שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

נתניהו הטיח באובמה: לא נחזור לקווי 67'

לאחר פגישה שהתארכה בבית הלבן, ניסה נשיא ארה"ב, ברק אובמה, להדגיש את ההסכמות עם ישראל, אבל ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הזכיר את המחלוקות והבהיר שישראל לא תיסוג לגבולות שאינם בני הגנה: "אני מנהיגו של עם נרדף"

"המחלוקות עם ישראל נותרו באשר לדרך להשיג שלום במזרח התיכון": זה המסר שיצא מפיו של נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, אמש (יום ו') בתום פגישתו עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בבית הלבן. נתניהו אמר לנשיא אובמה כי הוא מעריך את מאמציו וכי ישראל תוכל לעשות כמה פשרות, אך הדגיש כי ישראל לא תיסוג לגבולות 67', בניגוד לדברי אובמה שלשום, משום שהם "אינם בני הגנה" ומשום שנוצרו שינויים דמוגרפיים לאורך הגבול שלא ייאפשרו נסיגה מלאה.

 

הפגישה בארבע עיניים החלה בשעה 18:30 ונמשכה עד 20:10 - כ-50 דקות מעבר למתוכנן. גם ההצהרות לתקשורת נדחו בשל כך. בעוד שאובמה ניסה להדגיש את ההסכמות בין הצדדים, נתניהו בחר בקו ישיר והזכיר את המחלוקות. נתניהו אמר כי "ישראל רוצה שלום, אני רוצה שלום", והוסיף שהנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, יצטרך לבחור בין חמאס לבין שלום עם ישראל: "אני מנהיגו של עם נרדף שאין לו הזדמנות שנייה, ולא יכול להרשות לעצמו טעויות. אני לוקח את המשימה הזאת על עצמי בגאווה, אך גם בענווה ולכן אני מחויב לביטחון".


נתניהו ואובמה. נועדו שעה ו-40 דקות (צילום: MCT)

 

נאום החלוקה - כותרות אחרונות:

 

למרות הניסיונות מצד אובמה לשדר חמימות ולהרגיע את חילוקי הדעות, בין היתר בשפת הגוף שלו ובחיוכים שפיזר, המתח בין השניים ניכר. "דיברנו על האפשרות לשלום בין הישראלים לפלסטינים", אמר אובמה, "דיברנו על זה לעומק. לפי העקרונות שדיברתי עליהם. המטרה הסופית צריכה להיות ביטחון של מדינת ישראל לצד מדינה פלסטינית, שהיא מדינה מתפקדת.

 דיברנו על ההבדלים בינינו, וזה מה שקורה לפעמים בין ידידים שיש ביניהם חילוקי דעות". הוא גם הזכיר את חמאס: "הפלסטינים חייבים לענות לשאלות קשות, חמאס אינו פרטנר לתהליך השלום".

 

אובמה דיבר גם על המחויבות האמריקנית לביטחון ישראל: "הסכמנו שיש פה רגע של הזדמנות כתוצאה מהשינוי בעולם הערבי. יש פה גם סיכון. חשוב לארה"ב לעקוב מקרוב על ההתפתחויות בעולם הערבי". הוא דיבר גם על המצב בסוריה וציין כי הוא מקור דאגה עבור ארצות הברית וישראל. "נתתי לראש הממשלה עוד פרטים על הצעדים שאנחנו נוקטים מול סוריה כדי שתעשה רפורמה, כולל צעדים אישיים נגד אסד". אובמה ונתניהו דיברו גם על האיום האיראני, והנשיא אמר כי "הדאגה המשותפת שלנו נגד איראן, אינה רק דאגה ישראלית - אלא של העולם כולו. סיכמנו שלא מקובל על שנינו שלאיראן יהיה נשק גרעיני". 


במהלך הפגישה, הפגנה נגד נתניהו מחוץ לבית הלבן (צילום: AP)

 

"לא נקלוט פליטים"

נתניהו התייחס גם הוא בדבריו לחמאס. "ישראל לא יכולה לדון עם ממשלה פלסטינית, המגובה על-ידי חמאס, כיוון שהוא ארגון טרור שמחויב להשמדת ישראל, שיורה טילים על ילדינו. לא מזמן ירו טיל על אוטובוס ילדים. חמאס כרגע תקף אותך, ידידי הנשיא, ואת ארה"ב. אני רק יכול לקוות שהשלטון הפלסטיני יעדיף את השלום על פני חמאס. עקרון השיבה הפלסטיני יאלץ להיפתר בתוך השטח הפלסטיני".

 

ראש הממשלה אף ניסה לחדד את נקודות המחלוקות. "אנחנו לא נקלוט את הפליטים הפלסטינים. למה שאנחנו נקבל אותם? זה לא הולך לקרות. כולם יודעים שזה לא הולך לקרות. הגיע הזמן להגיד לפלסטינים שזה לא הולך לקרות. עקרון השיבה ייפתר אם הפלסטינים יסכימו לפתור אותו בתוך המדינה הפלסטינית ולא במדינה היהודית. אני והנשיא האמריקני דיברנו על זה והיו לנו חילוקי דעות. יש כיוון שאנחנו רוצים ללכת איתו ביחד, כדי להביא להסכם שלום אמיתי בין ישראל לפלסטינים".


תומכים בנתניהו בוושינגטון (צילום: ישראל עצמון)

  

נתניהו דיבר גם על ההיסטוריה של העם היהודי ועל הסבל שעבר במשך השנים. "במשך 4,000 שנה סבלנו ממאבק, טבח, השמדה. גם כשהלכנו בדרך המוות, מעולם לא איבדנו תקווה שנוכל לבנות מחדש מדינה ריבונית, את ישראל. עכשיו נפל על כתפיי, בזמן של אי יציבות גדולה מאוד במזרח התיכון, לעבוד איתך, לבנות שלום שיבטיח את שלומה של ישראל ולא יסכן את קיומה. אני לוקח את האחריות הזאת בגאווה ובענווה גדולה. ההיסטוריה לא תיתן לעם היהודי הזדמנות שנייה. בימים הקרובים או בחודשים הקרובים, אנחנו מתכוונים לעבוד איתך כדי לחפש שלום שיענה לבעיות הביטחון שלנו, שיתן עתיד טוב יותר לישראל".

 

לאחר ההצהרות פרשו השניים לארוחת צהריים. לאחר מכן ליווה אובמה את נתניהו למכונית, שם הם המשיכו לשוחח במשך כעשר דקות. בתום הפגישה, כך נראה, כי הצדדים "לא שוברים את הכלים". ראש הממשלה סבור, כי היחסים המעורערים עם אובמה אינם תוצאה של כישלון בהתנהלותו, אלא בהבדלי אינטרסים.


פגישה ארוכה בארבע עיניים (צילום: AFP) 

 

הפגישה התארכה בכשעה

במהלך הפגישה בבית הלבן, שהתארכה מעבר למתוכנן, חישק הקוורטט (פורום הרביעיה הבינלאומית) את נתניהו בהודעה משותפת על "תמיכה חזקה" בחזון הנשיא ברק אובמה לשלום בין ישראל לפלסטינים. בהודעת ציינו נציגי ארה"ב, רוסיה, האיחוד האירופי והאו"ם כי "הקוורטט מסכים שהתקדמות על בסיס שטחים וביטחון מספקת בסיס לישראלים ולפלסטינים להגיע לפתרון סופי של הסכסוך באמצעות משא ומתן רציני ומשמעותי והסכמה הדדית על כל סוגיות הליבה". נציגי הקוורטט פנו לישראל ולפלסטינים "להתגבר על המכשולים המכשולים  ולחדש את המשא ומתן הישיר".

 

מקורביו של נתניהו אמרו טרם הפגישה כי הוא נערך לעימות והבהיר שאינו יכול לקבל את חזונו של הנשיא. ישראל, כך סבור נתניהו, לא תוכל לסגת לגבולות 67', לא תוותר על הבקעה ולא תתפשר בנושא הפליטים. עם בואו לוושינגטון, טען נתניהו ש"יש דברים שאין לטאטא אותם מתחת לשטיח. לפעמים להיות צודק זה גם להיות חכם, בעיקר בדברים היסודיים החשובים לקונצנזוס הישראלי. אעלה אותם בפני הנשיא".


ומנגד, הפגנת תמיכה בנתניהו מחוץ לבית הלבן (צילום: רויטרס)

 

למרות חילוקי הדעות הגלויים, קיבל אובמה את פניו של נתניהו בחיוכים, והשניים שוחחו תחילה על הילדים. במהלך הפגישה, נכנסה מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, לדון עם צוותי המשא ומתן בבית הלבן. לאחר נאום הנשיא, אמרו מקורבי נתניהו כי "אובמה לא סיפק את הסחורה, הוא כנראה לא מבין את המציאות במזרח התיכון".

 

שר הביטחון, אהוד ברק, המליץ לנתניהו לא לנקוט בקו לעומתי ולומר "כן, אבל" לחזונו של אובמה ולא לומר "לא". לדעת ברק, אם נתניהו יאמר לאו להצעתו של אובמה, ישראל תוצג כסרבנית שלום, ולכן יש לעשות מאמץ ללכת עם האמריקנים ולא נגדם. כמו נתניהו, גם ברק סבור שיש להציג בפני האמריקנים את העמדה הישראלית בעניין גושי ההתיישבות, הפליטים והביטחון.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 20/05/2011 20:48

 

בהכנת הכתבה השתתפו אטילה שומפלבי ויצחק בן-חורין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו ואובמה בבית הלבן
צילום: AFP
אובמה. נראה נינוח
צילום: AFP
מומלצים