שתף קטע נבחר

שקט, ישנים כאן: המערות נסגרות למען העטלפים

עשרות אלפי עטלפי חרקים מתכוננים במרץ לקראת תרדמת החורף השנתית. כדי לאפשר להם שינה בטוחה ולהגדיל את סיכויי ההישרדות שלהם בטבע, רשות הטבע והגנים החלה לסגור מערות המשמשות כאתרי לינה של ציידי החרקים לתנועת מטיילים עד לתחילת האביב

גם אם מזג האוויר ההפכפך עדיין לא מרמז על בואו של החורף, מי שמתכונן במרץ רב לקראת תרדמת החורף השנתית הם עשרות אלפי עטלפי חרקים במערות ברחבי הארץ.

 

מדי שנה, כדי לאפשר ליונקים המעופפים שינה בטוחה ונטולת הפרעות במהלך החורף, רשות הטבע והגנים אינה מאפשרת כניסה של מבקרים למערות הידועות כאתרי הלינה של העטלפים ברחבי הארץ. בישראל ישנם 32 מינים של עטלפי חרקים ומין אחד של עטלף פירות הנפוץ בכל חלקי הארץ. עטלפי החרקים צדים מדי יום עשרות אלפי חרקים והם מהווים כוח הדברה ביולוגי חשוב, בעיקר בסמוך לאזורים חקלאיים.

 

בארץ מצויים מספר מיני עטלפי חרקים בסכנת הכחדה ובשנים האחרונות מקיימים רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע פעולות כדי לנטר את מצב האוכלוסיות של עטלפי החרקים בטבע, במטרה לנסות וללמוד את אורח חייהם ולשפר את ההגנה עליהם.

 


צילום: ד"ר בני שלמון, רשות הטבע והגנים

פרסף גדול. חובב עשים, בסכנת הכחדה (צילום: ד"ר בני שלמון, רט"ג)

 

המבקרים מפריעים? סכנה קיומית לעטלפים

במהלך החורף, טמפרטורת הגוף של העטלפים צונחת לכמעט אפס מעלות והחשש הגדול של אנשי שימור טבע הוא כי אם מבקרים יפריעו להם במהלך השינה, הדבר יאלץ את העטלפים לבזבז אנרגיה רבה כדי להעלות את חום גופם. המחיר הכבד עלול לבוא לידי ביטוי בשריפת כל מאגרי השומן שהיו אמורים לסייע להם לשרוד עד עונת האביב ולפגוע ביכולת ההישרדות שלהם.

 

אחד ממיני העטלפים המצויים בסכנת הכחדה בארץ הוא הפרסף הגדול, עטלף בגודל בינוני השוקל פחות מ-20 גרם, בעל חיבה גדולה לעשים וחרקים גדולים אותם הוא צד תוך כדי תעופה ועל הקרקע.

אוכלוסיית הפרספים הגדולים  מוערכת במאות פרטים בלבד והיא ספגה מכה קשה עקב שימוש בקוטלי חרקים והפרעות של מטיילים במערות הלינה בתקופת החורף. 

 

בעשורים האחרונים רבים ממיני עטלפי החרקים בישראל ספגו פגיעה גדולה כתוצאה מאיוד מערות, שימוש מוגבר בקוטלי חרקים ומביקורים במערות הלינה שלהם. בנוסף, מערות טבעיות נתפסות על ידי ידי רועים בפזורה הבדואית, תנופת פיתוח היישובים והגדלת שטחי חקלאות דוחקים את העטלפים מבתי הגידול הטבעיים שלהם.

 

ד"ר יריב מליחי וד"ר בני שלמון, אקולוגים ברשות הטבע והגנים מסבירים כי חשיבותם של העטלפים למערכת האקולוגית היא עצומה.

 

"אם לא נדע לתת לעטלפים את הזמן הזה הם פשוט לא יישרדו, ואם עטלפי החרקים לא ישרדו, גם בני האדם יסבלו מכך", אומר מליחי. ברשות קוראים לציבור להיענות לבקשה שלא לבקר במערות הלינה הסגורות. "ללא עטלפי חרקים נאלץ להשתמש ביותר חומרי הדברה וגם הסיכון להעברת מחלות מחרקים לבני אדם יעלה", מוסיף שלמון. 

 

בין המערות הגדולות שהכניסה אליהם תיאסר עד לתחילת אפריל 2011, ניתן לציין את מערת הוטה ג'רמק 6 בשמורת הר מירון, מערות עלמה, שרך, נמר, ברניקי ואורנית.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ששש...אל תפריעו להם לישון
צילום: ארז ארליכמן
מערת הוטה ג'רמק בצפון. סגורה למבקרים אנושיים
צילום: ארז ארליכמן
מומלצים