שתף קטע נבחר

צלם הקולנוע יכין הירש הלך לעולמו

הירש, מראשוני הצלמים בישראל, נפטר בגיל 75 בבית החולים איכילוב בתל אביב. ראש קרן הקולנוע הישראלי, כתריאל שחורי, סופד לו: "איש תרבות אמיתי עם השכלה קולנועית רחבה"

צלם הקולנוע הוותיק, יכין הירש, נפטר בשעות הבוקר המוקדמות (א') בבית חולים איכילוב שם אושפז לפני ימים ספורים בעקבות שבץ מוחי. הירש, בן 75 במותו, עסק גם בתחומי הבימוי, ההוראה והביקורת והיה מעמודי התווך של העשייה הקולנועית בישראל. יכין, הותיר אחריו רעייה, האמנית פרופסור ציונה שמשי ובת, דפנה. הלווייתו תיערך מחר, ב', בשעה 15:00 בבית העלמין בקריית שאול.

 

את צעדיו הראשונים עשה כבר בסוף שנות ה-50 של המאה הקודמת ודרך עינית מצלמתו תיעד את פניה המשתנים של ישראל בעשרות סרטי תעודה ועלילה. ברשימת עשרות הסרטים עליהם הוא חתום כצלם ניתן לציין בין היתר גם את הסרטים "הסיירים" של מיכה שגריר, "השמלה" של ג'אד נאמן, "אישה בחדר השני" של יצחק צפל ישורון, "לנה" של איתן גרין וחלקים מתוך "היומן" בבימויו של דוד פרלוב.

 

מתוך הסרט "הסיירים". חלוץ צילומי

 

"לא האמנתי כשראיתי את ההודעה על מותו של יכין", אמר בתגובה חברו של הירש, ג'אד נאמן. "רק לפני שלושה ימים ביקרתי אותו בבית החולים. הוא היה שם תמיד ופתאום הוא איננו. זה כואב ובלתי ניתן להשגה. הוא הכניס אותי לעולם הקולנוע בזכות הידע העצום שלו והתשוקה הבלתי ניתנת לרוויה לראות עוד ועוד סרטים, לעשות עוד ועוד סרטים. זו היתה אובססיה שהוא הדביק גם אותי בה".

 

נאמן נזכר בימי הכרותו עם הירש ואשתו: "יכין וציונה גרו אז בבניין ישן ברחוב הס. היינו יושבים, חבורה קטנה של אנשים, ביום שישי על המרפסת וצופים בסרטי 16 מ"מ שהוא קיבל ממחלקת הקולנוע של ההסתדרות. ברחוב הס, על המרפסת של יכין וציונה הוקם הסינמטק הראשון של תל אביב. בכל ההיסטוריה של הקולנוע צפינו שם יחד. יכין הוא חלק מהמטען הקולנועי שלי. הוא היה איש נדיב ואני, שהייתי אז די אהבל, למדתי ממנו הכל".

 

מבקר הקולנוע וחברו הקרוב של הירש, נחמן אינגבר, אומר: "זה מוות פתאומי ובלתי נתפס. יכין היה איש מלא חיים. לא העלינו על הדעת. זו הפתעה גמורה. כולנו הסתכלנו עליו כעל אח גדול כי הוא היה טיפוס כזה שתמיד היה נכון להיות שם בשבילך בכל רגע. הוא היה אחד הצלמים הראשונים בארץ. אדם שמאד אהב לעזור ולחלוק מניסיונו ומהידע הרב שצבר. הוא עשה את הסרטים היותר מעניינים שנעשו פה בראשית דרך".

 

כתריאל שחורי, ראש קרן הקולנוע הישראלי, אמר: "עבדתי עם יכין הירש גם כצלם וגם כבמאי.

הוא גם שימש כלקטור בקרן. יכין היה אחד מאבות הקולנוע הישראלי ומראשוני הצלמים בארץ, איש תרבות אמיתי עם השכלה קולנועית רחבה. הוא היה איש נעים הליכות והעבודה איתו היתה תמיד ממלאת במחשבה. עולמו היה רחב הרבה מעבר לקולנוע נטו".

 

הירש עסק בין היתר גם בצילום סטילס. ביחד עם רעייתו יצא לאור בשנת 2007, הספר "לקרוא קירות – פאריז כמשל" בו תיעד את לוחיות הזיכרון המנציחות את זוועות מלחמת העולם השנייה בבירת צרפת. צילומים ועבודות וידאו שלו הוצגו בסדרה "מרחב מחייה". סדרת צילומים נוספת הציג את הנזירות בעין כרם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גוסטבו הוכמן
נאמן. לא מאמין
צילום: גוסטבו הוכמן
לאתר ההטבות
מומלצים