שתף קטע נבחר

למה חוק מכשירי החייאה במקומות ציבוריים תקוע?

כבר שלוש שנים שהחוק המחייב להציב מכשיר החייאה חשמלי במקומות ציבוריים תקוע, ובינתיים ממשיך לגבות חיי אדם. את זאת חשו על בשרם לאחרונה שניים נוספים, האחד התמוטט בחדר הכושר והשני בתיאטרון הקאמרי - חייהם ניצלו בנס. מש' התמ"ת: "משרד המשפטים אינו מאשר את תקנות החוק"

"אני קורא לציבור לא להתאמן במכון כושר שאין בו מכשיר החייאה חשמלי מסוג דפיברילטור, דבר המנוגד לחוק", מתריע פרופ' אריה רוט, מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב). "מדובר במכשיר שעלותו 1,200 דולר ואם חיי אדם לא שווים את הסכום הזה יש פה בעיה מאוד רצינית". 

 

 

הבדל בין חיים ומוות

כעסו של פרופ' רוט התעורר בעקבות שני מקרים שהגיעו לטיפולו. בשניהם ניצלו בנס, לדבריו, חייהם של גברים בני 57 שקיבלו דום לב, אחד מהם בחדר כושר והאחר בתיאטרון הקמארי בתל אביב. "בשני המקומות לא היה דפיברילטור וזה הבדל בין חיים ומוות. למזלם, היו במקום אנשים שביצעו בהם החייאה והם ניצלו. ברוב המקרים אין אנשים שיודעים לבצע החייאה וזמן יקר הולך לאיבוד עד שהאנשים הללו מגיעים לבית החולים".

 

במקרה הראשון התמוטט חולה ששחה בבבריכה במועדון כושר ונכנס מיד אחר כך לסאונה חמה. הכניסה לסאונה החמה לאחר פעילות גופנית היא לפי פרופ' רוט "הרגל גרוע", משום שכלי הדם מתרחבים והדבר עלול לגרום לירידה בלחץ הדם ולדום לב או לאירוע לב. החולה האחר שהה ביום עיון בתיאטרון הקאמרי ושם התמוטט.

 

שני החולים פונו לאיכילוב ביום שלישי שעבר, ועדיין מאושפזים ביחידה לטיפול נמרץ, לאחר שהיו מונשמים ומחוסרי הכרה עם הגיעם. "אני טוען שלו היה דפיברילטור, הזמן להחזיר אותם להכרה היה מתקצר והיה נמנע נזק מוחי, אם יישאר כזה. הסיכוי למנוע נזקים כאלו היה נמוך הרבה יותר", אומר פרופ' רוט.

 

החוק לא מיושם שלוש שנים

כבר לפני שלוש שנים עבר בכנסת החוק המכונה "חוק הדפיברילטורים", שלפיו יש להציב מכשיר החייאה אוטומטי במקומות שבהם מבקרים מעל 500 איש. מכשירים כאלה כבר הצילו חיים גם בישראל.

 

"מרגיז אותי ששלוש שנים לאחר שנחקק החוק יש עד מקומות שפועלים ללא הדפיברילטור, ואני קורא לציבור בפירוש להדיר את רגליו ולא להתאמן בחדרי כושר ללא המכשיר", מתריע פרופ' רוט. "אני עוד יותר כועס שיישום התקנות להצבת הדפיברילטור מתעכב בגלל שמשרד התמ"ת, הממונה על יישום החוק, לא חוקק תקנות בנושא. המקרים הללו מגיעים אלינו כל הזמן".

 

שר התיירות סטס מיסז'ניקוב, שחוקק את "חוק הדפיברילטורים" בכנסת הקודמת עם ח"כ אריה אלדד, כועס גם הוא על העיכוב ביישום החוק: "מדובר בהפקרות. החוק כבר הציל חיים של עשרות אזרחים מאז שהתקבל ועצוב שמשרד התמ"ת האמון על יישום החוק בחר שלא ליישמו ואף ניסה להביא לביטולו. החוק חידד את חשיבות השימוש במכשירי החייאה והגיע הזמן שהתמ"ת יעשה את המוטל עליו מתוקף החוק בהקדם".

 

אישור התקנות תקוע

ממשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה נמסר כי אישור התקנות עדיין תקוע: "כתיבת התקנות בידי משרד התמ"ת הושלמה זה מכבר. כידוע, למשרד התמ"ת אין את המומחיות המקצועית הנדרשת בתחומי הרפואה ולפיכך התקנות נכתבו בשיתוף ובהתייעצות עם הגורמים הרפואיים המובילים (מד"א, משרד הבריאות, ואיגוד הקרדיולוגים).

 

התקנות מגדירות דרישות ספציפיות לסוג מכשירי החייאה המאושרים לאופן הצבתם ושילוטם כמו כן מגדירות התקנות בדיקות נדרשות ואישורים בהתאם. כלל הגורמים המקצועיים סבורים כי יש להיעזר בגוף מומחה לרפואה דחופה לצורך בקרה על יישום התקנות.

 

הטיוטה הסופית של התקנות נמסרה לאישור משרד המשפטים. לאחרונה קיבלנו מכתב ממשרד המשפטים שאינו מאשר לנו את נוסח התקנות, בעיקר מהיבטים של פגיעה בחופש העיסוק.

 

לנוכח האמור אנו מקיימים התייעצויות דחופות עם הגורמים המקצועיים. מיד עם קבלת אישור משרד המשפטים תוגשנה התקנות לאישור ועדת הכנסת".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
דפיברילטור. ההבדל בין חיים ומוות
צילום: צביקה טישלר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים