שתף קטע נבחר

מעורבות

צילום: ירון ברנר

ניצול שואה וגיבור ישראל, יקבל קצבה?

לאחר שעלה י' לארץ התגייס לאצ"ל ולחם במלחמת השחרור. בימים אלה הוא מנסה, בינתיים שלא בהצלחה, לקבל כסף שמגיע לו מהמדינה. כסף שהמדינה הכירה בכך שמגיע לניצולים, אבל הם פשוט לא יודעים עליו. כמה מאבקים עוד יצטרך להמשיך לנהל, פשוט בשביל לחיות בכבוד?

י' ניצח במאבקים המשמעותיים של חייו. הוא הצליח לברוח מהנאצים ונלחם בגבורה למען המדינה, אך באחד ממאבקיו האחרונים, על זכותו לקצבאות, בינתיים הוא מפסיד. מאות אלפי שקלים. "סבא שלי הוא גיבור ישראל. עבר את השואה בדרך הכי קשה שאפשר לעבור. שוחרר ב-1945 על ידי האמריקאים במחנה באוסטריה", מספר גלעד, נכדו של י' שביקש להישאר בעילום שם.

 

י' סיים את תקופת העבודה שלו ללא זכאות לפנסיה. "הוא עבד רוב שנותיו כמנהל חשבונות בחברת בנייה בירושלים", מספר גלעד, "אך שנתיים לפני שיצא לגמלאות והיה אמור לקבל את הפנסיה שלו, המפעל נסגר". במקביל, מצבה של סבתו הידרדר, וגם מצבו של י'. בשלב הזה, מספר גלעד, החלו לעלות הזיכרונות מהשואה. "כל הזמן ניסינו להשיג אחוזי נכות כדי לממן את הטיפולים השונים להם זקוקים קשישים", הוא מספר.

 

תגלה את זכויותיך רק אם תתחיל לנבור

באחד הימים נודע למשפחה שי' זכאי לקצבה ממשרד האוצר, מכיוון שהוא מוכר ע"פ חוק נכי רדיפות הנאצים ובגלל שאין לו פנסיה. ניצול שואה בלי פנסיה זכאי לסכום קצבה נכבד, שיכול להגיע לכ-7,000 שקל בחודש."לא אומרים לך את הדברים האלה אלא אם אתה מתחיל לנבור", גלעד מספר. מדובר בכסף שהמדינה הכירה בכך שמגיע לניצולים, שפשוט לא יודעים עליו. כך היה במשך חמש עשרה שנה. בחישוב גס: 84,000 שקלים בשנה. 840,000 בעשור. זה הסכום שהמדינה חסכה על לוחם האצ"ל.


ניצולי שואה במאבק אחר, מול בנק לאומי

 

"מדובר באנשים שסבלו הרבה בחייהם וגם לא קיבלו פנסיה, מה שאומר שעשירים מדי הם לא. בניגוד לשר האוצר וראש הממשלה אין להם כל מיני ארגונים שיממנו להם תרופות או טיסות. זה עניין מאוד יקר, כל מיני טיפולים שהם עוברים. אלה אנשים שיש להם סרטן ובעיות רפואיות רבות, מתוקף היותם אנשים מאוד מבוגרים", הוא מוסיף.

 

רק לאחרונה הצליחה משפחתו של י' להשיג את הקצבה המדוברת, כשבשלב הזה מסרבים ב"רשות לניצולי השואה" להשיב להם כספים באופן רטרואקטיבי. יתרה מכך, כבונוס על "הזכייה" בקצבה, קיצצו לי' את קצבת הזקנה שלו בסך של כ-2,200 שקלים. הנימוק לכך הוא שמדובר בהשלמת הכנסה ולא מדובר בקיצוץ בפועל, אך במשפחתו דורשים לקבל סכום של 9,200 שקל. גם וגם.

 

סיכויים קטנים שההצעה תאושר בכנסת

לאור הדברים עולות שלוש שאלות עקרוניות. הראשונה היא למה ניצולי שואה שאין להם פנסיה לא מקבלים הודעה על כך שמגיעה להם קצבה מיוחדת, השנייה היא מדוע לא מאפשרים להם החזר רטרואקטיבי של הקצבה. השאלה השלישית היא האם אין מקום במקרה של ניצולי שואה לאפשר כפל קצבאות, כך שאפשר יהיה לקבל גם קצבת ניצול וגם קצבת זקנה רגילה. מספר הניצולים הולך וקטן ככל שחולפות השנים, ואין ספק שמדובר במקרה מיוחד בחברה הישראלית. לבעיה הראשונה מציעה פתרון הצעת החוק שיזמה סגנית השר לאזרחים וותיקים, ד"ר לאה נס, אך לשתיים האחרות בינתיים אין מענה.

 

בשנה שעברה ח"כ ד"ר מרינה סולודקין העלתה הצעת חוק בנוגע לכפל קצבאות. בדברי ההצעה נכתב: "נראה שקיים צידוק ליצור חריג לכלל בדבר איסור על כפל קצבאות ויש לאפשר לנכים נזקקים או נצרכים לקבל את התמלוגים לפי חוק נכי מלחמה בנאצים ללא קשר לסל קליטה וקצבת זקנה". ההצעה נדחתה ברוב של 39 מול 26. בין התומכים בקצבאות למען הניצולים: ח"כ אחמד טיבי. בין המתנגדים למתן הקצבאות: חברי הממשלה - ביניהם רובי ריבלין, משה יעלון, אנסטסיה מיכאלי ומספר ח"כים מש"ס. "אנו בודקים אפשרות להגיש את ההצעה לכנסת פעם נוספת, אך הסיכויים שהיא תאושר קטנים", נמסר השבוע מלשכתה של סולודקין.

 

מה עוד תבקשי מאיתנו מכורה?

עו"ד כרמית שי, מלגאית בתוכנית משפטנים של הקרן החדשה לישראל ויועמ"ש של עמותת המשפט בשירות הזיקנה, אומרת שקשישים רבים, לא רק ניצולי שואה, לא מודעים לזכויותיהם. "קיימת תופעה מאוד בעייתית שאנשים לא תובעים את קצבת הזיקנה שלהם בזמן בגלל שהם לא יודעים שהם הגיעו לגיל המזכה", היא אומרת. "אחרי שהם תובעים הם יכולים לקבל רק 12 חודשים אחורה".

 

כך למשל קיימים אנשים שמקבלים קצבאות אחרות, למשל קצבת שאירים, ולא מודעים לתוספת של קצבת הזיקנה. לדבריה קיים ריבוי גופים המטפלים בזקן. משרד הרווחה, משרד הבריאות, קופות החולים והמשרד לאזרחים ותיקים. "בעיה זו מאפיינת גם ניצולי שואה הזכאים להטבות שונות מגופים שונים", היא אומרת. "ההטבות קיימות אך הקושי למצות אותן הוא גדול".

 

פיתרון אפשרי, לדעת עו"ד שי, הוא קביעה כחלק מחוק האזרחים הותיקים שיינתן ייעוץ משפטי חינם לזקנים במרכזים שונים בארץ, ומתן התייחסות למטפלים הלא פורמאליים שנושאים בעיקר העלויות והנטל בטיפול באדם הזקן כמו בני משפחה, שכנים וחברים קרובים. לרוב, לדבריה, מדובר ביוזמות שמקדמים גופים וולונטריים מבלי שהמדינה תומכת בהם באופן רשמי ובטח שלא כספי".

 

גלעד מסכם: "זאת שערורייה שאין כדוגמתה. לקחת כסף מאנשים קשישים שאין להם ולהתייחס לכספי שואה כאילו זה פרס לוטו, מותרות כלשהי שהם מקבלים ושלא באמת מגיעה להם. היחס הוא כאילו עושים להם טובה, במקום להבין שהם אלו שעשו טובה למדינה, שקיימת רק בגלל פועלם כשהיו צעירים. צריך להשקיע בקשישים ובמיוחד בקשישים כאלה. הדור שהקים את המדינה".

 

סבא י' עשה מספיק בחייו, ולכן הוא לא חש צורך להרבות ביותר מדי מילים ודיבורים.

"עשיתי הרבה במהלך חיי עבור המדינה", הוא אומר בתמצות. "לא ביקשתי דבר. אני רק מצפה שכשאני מגיע לגיל שבו אני כבר לא יכול לדאוג לעצמי, המדינה תהיה גלויה איתי בכל הנוגע למה שמגיע לי, ובטח שלא תיקח ממני כספים שהרווחתי בדם, יזע ודמעות".

 

תגובת משרד האוצר :

"במהלך השנה האחרונה ננקטו שורה של צעדים אשר נועדו להביא לשיפור השירות והמידע הניתן לכלל הניצולים. במסגרת זו, הושק אתר אינטרנט חדש וידידותי לשימוש; הוקמו מרכזי מידע, לרבות מרכזי מידע ניידים; הוקם ומתופעל מערך עובדים סוציאליים המגיע עד לניצולים ובמיוחד לניצולים המאושפזים בבתי חולים; ועוד".

 

בנוגע לכפל הקצבאות, "בכל מערך הקצבאות המשולמות על-ידי הביטוח הלאומי אין כפל קצבה. צריך להדגיש שמהתגמול הבסיסי לו זכאים כל נכי רדיפות הנאצים, אין כל ניכוי, הזכאות לקצבאות אלו ניתנות באופן מלא ללא קשר להכנסות. לעומת זאת, התגמולים ל"נזקקים" ו"נצרכים" מותנים בהכנסות אחרות, הכוללות גם קצבאות אחרות. בעניין זה חשוב להדגיש שועדת דורנר, ועדת החקירה הממלכתית לבדיקת הסיוע לניצולי השואה, בחנה את הנושא וקבעה שאין מקום לשנות את ההסדר הקיים".

 

  • המדור ביוזמת תנועת עמי - תנועה חברתית לוחמת, למען סגירת הפערים הכלכליים והחברתיים, מדיניות כלכלית-חברתית הוגנת, ומנהיגות ערכית ומוכשרת. לפרטים נוספים והצטרפות לחצו כאן .
  • למדורים הקודמים לחצו כאן
  • לפנייה למדור: yairnat@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניצול של הניצולים?
צילום: דודו אזולאי
גם כשנגמר הכוח לא נגמרים המאבקים
צילום: AP
צילום: גיל יוחנן
בהפגנה למען הניצולים
צילום: גיל יוחנן
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים