שתף קטע נבחר
צילום: אלבטרוס

ח"כים מרוב הסיעות: הכנסות הגז - לקרן לאומית

לא מחכים לנתניהו: חברי כנסת מהעבודה, הליכוד, קדימה, יהדות התורה, ש"ס וסיעות נוספות הגישו הצעת חוק להקמת קרן לאומית שתנוהל על ידי בנק ישראל. ההצעה מקדימה את יוזמת הממשלה שהודיעה על גיבוש קרן, אך מאז מתמהמהת

חבר כנסת מרוב סיעות הבית הניחו הבוקר (ד') הצעת חוק פרטית להקמת קרן לאומית להכנסות משאבי טבע, שיוקדשו לפיתוח המשק והחברה. לפי החוק תוקם קרן השקעות אשר תנוהל על ידי בנק ישראל. הקרן תשמש להשקעות ארוכות טווח של הכנסות מכל משאבי הטבע ולא רק מהגז והיא תעביר חלקים מהכנסותיה לתקציב המדינה.

 

 

הקמת הקרן היא חלק מחקיקה פרטית שהניחה קבוצת חברי כנסת בשלב שבו נראה כי ועדת ששינסקי תתקפל ולא תגיש מסקנות מספקות. אולם כעת, נוכח המסקנות שהוגשו, הם הסירו מהחקיקה המקורית את סעיף הקרן והניחו אותה מחדש על שולחן הכנסת, נוכח התמהמהות הממשלה בהקמת הקרן. זאת למרות הודעת ראש הממשלה שמאמצת את יוזמת הקרן.

 

יוזמי החוק הם הח"כים שלי יחימוביץ' (עבודה), יו"ר ועדת הכלכלה כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), יו"ר ועדת הכספים משה גפני (יהדות התורה), יעקב אדרי (קדימה), אמנון כהן (ש"ס), דוב חנין (חד"ש) זבולון אורלב (הבית היהודי), ניצן הורוביץ (מרצ) ואחמד טיבי (רע"מ –תע"ל). סיעות האיחוד הלאומי והבית היהודי לא חתמו.

 

"נאבק על הקמת הקרן ונדרוש את התחייבות הממשלה להקמתה", אמרה יחימוביץ'. "אך לא נקשור את אישורה המיידי בהצבעתנו על חוק ששינסקי על מנת שלא לעכב את החקיקה".

 

בהצעת החוק נאמר כי הקרן תהיה רשאית להעביר לתקציב המדינה חלק מהכנסותיה בהיקף שלא יעלה על שיעור ההחזר השנתי החזוי ארוך התווך של השקעותיה. הקרן תתמוך בהשקעות הממשלה בפיתוח תשתיות בדוגמת חינוך, בריאות והרווחה. מדי שנה תפרסם הקרן דין חשבון מפורט על פעילותו אשר יוגש לנשיא המדינה ויפורסם לציבור באינטרנט.

 

המודל הרצוי: נורבגיה

בדברי ההסבר להצעת החוק מזהירים הח"כים מפני "המחלה ההולנדית" – מונח המתאר תהליכים כלכליים שליליים במדינות שבהן נתגלו בתקופת זמן קצרה כמויות גדולות של אוצרות טבע. השפע בא לידי ביטוי בהתנהגות של כלכלת הולנד בשנות ה-60, כשנמצאו מאגרי הגז התת ימיים. ההכנסות הגבוהות מהפקת אוצרות הטבע הביאו לתיסוף חד של המטבע ההולנדי שגרם לפגיעה חמורה בייצוא ובמגזר התעשייתי ובמקביל לאינפלציה ולעלייה באבטלה.

 

בהמשך דברי ההסבר נאמר כי בניגוד להולנד, מדינות אחרות הצליחו להתמודד בהצלחה עם תופעות השליליות הללו בניהול מושכל של משאביהן. נורבגיה, לדוגמא, השקיעה את הכנסותיה מהפקת הנפט והגז הטבעי בקרן פנסיה לאומית אשר מנהלת את נכסיה מחוץ לגבולות המדינה. בזכות מדיניות זו – עליה המליצה קרן המטבע הבינלאומית – נהנים אזרחי נורבגיה מרווחה כלכלית והמדינה נמצאת במקום הראשון במדד הפיתוח האנושי.

 

הצעת החוק של חברי הכנסת באה נוכח ההתפתחויות האחרונות בתחום הגילוי וההפקה של הגז ושינויי החקיקה שנעשים בשעה זו. החוק אמור להסדיר את ניהול הכנסות המדינה המתקבלות מהתמלוגים, המיסים והאגרות על הפקת המשאבים המתכלים לטובת הציבור והדורות הבאים.

 

לצד ניהול כספי הקרן על ידי בנק ישראל, עבודתה תהיה תחת פיקוח ועדה ברשות שר האוצר ויהיו חברים בה, לצד נגיד בנק ישראל, נציגים ממשרדי הממשלה השונים. בטרם הביעה הממשלה את עמדתה כלפי הצעת החוק בוועדת השרים לחקיקה, נראה כי הדיונים הראשונים על החוק המוצע לא יתקיימו בכנסת לפני תום פגרת האביב המתקרבת בחודש מאי.


פורסם לראשונה 16/03/2011 11:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמר 1
צילום: "אלבטרוס"
ח"כ שלי יחימוביץ'
צילום: גיל יוחנן
מומלצים