שתף קטע נבחר

מעורבות

צילום: ירון ברנר, שאול גולן

ומי שרוצה ללמוד הוראה בת"א, לאן יילך?

"המצב האקדמי של בית הספר לחינוך באוניברסיטת ת"א הוא מיושן וארכאי. מרצים לא מתחלפים, לא מאתגרים את הסטודנטים. מאוד לקוני ומשעמם". עם סגירת הספרייה לחינוך עולה השאלה, האם בית הספר לחינוך צפוי להיסגר?

ספרית בית הספר לחינוך באוניברסיטת תל אביב צפויה להיסגר בשנת הלימודים הבאה. היא צפויה להתמזג עם הספריה למדעי החברה והניהול, ו-60% ממלאי הספרים שלה יקוצץ. מהאוניברסיטה נמסר שעתידם של עובדי הספריה מובטח בתפקידים דומים או אחרים אך הסיפור הגדול יותר נמצא בעתידו ובעיקר באיכותו של בית הספר שמכשיר את מחנכי הדור הבא של מדינת ישראל.

 

סגירת הספריה מגיעה אחר שנים של קיצוץ מתמשך בתקציבה, כשעכשיו היא צפויה להיסגר סופית. לפי סטודנטים בבית הספר, מדובר בתסמין שמעיד על היחס התקציבי שמקבל בית הספר ביחס לבתי ספר אחרים באוניברסיטה. כך, למען ההשוואה, ממסמכי תקציב פנימיים עולה כי תקציב ספריית החינוך לרכישת ספרים וכתבי עת עומד כיום על 136,200 שקלים בעוד שבפקולטה למשפטים, עם מספר דומה של סטודנטים, תקציב הספרייה לרכישת ספרים עומד על 1.9 מיליון שקלים. כמות תלמידים דומה – הבדל של כמעט פי 14 בתקציב. התקציב הכללי של הפקולטה לניהול, למשל, הוא יותר מכפול מתקציב בית הספר.

 

מסתבר שלא כל הסטודנטים בבית הספר שמעו על סגירת הספריה, ואחת הסטודנטיות איתה שוחחנו הופתעה מכך. "אני חסרת מילים", אומרת ט', סטודנטית לחינוך. "איך יחליטו איזה ספרים יישארו ואיזה לא. יש ספרים שיש רק בספריה לחינוך".

 

סגירת הספריה גרמה לכמה סטודנטים להשוות את מצב בית הספר לחינוך לבית הספר לרפואת שיניים, שכזכור לפני כשנתיים היה בסכנת סגירה. תלם יהב, עורך עיתון הסטודנטים של אוניברסיטת תל אביב שיפרסם את הסיפור של הספריה בגיליון הקרוב, אומר: "סגירת הספריה היא אקט סימבולי עצוב. בדומה לניסיון הכושל לסגירת בית הספר לרפואה לפני שנתיים, כך החשש שגם בית הספר לחינוך עלול בעתיד להיסגר משיקולים תקציביים. תלמידי בית הספר לחינוך הם דור המחנכים העתידיים של מדינת ישראל, ומן הראוי להעמיד לרשותם את אותם המשאבים שעומדים בפני סטודנטים למנהל עסקים".

 

עניין הספריה הוא כאמור רק סימפטום אחד לבעיות שקיימות בבית הספר. "המצב האקדמי של בית הספר מיושן, ארכאי מאוד", אומר ניר חזקיהו, אחד מנציגי הסטודנטים. "מרצים לא מתחלפים, לא מאתגרים את הסטודנטים. גם בתואר ראשון ושני. סטודנטים מגיעים ללמוד חינוך ומקבלים משהו אחר, מאוד לקוני ומשעמם. מילא שהסגל לא מתחלף, אפילו הסגל עצמו שמלמד לא מחליף מצגות".

 

סטודנטית נוספת מוסיפה: "אם בתחילת התואר היה יותר מבחר של קורסים ויותר מרצים, לאט לאט זה הלך והידלדל. מרצים יצאו לגמלאות ולא הביאו מרצים חדשים. יש מרצים לא מתאימים שהעבירו קורסים. הרגשת שאתה יושב ומבזבז את הזמן כי המרצים לא מספיק איכותיים ויודעים על מה הם מדברים. בהרבה מהמקרים הקורסים חוזרים על עצמם".

 

חזקיהו: "לא מספקים שום דבר שמתקרב לעשייה חינוכית. בית הספר הזה לא מספק שום דבר שישאיר את הסטודנטים פה". לדבריו, "המון סטודנטים מוותרים על הוראה אחרי שנה או שנתיים כאן. אני מכיר הרבה אנשים שעזבו. הסטודנטים שהתחילו איתי בשנה א' בשנה ב' כבר לא היו בחוג הזה. אנשים לא מוצאים סיבה להגיע לשיעורים". המורים לעתיד לא מוצאים סיבה להגיע ללמוד? "כן".

 

בשנה שעברה קבוצה של סטודנטים שלחה מכתב לפרופ' דני לויתן, רקטור האוניברסיטה דאז, בו העלו את התלונות. הכול עלה שם: תלונות על מיעוט מרצים, צפיפות בכיתות, קיצוץ משאבים מתמשך, דלות ספריית החינוך גם כך, כיתות מחשבים לא זמינות מספיק לסטודנטים ועוד. "דבר לא השתנה", הם מספרים.

 

חזקיהו: "המצב בעייתי מאוד. אם הייתי צריך להצביע על אחד הדברים שמשפיעים על מצב החינוך זה היחס לסטודנטים לחינוך ובפרט באוניברסיטת תל אביב. יש מאבק שניהלנו לפני כמה חודשים על כך שהיה קורס שסטודנטים עשו מחוץ לאוניברסיטה כתנאי לקבלת תואר. עשו קורס ללימוד לקויי שמיעה בחוץ. בגלל הזעקה שהעלינו הגיעו בסוף למסקנה שזה ימומן על ידי האוניברסיטה".

 

באוניברסיטת ת"א בחרו לתת תגובה כללית לבעיות שהועלו. מדוברות האוניברסיטה נמסר: "בית הספר לחינוך באוניברסיטת תל-אביב נמצא השנה בתהליך התחדשות ותנופה. הנהלת האוניברסיטה אישרה תוכנית פעולה לשנים הקרובות שתכליתה עדכון ושיפור התוכניות האקדמיות, חידוש והרחבת הסגל האקדמי, שיפור משמעותי של השירות לסטודנטים, שיפור בתנאי הלימוד ובחזות בניין שרת ופיתוח תוכניות ואפיקים חדשים.

 

אכן, בדומה לכל יחידות האוניברסיטה ספג גם בית הספר לחינוך קיצוץ חד בתקציבו, בכלל זה קיצוץ באנשי הסגל האקדמי הבכיר ובתשומות ההוראה. התוכנית עברה כבר לפסים מעשיים ובמסגרתה מתווספים תקנים אקדמיים לביה"ס, תקציבי הוראה ותשומות לשיפור השרות לסטודנט. באשר לספריית ביה"ס לחינוך: חשוב לציין כי היא

אינה נסגרת. נהפוך הוא, היא מתמזגת עם ספריית מדעי החברה והניהול במהלך אסטרטגי של האוניברסיטה.

 

במתכונתה החדשה תלמידי בית הספר לחינוך ייהנו ממרחבי עבודה רחבים יותר ונוחים יותר, מחשוב עדכני, עותקים דיגיטאליים רבים יותר, מקורות תוכן רבים יותר ושעות פתיחה רבות הרבה יותר. כיום תקציב רכש של ספריית החינוך הוא נמוך משמעותית יחסית לספריות אחרות בקמפוס.

 

אנו מקווים שעם מיזוג הספריות יתוגבר תקציב זה בצורה משמעותית. אוניברסיטת תל-אביב משקיעה הרבה מאד משאבים במיזוג זה. ההשקעה כוללת את הרחבת הספרייה, הוספה של מרחבי עבודה ושיפור משמעותי של התנאים לסטודנטים. המעבר יתבצע בפועל בשנה הבאה עם השלמת השיפוצים.

 

בקטנה

על כנס מדברים פתרונות 2011 כבר שמעתם? אלברט איינשטיין אמר פעם: "לא נוכל לפתור בעיות באמצעות אותה צורת חשיבה שהשתמשנו כשיצרנו אותן". באקדמיה לגיבורי על מזמינים אתכם לחשוב על פתרונות יצירתיים לפיתרון הבעיות בארץ. לפרטים נוספים לחצו כאן.

• המדור ביוזמת תנועת עמי - תנועה חברתית לוחמת, למען סגירת הפערים הכלכליים והחברתיים, מדיניות כלכלית- חברתית הוגנת, ומנהיגות ערכית ומוכשרת. לפרטים נוספים והצטרפות לחצו כאן.

• למדורים הקודמים: אז למה אנחנו לא יוצאים לרחובות? "ניאבק עד שמחיר הדלק יירד משישה שקלים ", "בראש איגוד העובדים הסוציאליים עומד גבר ", "לילד בשדרות אין גנטיקה אחרת מלילד בת"א ".

• לפנייה למדור: yairnat@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
איפה ואיפה בין המחלקות השונות? אוניברסיטת ת"א
צילום: ניב קלדרון
לוגו אוניברסיטת ת"א
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים