסערה התקשורתית בנושא לאחר שביקש משר החינוך לארגן ביקורי תלמידים בעיר. "פנייתי לשר גדעון סער הייתה לאור תנועה רבה מאוד של מבקרים באזורנו, בהם תלמידי בתי ספר, תיכונים ומכינות קדם צבאיות", סיפר, "המקום המיוחד הזה, בו חיו יהודים מאז ימי אבותינו, הוא סמל לעוצמה של עם אשר עבר משברים קשים אך בסוף שמר על כוחו, עוצמתו, אחדותו וחבלי מולדתו".


"היסטוריה רחוקה וקרובה". מערת המכפלה (צילום: עטא עוויסאת)

 

דובר היישוב היהודי בחברון, נועם ארנון, ביקש מהציבור לבוא, לשמוע ולראות את היישוב לפני שהוא קובע דעה נחרצת לגביו. לטענתו, "אתה לא יכול לחוות דעה אמיתית אם לא ראית את המקום בעיניים. לדעתי הבורות היא מקור ההבדל בינינו לבין חלקים מהציבור הישראלי. חוסר הבנה זה מורכב מדימוי ביטחוני שנוצר עקב תקופות קשות ביטחונית שעברנו במשך השנים, ראיית המקום בעיניים פוליטיות במקום התייחסות היסטורית-שורשית וסיקור מגמתי, שלילי ועקבי מאוד של חלקים מהתקשורת על מנת ליצור דה-לגיטימציה של הישוב היהודי".

 

למי שמעוניין לבקר בעיר, ארנון ממליץ לא לוותר על ביקור במוזיאון היישוב היהודי, שלדבריו "מספר את סיפור הקהילה דרך ציורים של היסטוריון שהינו גם מורה דרך ואמן שעלה מברית המועצות וגר ביישוב. זה סיפור בתוך ציור שממחיש בצורה אומנותית וויזואלית את סיפור הקהילה העתיקה בצילומים וציורים וזו בהחלט חוויה לבוא, לראות ולשמוע על אודות הקהילה היהודית העתיקה בחברון שחייה נקטעו במאורעות. המוזיאון הוא דוגמה לסיפור הישראלי כולו – קהילה עתיקה שעברה גירוש וחורבן ובסופו של דבר מצליחה להשתקם ולבנות מחדש".

 

"צעד קטן למערכת החינוך" 

פעיל הימין איתמר בן-גביר בירך גם הוא על ההצהרות של סער ואילון, אך הגדיר אותם כמעט מדי ומאוחר מדי. "אני מצפה ממנהלים של בתי ספר וראשי מערכת החינוך לגלות כלפינו את אותה פתיחות שהם מגלים כלפי הערבים", אמר בן-גביר, "זה לא סוד שבעשרות אם לא מאות בתי ספר יש מפגשים דו-לאומיים שמעבירים אנשי שמאל שונים. יש כאן איזשהו ניסיון לאזן, אבל מבחינתנו מדובר בצעד קטן בלבד לקראת מערכת חינוך מאוזנת וחופשית יותר".

 

ולאן בן-גביר היה לוקח את תלמידי ישראל? "הייתי מתחיל את הסיור בחוות מעון, סוסיה, גבעת מצפה אביחי שנהרסה לפני כמה זמן וממשיך לבית כנסת חזון דויד שמחזיק במספר שיא של פינויים בארץ (עשרות פעמים - י.א). הייתי לוקח אותם לסיור בקסבה של חברון, שעשירה בהיסטוריה יהודית עתיקה, הייתי לוקח אותם לישיבת סלובודקה וקבר עתינאל בן קנז שלצערי בשליטת הרשות הפלסטינית, אבל אנו עדיין יכולים להגיע לשם, וכמובן למערת המכפלה, שם קבורים אבות האומה. יש כאן היסטוריה רחוקה וקרובה של עם ישראל. לפני פרעות תרפ"ט חיה כאן קהילה יהודית משגשגת עד שהערבים רצחו ונישלו אותנו משם".


ארנון במוזיאון היישוב היהודי. "דוגמה לסיפור הישראלי" (צילום: גור דותן)

 

לא בטוח שסער ואילון יהיו מרוצים מהמסלול שמציע בנצי גופשטיין, חבר מועצת העיר ומראשי ארגון להב"ה (למניעת התבוללות בארץ הקודש), לערוך לתלמידים. בשיחה עם ynet קרא גופשטיין לפתוח את הביקור בחברון דווקא בקברו של הרוצח ברוך גולדשטיין, שירה למוות ב-29 ערבים במערת המכפלה לפני 17 שנה.

 

"קברו של ברוך גולדשטיין הוא חלק בלתי נפרד מהיישוב היהודי בחברון והמלחמה שלנו

על חבל ארץ זה", הסביר גופשטיין, "כשם שישנן אנדרטאות של לוחמים ברחבי הארץ, כך צריך להגיע גם לכאן כדי ללמוד על חייו ומותו של ברוך גולדשטיין שהיה רופא מסור אשר הציל אלפי יהודים". הוא טען כי גולדשטיין היה צדיק, אשר "כל מעשיו הם קידוש השם".

 

ראש המועצה לוינגר לא מתלהב מהיוזמה. "אני בעד לראות את הישוב השוקק חיים ולא קברים. מדובר בישוב מתפתח וצומח עם מאה יחידות דיור שנבנו רק בשנה האחרונה והיכל תרבות שייחנך בעוד שלושה חודשים. יש כאן מרכזי תיירות שיעלו אותנו מעל רף המיליון מבקרים בשנה ומספיק נקודות מעניינות על ציר התיירות שלא נצטרך לנסות לחפש אטרקציות נוספות".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בן-גביר. ממליץ על הקסבה
צילום: גיל יוחנן
לוינגר. "סמל לעוצמה"
צילום: אוריה תדמור
מומלצים