שתף קטע נבחר

שותפה של האחים עופר: איראן? סחרנו עם דובאי

בשותפה הזרה לעסקה בין "עופר ספנות" הישראלית לחברת הספנות האיראנית טענו כי המכלית ראפלס פארק נמכרה לחברה מדובאי וכינו את ההחלטה האמריקנית להטיל סנקציות "נמהרת". השותפה האחרת: ארה"ב עשתה טעות

אחת מהחברות הגדולות ביותר בישראל סחרה עם איראן - ובשותפתה הזרה "המומים" וטוענים כי סברו שמדובר בחברה מדובאי. לאחר שארצות-הברית הודיעה אמש (ג') כי הטילה עונשים על חברת הספנות של האחים עופר ושש חברות שונות בעקבות ניהול קשרים עסקיים עם איראן ומימון תוכנית הגרעין שלה, טען בכיר בחברה שהיתה שותפה לעסקה האסורה עם "עופר ספנות" כי מדובר באי-הבנה. בהודעת התגובה של שותפה אחרת התברר כי מדובר במיכלית "ראפלס פארק" - שהגיעה בשנה שעברה לאיראן.

 

"מעולם לא עסקנו בסחר עם איראן", אמר הבכיר באחת השותפות לעסקה, שגם על החברה שלו הטילו האמריקנים סנקציות חמורות בשיחה עם ynet - וטען כי אותה עסקה נעשתה בכלל עם חברת ספנות מדובאי. הוא כינה את ההחלטה להטיל סנקציות "נמהרת" ואמר "אנחנו מופתעים מאוד".

 

כחלק מהעונש שהוטל על החברה הישראלית, נאסר עליה לקבל מימון מהבנק לייצוא-ייבוא של ארצות-הברית, לקבל הלוואות של למעלה מ-10 מיליון דולר ממוסדות פיננסיים אמריקניים ולקבל רישיונות ייצוא בארצות-הברית.

 

החליפו דגל, שינו בעלות

בהודעת מחלקת המדינה האמריקנית נמסר שקבוצת האחים עופר, יחד עם שתי חברות ספנות ממונקו וסינגפור, היו מעורבות בעסקה בספטמבר 2010 במסגרתה מכרו מכלית בשווי של כ-8.65 מיליון דולר לחברת הספנות האיראנית IRISL. על חברה זו הוטלו בעבר עיצומים על ידי ארצות-הברית והאיחוד האירופי ונאסר לעשות עסקים עמה.

 

בחברה הסינגפורית "טנקר פסיפיק", שהיתה אף היא שותפה לעסקה, טענו כי לא ידעו אז על קשר כלשהו לאיראנים. הם אמרו כי הודיעו לרשויות האמריקניות שבוצעו כל הפעולות המתחייבות באותו זמן, על מנת לוודא שאין קשר בין חברת הספנות או כל חברה אחרת שמוטלת עליה סנקציות, לעסקת מכירת המכלית. "אנחנו מאמינים שההחלטה עליה הודיעו הרשויות האמריקניות היא טעות, ואנו עובדים בצמוד למחלקת המדינה כדי לפתור את העניין", אמרו הסינגפורים.

 

מאותה הודעה התברר כי מדובר במכלית ראפלס פארק, שנבנתה ב-1992 והניפה עד 2010 את דגל ליבריה. בשנה שעברה היא נמכרה לאיראנים, החלה להניף את דגל ברבדוס ושינתה את השם ל"אמה". באוקטובר האחרון המכלית אף הגיעה לנמל בנדר עבאס, הבסיס הראשי של הצי האיראני, כשהיא מלאה במטען שהועבר מסינגפור.

  

"לא היה לנו שמץ של מושג שזו חברה איראנית"

הבכיר בשותפה הזרה אמנם אישר שהחברה שלו ביצעה עסקה הזהה לפרטים שפרסמה מחלקת המדינה, אך טען כי לא מדובר בחברה איראנית: "כל העסקה נוהלה מול חברה מדובאי, שהזדהתה כחברה מדובאי לכל דבר. אם אכן יש גורמים אחרים מאחוריה לא היה לנו שמץ של מושג על כך, ולא יכולנו לדעת זאת". הוא אף אמר כי בין החברה שלו לבין "עופר ספנות" יש "קשרים מצוינים".

 

האמריקנים טענו כי שבע החברות שנענשו "היו מעורבות בפעילויות שקשורות לאספקת נפט מזוקק לאיראן, כולל אספקה ישירה של גז ומוצרים נלווים". הם האשימו את החברה הישראלית בכך שלא נעזרה במידע פומבי, שהיה מצביע כי מדובר בחוזה עם חברה איראנית - ולא עם חברה ממדינה שעמה מותר לסחור.

 

פרט ל"עופר ספנות" ולחברות ממונקו וסינגפור, גם על חברת הנפט הממשלתית של ונצואלה וחברות מאיחוד האמירויות הערביות הוטלו סנקציות.

 

רני רהב, דובר האחים עופר בישראל, מסר בתגובה לסנקציות האמריקניות: "אנו מעולם לא מכרנו אוניות לאיראן". רהב גם הדגיש כי "הגורמים הרשמיים והמוסמכים של מדינת ישראל יאשרו את דברינו במלואם. נקודה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
סמי עופר. הוטלו עליו סנקציות
צילום: מאיר פרטוש
צילום: איי אף פי
הכור בבושהר. העסקה מימנה את הגרעין האיראני
צילום: איי אף פי
מומלצים