שתף קטע נבחר

צילום: AP, Getty Images imagebank

מומחים: אסד יעשה הכל כדי לשרוד

"זה משטר של מיעוט, שיעשה הכל כדי לשרוד", אמר ל-ynet פרופ' משה מעוז בעקבות המהומות בסוריה. פרופ' אייל זיסר מסכים: "אם בשאר יפול, מאות אלפי עלאווים עלולים למות"

המהומות בסוריה הולכות ומסלימות וגם אתמול (שבת) נהרגו מפגינים. נראה שלמרות הזיכרון הקשה של אכזריות המשטר, שלא היסס לטבוח באלפים מבני עמו במהומות בחמאת ב-1982, מחסום הפחד נשבר ורבבות יוצאים לרחובות, וקוראים תגר על שלטונו של בשאר אסד. שאלנו מומחים איך ינהג אסד הבן - כמו שליט לוב מועמר קדאפי המסרב לוותר על השלטון, או כמו חוסני מובארק שנאלץ לעזוב את קהיר?

 

סוף שבוע של מהומות בסוריה

 

פרופ' משה מעוז, מהחוג ללימוד האיסלאם והמזרח התיכון באוניברסיטה העברית, סבור שמשטר אסד יפעיל כוח רב יותר, אם המהומות יצברו תאוצה.

 "קיימת תסיסה קשה מאוד, שהולכת ומתרחבת, שהמשטר נלחם עכשיו על חייו. זה יהיה מאבק קשה מאוד ובשאר לא יוותר מהר", אמר ל-ynet.

 

"עד כה" הוסיף פרופ' מעוז, "בשאר ניסה את השיטה של מקל וגזר - דיכוי לצד רפורמות. בסוריה קיימים חוקי חירום מאז שמפלגת הבעת' עלתה לשלטון ב-1963. עכשיו הוא מבטיח לבטל אותם, בדומה לרפורמות שהוא ערך כשעלה לשלטון ביולי 2000. הוא בוודאי יאפשר למפלגות נוספות לפעול, יעניק ביטוח בריאות וסובסידיות למזון, אבל זה הכול למראית עין. אלו צעדים שנועדו לרצות את המדוכאים ושאין בהם שינוי עמוק של ממש".


כבר לא אהוד. תמונת אסד לפני שהוסרה בדרעא (צילום: MCT)

 

על השאלה מה יכול להתרחש בסוריה בימים הקרובים, השיב פרופ' מעוז: "אנחנו נראה ירי באש חיה, מאסרים ועינויים. צריך לזכור שמדובר במשטר של מיעוט, שיעשה הכול כדי לשרוד. העלאוויים שולטים באמצעות שירותי הביטחון, שבהם בני המיעוט נמצאים בכל עמדות המפתח. זוהי דיקטטורה עם אבטלה ושחיתות בהיקפים גדולים, עוני קשה וניהול כושל של המדינה. עולם שלישי במלוא מובן המילה. יש גם פערים סוציואקונומיים משמעותיים".

 

פרופ' מעוז סבור כי קשה מאוד לתת תשובה מדויקת לשאלה האם בשאר אסד ישרוד את המחאה. "יש שתי אלטרנטיבות לשלטונו של אסד. האחת שקציני צבא עלאווים יפילו את בשאר, לאחר שיפנימו שהוא יותר נטל מנכס, כדי לשמר את המשך שלטון העדה. אפשרות נוספת היא ש'האחים המוסלמים', שהם גוף מאורגן עם מוטיבציה ואידאולוגיה אבל ללא נשק ואמצעי לחימה, יתפוס את השלטון".

 

"הרוב עדיין יושב בצד"

פרופ' אייל זיסר, מומחה ללבנון ולסוריה מאוניברסיטת תל-אביב, מסכים שמשטר אסד ינסה להציג לסורים צעדים של שינוי פוליטי. "כמובן שאסד מבטיח רפורמות ואת החלפת הממשלה, אבל אלו דברים שאין בהם ערך לאחר שנשבר מחסום הפחד של הציבור הסורי. המפגינים, שיוצאים לרחוב, רוצים שינוי משטר ולא יסתפקו בפחות - כמו במצרים ובתוניסיה" .

 

לגבי הסיכויים להפלתו של אסד, אמר פרופ' זיסר: "זו עדיין לא סוריה כולה שמתמרדת, אלא הפגנות במקומות מסוימים ושל ציבור מוגבל. בניגוד למצרים, הרוב עדיין יושב בצד. דמשק היא עיר של 5.5 מיליון תושבים, כשנראה ברחובות מיליונים כמו בקהיר, אז נדע שנפל דבר".

 

על פי פרופ' זיסר, המצב בסוריה דומה יותר למודל הלובי: "בשאר אסד ישתמש בכוח. בניגוד למצרים, אנחנו לא מדברים כאן על משפחה שלטת, אלא על משטר עדתי , מפקדי הצבא הם מהעדה, שר ההגנה עלי חביב יודע שאם בשאר נופל הוא נופל איתו. לכן, זה מה שיביא את הכוחות החברתיים, הצבאיים והפוליטיים בסביבתו של אסד להילחם על שרידות המשטר". לדבריו, "עבורם זו שאלה של חיים ומוות. בשאר לא יילך לנופש במלון ואם הוא נופל, מאות אלפי עלאווים עלולים למצוא את מותם בדמשק, על-ידי הסורים שיחפשו נקמה".

 

לגבי מרד אפשרי בצבא, אומר זיסר: "באירועי חמה, הצבא לחם והחריב עיר שלמה, אבל קשה לדעת מה יקרה עכשיו. זו שאלת מפתח - האם החיילים הפשוטים ימרדו במפקדיהם ויסרבו לירות באזרחים? מה שבטוח הוא שעד שהמצב הזה יסתיים, אנחנו נראה הרבה דם ברחובות סוריה". ומה בנוגע לישראל? "לא בטוח שנפילה שלו בהכרח רעה לנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יחזיק מעמד? אסד
צילום: רויטרס
לא פופולרי. קורעים את תמונתו של נשיא סוריה
צילום: MCT
צילום: ניב קלדרון
מחסום הפחד נשבר. פרופ' אייל זיסר
צילום: ניב קלדרון
מומלצים