שתף קטע נבחר

פותחים דלת לחיים

פרוייקט "עמיתים" לשילוב בעלי מוגבלויות נפשית בקהילה מסייע להם להתגבר, להשתלב בקהילה ולהוכיח לכולנו שאחרי הכל, הם אנשים בדיוק כמונו. "קיבלתי מקפצה, או אולי לבנה נוספת במגדל ההשתקמות שאני בונה"

חולי נפש, משוגעים, מוגבלים. מסוכנים. עם המילים הללו והסטיגמות הקשות הנלוות אליהן מתמודדים מדי יום מאות אלפי אנשים בישראל. על פי הערכות, כעשרה אחוזים מתושבי ישראל מתמודדים עם הפרעה נפשית כלשהי. 95 אחוז מהם חיים בקהילה. ועם זאת, רבים חיים בבידוד חברתי כמעט מוחלט ונמנעים מכל קשר עם הסביבה החיצונית.

 

"עמיתים" - תוכנית לשיקום חברתי, פועלת למען אנשים נפגעי נפש החיים בישראל, תומכת ומעודדת את שילובם בחברה, דרך שילוב בפעילות פנאי, תרבות וקהילה במתנ"סים ברחבי הארץ. דרך השילוב במתנ"סים ברחבי הארץ ניתנת לאנשים נפגעי נפש אלטרנטיבה - לא עוד מסגרות נפרדות לנפגעי נפש אלא שילוב בקהילה, בסביבת המגורים שלהם.

 

המשתתפים בתוכנית זוכים לליווי צמוד של רכז בכל אחד מהמתנ"סים ברחבי הארץ. מעבר לסיוע בשיקום, מנסים המשתתפים והמלווים לשבור את הסטיגמות על נפגעי נפש ומעבירים הרצאות וסדנאות בהן מסבירים כי מחלת נפש יכולה לפגוע בכל אחד מאיתנו; וכמובן, אלו המוגדרים כנפגעי נפש אינם שונים מכל אדם אחר.

 

  • באדיבות הטלוויזיה הקהילתית מתנ"ס קריית אונו

 

עליזה ואיילת משתתפות בפרוייקט עמיתים במתנ"ס קריית אונו ובפרוייקט 'וניתן לה קול' - סדנת כתיבה והלחנה במסגרת "עמיתים", בה מלחינים וזמרים מוכרים עיבדו, הלחינו והקליטו שירים שכתבו משתתפי הסדנה. עבור עליזה ואיילת, הדיסק המונח על השולחן מולן ובו שירים שכתבו הוא מפתח להצלחה והוכחה ליכולות שלהן.

 

עליזה, בת 50 ואם לשתי בנות, לא מסגירה את המחלה כלפי חוץ. היא עובדת, מציירת וכותבת. מאחוריה שנים של אשפוז במוסדות פסיכיאטריים והליך שיקום ארוך ואיטי. "'עמיתים' פתחו לי דלת לחברה הבריאה, נתנו לי אפשרות להתחבר עם אנשים 'רגילים' בלי אות הקין שמודבק לחולי נפש. נוצרה חברות אמת ביני לבין משתתפות אחרות בחוגים. החשיפה שלי חשובה כדי שאחרים כמוני לא יתביישו. אמנם אני מתמודדת עדיין עם קשיים אבל מתפקדת באופן רגיל לחלוטין''.

 

גם על איילת לא ניכר הסבל שחוותה בשנים האחרונות מאז לידת ילדה השני והאשפוז שבא בעקבותיו. הצעירה הרהוטה לא מוכנה שיתייגו אותה כמסכנה. "ב'עמיתים' נתנו לי מקפצה, או אולי לבנה נוספת במגדל ההשתקמות שאני בונה. אני משתתפת בחוג תיאטרון, מעולם לא תיארתי לעצמי שאעלה על במה ואשחק, מעולם לא דמיינתי שאכתוב שיר שיולחן ויוקלט. המסגרת של 'עמיתים' חיזקה אותי והזכירה לי שיש לי, מעבר למחלת הנפש, גם כשרון. זו תחושת הישג ענקית''.

 

השירים מתוך הופעה מיוחדת של סדנת "וניתן לה קול"

  • באדיבות הטלוויזיה הקהילתית מתנ"ס קריית אונו

 

נגה שטיינמן, רכזת הפרוייקט במתנ"ס קרית אונו מספרת כי התוכנית מתקיימת כיום ב-55 מתנ"סים ברחבי הארץ ופותחת דלת לכ-1,700 משתתפים. ''אחת הנקודות החשובות בפרויקט היא שהמשתתפים אינם חייבים לחשוף את המחלה. אפשר בהחלט להשתתף בפעילות הפנאי דרך עמיתים בלי שאיש מהמשתתפים ה'רגילים' בחוגים ובסדנאות ידעו, גם לא מדריכי הסדנה. אנחנו הרכזים מהווים את הגשר בין המשתתפים לקהילה ומנסים לעודד יחס שווה לכולם''

 

עליזה ואיילת בחרו להיחשף בשמותיהן ובפנים גלויות. הן מנסות לצאת נגד הדימוי של חולי הנפש בציבור. ''סטיגמה היא הדבר הכי קשה, סוג של רצח אופי. בתקשורת מצויירים אנסים ורוצחים כחולי נפש, מה שמקשה עוד יותר על ההתמודדות שלנו''. החשיפה, הן מקוות, תביא עוד ועוד אנשים במצבם לאזור אומץ ולצאת מהבית, מהבדידות המשתקת.

 

  • באדיבות הטלוויזיה הקהילתית מתנ"ס קריית אונו

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתמודדת עם קשיים אך מתפקדת כמו כולם. עליזה
צילום: לתמר דרסלר
"תחושת הישג ענקית". אילת
צילום: לתמר דרסלר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים