שתף קטע נבחר

חייה של דיאנה בת ה-8 ניצלו: קיבלה לב חדש

חייהם של 27 ניצלו השבוע - ושברו שיא ישראלי בניתוחי השתלות. בתוך שישה ימים הסכימו שבע משפחות לתרום את איברי יקיריהן - וכך בוצעו 35 השתלות איברים, כאשר חמש השתלות הכבד בוצעו בבי"ח איכילוב ובילינסון. בין התורמים: קצין צה"ל שנפטר ואבריו הושתלו בערבי

השבוע החולף היה מרגש ל-27 משפחות, שחיי יקיריהן ניצלו בזכות תרומת איברים: שיא ישראלי נשבר השבוע כאשר משפחות של שבעה נפטרים ביקשו להעניק חיים לאחרים ולתרום את איברי יקיריהן. בזכותם הושתלו במשך שישה ימים 35 איברים ב-27 חולים. ההשתלות התבצעו במרכזים הרפואיים העמק, רמב"ם, בילינסון, שיבא, סורוקה וקפלן. חמש השתלות הכבד בוצעו בבתי החולים איכילוב ובילינסון.

 

בין תורמי האיברים היה גם קצין צה"ל שנפטר ומשפחתו החליטה לתרום את איבריו, שהושתלו בערבי.

 

 

דיאנה המתינה שנה וחצי להשתלה

במשך שישה ימים רצופים עבדו הצוותים בבתי החולים ברחבי הארץ סביב השעון ביחידות לטיפול נמרץ, בחדרי הניתוח, במעבדות, בבנקי הדם, במכוני הדמייה, הצינתורים, האקו-לב, הפתולוגיה, ובהנהלות בתי החולים. בנוסף, פעלו גורמים לאומיים, ביניהם המעבדה הארצית לסיווג רקמות, בנק הדם הארצי, והמרכז הלאומי להשתלותף וביחד עם מתאמות ההשתלה ונאמני ההשתלה בבתי החולים עסקו בתיאום ניתוחי התרומה, בהקצאת האיברים לחולים הממתינים ובתיאום ניתוחי ההשתלה.


סלאמה זין אל-עדין, מושתל הריאה, עם ד"ר רונן גלילי (צילום: באדיבות בית החולים בילינסון)

 

גורמים נוספים היו מעורבים בתהליכי התרומה וההשתלה, ביניהם אפילו נהגי מוניות שהעבירו צוותי מנתחים וצידניות קרח לשמירת האיברים שבתוכן מהמרכז הרפואי בו התבצעה התרומה למרכז הרפואי בו המתין החולה להשתלה. אמבולנסים העבירו חולים קשים ממרכז למרכז והעבירו את צוותי השתלות הלב והריאה מהמרכז בו התבצע ניתוח התרומה למרכז בו התבצעה ההשתלה, זאת בשל לוח הזמנים הקצר שנדרש בין הוצאת הלב או הריאות מהתורם והשתלתו בנתרם.

 

כדי לעמוד בעומס היה צורך בתיאום זמנים מדוקדק, שייקח בחשבון את מצבו הרפואי העדכני של הממתין להשתלה,

את המרחק ממקום מגוריו למרכז בו יעבור את ההשתלה, את מועד הלוויה של תורם האיברים, את זמינותם של חדרי הניתוח, כמו גם את שעות העומס של הרופאים המשתילים.

 

בין האנשים שזכו לתרומה ישנם חמישה ילדים ובני נוער, שעברו את ניתוח ההשתלה בבית החולים שניידר. אחת מהן היא דיאנה  בת השמונה, שסבלה מאי ספיקת לב ומטופלת במכון הלב בבית החולים. היא המתינה כשנה וחצי לתרומה שתציל את חייה. מבית החולים נמסר כי היא נושמת בכוחות עצמה ומצבה יציב.

 

בנוסף לה הושתל לב בנער בן 17 שסבל מקרדיומיופתיה (מחלת שריר הלב) . גם מצבו של הנער מוגדר יציב. השתלות כליה בוצעו בילדים בני שמונה ועשר והשתלה משולבת של כבד וכליה בוצעה בילד בן שבע, שסבל מאי ספיקת כבד וכליות. הוא מאושפז ביחידה לטיפול נמרץ בבית החולים ומצבו מוגדר יציב. כל ההשתלות בוצעו בתוך ארבעה ימים. 

 

35 איברים ב-27 חולים

כאמור, במהלך ששת הימים הושתלו בסך הכל 35 איברים ב-27 חולים. בבתי החולים בילינסון, שניידר ושיבא בוצעו ארבע השתלות לב. בבית החולים בילינסון בוצעו בנוסף שבעה ניתוחי השתלה: שלושה ניתוחים בהם הושתלו שתי ריאות ועוד ארבע השתלות של ריאה בודדת. בבתי החולים בילינסון ואיכילוב בוצעו בתוך כך גם חמש השתלות כבד.


ד"ר אביתר נשר וירון סבהאט, מושתל הכליה והלבלב (צילום: באדיבות בית החולים בילינסון)

 

בבית החולים שניידר בוצעו השתלת כבד, כליה ואונת כבד. בבתי החולים הדסה ובילינסון בוצעו שלוש השתלות כליה ולבלב. בנוסף בוצעו שבע השתלות כליה בבתי החולים רמב"ם, בילינסון, איכילוב ושניידר.

 

ריאות הושתלו בצעירה בת 27 שסבלה מבועות זיהומיות בריאותיה. היא מאושפזת במחלקה לטיפול נמרץ, במערך ניתוחי חזה ולב, ומצבה יציב. ארבעה חולים נוספים עברו השתלה של ריאה אחת: גבר בן 51, גבר בן 40, גבר בן 64 ואישה בת 66 שסבלה מאמפיזמה. הם מאושפזים במערך ניתוחי חזה ולב במצב יציב.

 

שתי ריאות נוספות הושתלו בגבר בן 47 שסבל מסיסטיק פיברוזיס. הוא מאושפז בטיפול נמרץ במערך ניתוחי חזה ולב במצב קשה.

 

בבית החולים בילינסון בוצעו השתלות ב-13 אנשים. כבד הושתל בגבר בן 60 שסבל מהפטיטיס וכבד שומני. הוא המתין כשנתיים לתרומה ולאחרונה הידרדר למצב קריטי. מצבו כעת יציב והוא מאושפז במחלקה לטיפול נמרץ כללי. כבד נוסף הושתל בגבר בשנות ה-50 לחייו שסבל מהפטיטיס וגידול בכבד. הוא שוהה בטיפול נמרץ במצב יציב וצפוי לעבור למחלקת השתלות. בנוסף הושתלה אונת כבד בחולה הפטיטיס בן 40. מצבו טוב והוא מאושפז במחלקת השתלות.

 

שני חולים עברו השתלת כליה ולבלב בעקבות סוכרת נעורים. האחד, צעיר בן 42, נשוי ואב לארבעה, שהמתין להשתלה כארבע שנים. המושתל הנוסף הוא גבר בן 32, נשוי ואב לילד.

 

את הניתוחים ביצעו 11 רופאים משתילים ממערך ניתוחי חזה ולב. הרופאים ביצעו במקביל, יחד עם רופאי בית החולים שניידר, שתי השתלות לב בילדים.

 

"חתימה על כרטיס אדי מקלה על משפחה לקבל החלטה לתרום איברים ולהציל חיים בזמן כל כך קשה", אמרה דבורה שרר, דוברת המרכז הלאומי להשתלות. "החתימה חשובה ביותר, החיים הם מתנה והשבוע קיבלנו לכך הוכחה נוספת".

 

מחר יפתחו 40 עמדות החתמה על כרטיס אדי לתרומת איברים ברחבי הארץ. פרטים על נקודות ההתרמה מפורסמים בעמוד "יום הצלת חיים " בפייסבוק או במוקד אדי 6262*


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיאנה בת ה-8. בית החולים מסר שמצבה יציב
צילום: באדיבות שניידר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים