שתף קטע נבחר

העובדים הסוציאליים הפגינו: בעלי הכוח לא לצדנו

שליחי הרווחה, שיפתחו ביום ראשון בשביתה כללית בעקבות הסחבת במשא ומתן על העלאת שכרם הנמוך, הפגינו מול משרד האוצר בירושלים. "אני עובדת כמפעילה בימי הולדת ובעיצוב קניונים, ואני עדיין נאבקת לגמור את החודש", סיפרה אחת מהן

סופרים את הימים עד לתחילת השביתה - ויוצאים לרחובות. העובדים הסוציאליים, שהכריזו כי יפתחו ביום ראשון הקרוב בשביתה כללית, בעקבות המשא ומתן התקוע עם האוצר והשכר הזעום אותו הם מקבלים, מחו הבוקר (יום ג') מול משרד האוצר בירושלים. רוב המפגינים היו נשים, עובדות סוציאליות וסטודנטיות לעבודה סוציאלית, וכמעט אף איש ציבור לא הגיע להביע תמיכה במאבקם. ynet העביר את ההפגנה בשידור חי.

 

 

אביגיל, עובדת סוציאלית צעירה שהשתתפה בהפגנה, אמרה ל-ynet כי עובדי הרווחה שמתמודדים עם מצוקות בחברה לא נהנים מגב של החזקים. "צריך כוח, ובעלי הכוח לא נמצאים בצד שלנו". לדבריה, "כולנו עומדות בחזית, מתמודדות עם האלימות, מתמודדות עם שחיקת מעמד הביניים, ומשם ועד למחאה חברתית גדולה צריך כוח".


רוב המפגינים היו עובדות סוציאליות, הפוליטיקאים לא באו (צילום: גיל יוחנן)

 

היא סיפרה כי היא חוששת לעתידה. "השכר מתחיל מ-2299 ש"ח לשכר מלא. כלומר, עובד סוציאלי תמיד יזדקק להשלמת הכנסה, ללא פנסיה. עובדת יכולה לעבוד בשטח עשר שנים ולהרוויח בין 7,000 לעשרת אלפים שקל. היא סיפרה כי היא ורבים מחבריה נאלצים לעבוד בעבודות נוספות כדי לגמור את החודש: "אני עובדת כמפעילה בימי הולדת, בפיתוח תוכנית, בעיצוב קניונים ואני עדיין נאבקת לגמור את החודש".
 

"מה שמניע אותנו זה לעזור"

חן ויינר, סטודנטית לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בן-גוריון, סיפרה כי לא הסתכלה על תלוש השכר כשבחרה ללמוד את המקצוע. "עבודה סוציאלית זה משהו שבא מתוך רצון לעזור ולשנות את פני החברה, לדעת שלנו יש את הכוח לעמוד איתם מול עוולות חברתיות. מה שמניע אותנו זה השינוי, זה לעזור".

 

בהפגנה לא נראו אישי ציבור רבים, פרט לח"כ רחל אדטו (קדימה), שאמרה כי "המאבק הוא אמיתי ונכון". היא סיפרה כי אחותה עובדת סוציאלית ושלוש אחייניות שלה גם כן עובדות סוציאליות. "זה אנשים שמוכנים לוותר על עצמם הרבה פעמים למען המטופלים שלהם, עד שמגיעים לאיזו נקודת שבר".
 

המפגינים הניפו כרזות כמו "זה לא מאוחר לתקן את המחר", "נלחמים על זכויות אדם" ו"השכר שלנו נשחק, בוא נצא למאבק". "בגלל הייבוש של שירותי הרווחה אנחנו הופכות להיות למתווכות של בתי תמחוי", אמרה אורנה, ממארגנות המחאה.

 

"המאבק של העובדים והעובדות הסוציאליים הוא המאבק הצודק ביותר", הוסיף ח"כ דב חנין (חד"ש) שבא לחזק את המפגינים. "מדובר בעובדים שנשלחים לחזית הקשה ביותר, שמתמודדים עם הבעיות הקשות ביותר ושעושים את העבודה השחורה שהממשלה מייצרת, אך מתוגמלים על כך בענישה כאשר הממשלה הופכת אותם בעצמם לציבור עני ומוחלש", אמר חנין, ואיחל להם: "תאבקו, תשבתו, ותנצחו".

 

ההפגנה נערכת יממה לאחר ההכרזה על שביתת 10 אלף הממונים על הרווחה, ופחות משבוע לאחר המחאה הקודמת, אז הפגינו כ-200 עובדים סוציאליים בתל-אביב. אותה הפגנה לא הביאה לשינוי, ואיגוד העובדים הסוציאליים בחר להכריז על שביתה, לאחר שב-17 השנים האחרונות לא עודכן שכר העו"סים.

 

מאבקם, אליו יצאו בגיבוי ההסתדרות, זכה לתמיכה גם בקרב המטופלים, שיספגו את עיקר הפגיעה. "זו עבודה קשה, עם נרקומנים ואנשים עם בעיות אלימות. היינו בטוחים שהם מקבלים שכר גבוה יותר", סיפרו כמה מהם ל-ynet.

 

במסגרת השביתה, שמגיעה לאחר חצי שנה של משא ומתן כושל עם האוצר, לא יוגשו תסקירים על ידי קציני המבחן לנוער ולמבוגרים לבתי המשפט, וכתוצאה מכך עלולים עבריינים להשתחרר ממעצר. כמו-כן, הורים גרושים לא יוכלו לפגוש את ילדיהם במרכזי קשר, לא יוגשו תסקירים בתיקי גירושין, יבוטלו הדיונים בוועדות להפסקת הריון ובוועדות הפסיכיאטריות לילדים ונוער, לא יוכנו תוכניות לשיקום קשישים סיעודיים, שירותים בבתי החולים יופסקו וגם לא יינתן ייעוץ והדרכה לטיפול במשפחות במצוקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נאלצים להשלים הכנסה. ההפגנה, היום
צילום: גיל יוחנן
מומלצים