שתף קטע נבחר

המדינה נגד סיגריות: החמרות דרסטיות למעשנים

בקרוב יהיה הרבה יותר קשה לעשן: הבוקר תצביע הממשלה על תוכנית דרסטית במטרה לצמצם את מימדי העישון בישראל. בין השאר - תוקם יחידה למאבק בעישון, ייאסר העישון בבתי הספר ובתחנות הרכבת והאוטובוס ויוחמרו העונשים על מעשנים במקומות אסורים. מנתונים שמציג משרד הבריאות: כ-10,000 איש מתים כל שנה מעישון

הממשלה תצביע הבוקר (א') על תוכנית לאומית לצמצום מימדי העישון ונזקיו בישראל, שאחד מיעדיה, הורדה של שיעור המעשנים ב- 8% בתוך שמונה שנים ומניעת חשיפה של אוכלוסיות רבות, בהן תלמידים, לעישון כפוי. עלות ההצעה שגיבש סגן שר הבריאות יעקב ליצמן מוערכת בכעשרה מיליון שקל. ביום שלישי השבוע יצויין היום העולמי ללא עישון.

 

אחד מיעדי התוכנית הוא צימצום העישון בישראל משיעור של 22.8% מהאוכלוסיה הבוגרת ל-14.8% בשנת 2020. התוכנית תכלול הקמת יחידה למאבק בעישון, במסגרת משרד הבריאות, שתוביל את התוכנית הלאומית. התוכנית מבוססת על המלצות של וועדה הציבורית שגובשו כבר לפני כחצי שנה והוגשו לסגן שר הבריאות.

 

בתוכנית: איסור לעשן בתחנות אוטובוס ורכבת

בין סעיפי התוכנית החדשה שתוצג הבוקר להצבעה בפני חברי הממשלה:

 

  • יוטלו הגבלות נוספות על עישון בשטחים ציבוריים, לרבות מקומות כמו גני אירועים ותחנות אוטובוס ורכבת. למרות שבשלב זה מתנגדים במשרד התחבורה להגבלת העישון בתחבורה הציבורית.

 

  • יוטלו החמרות נוספות על עישון במקומות בילוי והחוק ישונה כך שלא יהיה צורך "לתפוס על חם" את המעשנים. די יהיה בכך שאיכות האוויר במקום חורגת מהתקן, כדי להטיל קנסות.

 

  • יוטלו הגבלות נוספות על פרסום ושיווק סיגריות, כך למשל תאסר הצבת מכונות אוטומטיות למכירת סיגריות, יוחמרו האזהרות שעל אריזות הסיגריות ויאסר על סימון מוצרי טבק (למשל טבק לנרגילה בטעמי פירות) בתמונה של פרי.

 

  • שר החינוך, בהתייעצות עם ארגוני המורים, יקבע תוכנית ניסויית ל"בתי ספר נקיים מעישון".

 

  • המשרד להגנת הסביבה ייגבש תוכנית ל"צמצום נזקים מבדלי סיגריות".

 

במשרד הבריאות מציינים כי ההצעה עולה בקנה אחד עם האמנה בינלאומית לפיקוח על טבק, שגיבש ארגון הבריאות העולמי ועליה חתומה גם מדינת ישראל.

 

עלות התוכנית היא כ-10 מיליון שקלים, שמיועדים להקמת יחידה לנושא במשרד הבריאות. במשרד הבריאות מסבירים כי עלותה של התוכנית הלאומית לצמצום נזקי העישון היא 0.2% מהכנסות המדינה ממיסים על טבק, הכנסות שעמדו ב-2009 על כ-4.1 מיליארד שקל. אם הממשלה תאשר את ההחלטה, יצטרך שר האוצר להגיש את עמדתו בשאלה האם להעלות את המיסוי על הסיגריות ב-10% בתוך כשלושה חודשים.

 

משרד האוצר מתנגד לאחד מסעיפי התוכנית, שכוללים הקמת "קרן לצמצום נזקי העישון", שתפעל מכספי קנסות שיוטלו על בעלי מקומות בילוי או על אנשים שיעברו על חוקי העישון במקומות ציבוריים.

 

מחיר העישון: 1.75 מיליארד ש' ו-10,000 קורבנות בשנה

על פי ההערכות והנתונים שיוצגו לשרים בישיבה, בישראל מתים מדי שנה ממחלות הקשורות לעישון עשרת אלפים בני אדם, מהם כ-9000 מעישון אקטיבי ועוד כאלף מחשיפה לעישון כפוי. יותר מתאונות דרכים (360 מקרי מוות בשנה) או מהתאבדויות (כ -500 מקרים בשנה).

 

עלות מחלות הקשורות לעישון על מערכת הבריאות מוערכת בכ-1.75 מיליארד שקל. לא כולל עלויות הנגרמות מאובדן ימי עבודה, נכות, אובדן כושר עבודה ותמותה מקודמת. ממחקרים עולה כי עישון מתמשך מוריד את תוחלת החיים ב-10 עד 15 שנה בממוצע והוא גורם לסרטן, מחלות ריאה, מחלות לב וכלי דם.

 

בשנת 2008 עמדה צריכת הסיגריות בישראל על 418 מיליון חפיסות. ההכנסות מהמס על הסיגריות היוו כ-2% מסך ההכנסות ממיסים. ההערכה היא כי העלאת המיסוי ב-10% תביא לירידה של 4% בצריכת הסיגריות, בעיקר בקרב צעירים ובני נוער.

 

מחר ייפרסם משרד הבריאות גם את הדו"ח השנתי על היקף העישון בישראל. מהדו"ח הקודם, לשנים 2008-2009 עולה כי שיעור העישון באוכלוסייה הבוגרת בישראל עומד על 22.8% כאשר השיעור הגבוה ביותר הוא בקרב גברים ערבים (48.8%), אחריהם גברים יהודים (27.9%), נשים יהודיות (16.6%) ונשים ערביות (5.2%). שיעור המעשנים שהצליחו להיגמל בישראל עומד על 42%. 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עישון. הגבלות חדשות בקרוב
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים