שתף קטע נבחר

סקר: רוב הציבור בישראל לא מפחד מעטלפים

לרגל שנת העטלף הבינלאומית שנועדה להגביר את המודעות לחשיבות העטלפים לסביבה, ערכה רשות הטבע והגנים סקר אינטרנטי בנוגע ליחס הציבור ליונקים המעופפים. כ-76% מהמשיבים סברו כי העטלפים אינם מסוכנים לאדם, כ-60% השיבו כי אין תועלת בקיום העטלפים ואילו 16% אמרו כי הם משמידים חרקים ומזיקים

עד כמה הציבור בישראל מפחד או מודע לתפקידם של העטלפים בטבע המקומי? סקר של מכון המחקר "Market watch" שנערך עבור רשות הטבע והגנים לרגל שנת העטלף הבינלאומית, ביקש לברר את היחס של הציבור בישראל ליונקים המעופפים. 502 מרואיינים מקרב האוכלוסייה דוברת עברית, בגילאים 18-70 רואיינו בסקר אינטרנטי..

 

מהממצאים עולה כי אחד הדימויים הבולטים שעולים בקרב הציבור לשמע המילה עטלף הוא כי מדובר בבעל חיים (20.9%), הפעיל בדרך כלל בשעות הלילה (21.5%) וכי אכן מדובר ביונק מעוף (15.7%).

 

אחרים הגדירו את העטלף כעכבר עם כנפיים (13.9%) והזכירו את סרטי הקולנוע של "באטמן" (12%). יש משיבים שחושבים כי העטלף הוא "חיה מגעילה ומפחידה" (11.2%), שאף מטילה "אימה ופחד" (5.8%), גורמת לעיוורון (5.6%) ומעלה אסוציאציות על ערפדים (3.5%), אך במקביל גם מהווים סמל בולט ליחידות צה"ל.  

 

 

מרבית מהציבור: העטלפים אינם מסוכנים, אך לא מביאים תועלת

האם העטלפים מסוכנים לבני האדם? מרבית מהציבור (75.7%) סבור כי לא מדובר בחיות מסוכנות לעומת 19% שענו כי מדובר בחיות מסוכנות ברמות שונות. אחת הסיבות לחשש של הציבור הוא כי העטלפים נחשבים לחיות המעבירות מחלות (22.8%), עלולים לתקוף בני אדם (20.6%), עלולים להעביר את מחלת הכלבת (13%) ואף נתפסים בשיער (12.9%). חלק מהחששות של המרואיינים התבטאו בכך כי ציינו שהעטלפים נושכים, מוצצי דם וטורפים.

 

בכל הנוגע לתרומת העטלפים לסביבה,  59% סבורים כי אין תועלת בקיום העטלפים, אך 16.3% ציינו כי הם משמידים חרקים ומזיקים, עוזרים להפיץ זרעים. אחרים אמרו כי הלשלשת שלהם מסייעת לדשן גידולים חקלאיים והם עוזרים בפיתוח תרופות.

 

המוניטין הרעוע של העטלפים בקרב הציבור מופנה בעיקר לעטלף הפירות הנפוץ בכל חלקי הארץ, אך דווקא חבריו לכנף, 32 מינים של עטלפי חרקים זקוקים לתמיכה ציבורה גדולה יותר וישנם מינים רבים המצויים בסכנת הכחדה.

 

בעשורים האחרונים רבים ממיני עטלפי החרקים בישראל ספגו פגיעה גדולה כתוצאה מאיוד מערות, שימוש מוגבר בקוטלי חרקים ומביקורים במערות הלינה שלהם. מערות טבעיות מאוכלסות כיום על ידי רועים בפזורה הבדואית, החקלאות ופיתוח היישובים פוגעים במקומות המחייה הטבעיים ודוחקים אותם מבתי הגידול שלהם. יש בכך משום סתירה משום שעטלפי החרקים מחסלים כמויות עצומות של חרקים מדי יום, דבר שמסייע רבות לחקלאות.

 


צילום: ערן לוין

עטלפי חרקים בבונקר צה"לי בגבול ירדן-ישראל (צילום: ערן לוין)

 

ברשות הטבע והגנים ובחברה להגנת הטבע נוקטים בפעילויות מחקר כדי לעקוב אחר מצבם של עטלפי החרקים בארץ ולהגן על מקומות המחייה שלהם.

כחלק ממאמצי השימור, הוסבו עשרות מוצבים ובונקרים לאורך גבול ירדן-ישראל, שאויישו במשך עשרות שנים על ידי חיילי צה"ל וננטשו לאחר הסכם השלום, למקלטי קבע עבור אלפי עטלפי חרקים - חלקם ממינים בסכנת הכחדה.

 

בנוסף, מדי שנה, כדי לאפשר ליונקים המעופפים שינה בטוחה ונטולת הפרעות במהלך החורף, רשות הטבע והגנים אינה מאפשרת כניסה של מבקרים למערות הידועות כאתרי הלינה של העטלפים ברחבי הארץ החל מחודש נובמבר עד לתחילת אפריל.

 

בשבת הקרובה, ה-2 לאפריל בין השעות 11:00 ל-15:00, תקיים רשות הטבע והגנים את "יום העטלף" בגן הלאומי עין חמד שיציין באופן חגיגי את שנת העטלף הבינלאומית בפעילויות לכל המשפחה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יונק עם כנפיים. אין ממה לפחד
צילום: ארז ארליכמן
מומלצים